Kidulių dvaro svirne – darbų įkarštis

kiduliu svirnas pastoliai
Šiandien Kidulių dvaro sodybos svirnas apstatytas pastoliais, jau atnaujinta stogo konstrukcija ir ruošiama jį uždengti, atstatinėjami mūriniai stogo bokšteliai bei pastato sienos. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Karantinas nestabdė XIX a. Kidulių dvaro sodybos svirno restauravimo darbų, kurie numatyti užbaigti iki kitų metų vasaros. Tiesa, kur gauti lėšų svirno antro aukšto sutvarkymui, dar teks pasukti galvas.

Dar pernai liepos mėnesį startavo Lietuvos ir Rusijos Federacijos (Karaliaučiaus srities) bendradarbiavimo projektas „Kultūros paveldas pasienio regione – turizmui ir bendradarbiavimui“, kurio metu numatyta restauruoti ir kultūriniam turizmui pritaikyti XIX a. Kidulių dvaro svirną, o Tolminkiemyje sutvarkyti Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus kompleksą. Lėšos gautos iš 2014–2020 metų Lietuvos ir Rusijos (Kaliningrado srities) pasienio bendradarbiavimo programos. Abiem kultūros paveldo objektams restauruoti skirta per milijoną eurų.

Kaip patikslino rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Aurelija Papievienė, už Europos Sąjungos lėšas numatyta įrengti Kidulių dvaro sodybos svirno pirmą aukštą, kur būtų įrengta ekspozicija, skirta pasienyje gyvenusiems ir dirbusiems žymiems menininkams bei visuomenės veikėjams, pasienio istorijai.

Šiandien jau matosi rezultatai, karantinas nestabdo restauravimo darbų. Kiduliuose šiuo metu pluša UAB „Dinaras“, kuri veikia jungtinėje veikloje su UAB „Termodata“, darbininkai. Kidulių dvaro svirnui restauruoti skirta pusė milijono eurų, didžioji dalis skirta pastato rekonstrukcijai: šiuo metu statoma nauja stogo konstrukcija, atkuriami mūriniai bokšteliai, tvarkomi vidaus sienų perdengimai ir atliekami kiti darbai.

A. Papievienė pripažįsta, kad koronaviruso pandemija projektą šiek tiek pakoregavo, pernai rugsėjo 23–29 dienomis Tolminkiemyje 16 abiejų šalių menininkų, tarp kurių keturi mūsų krašto dailininkai, dalyvavo plenere. Plenero dalyvių darbų paroda, kaip buvo planuota, kovo 17 d. turėjo būti eksponuojama Šakių kultūros centre. Tačiau darbai, užsidarius sienoms, Šakių taip ir nepasiekė. A. Papievienė pasakojo, kad pervežti per sieną tokią parodą yra gana sudėtinga.

„Buvom visus leidimus gavę, pasirašę sutartis, tačiau dėl karantino buvo uždarytos sienos. Ateityje paroda Šakius pasieks, kai bus atidarytos sienos, tačiau iš naujo teks tvarkyti dokumentus, nes anksčiau išduotiems pasibaigęs galiojimas“, – sakė A. Papievienė.

Kidulių dvaro svirno antras aukštas galėtų būti pritaikytas edukaciniams užsiėmimams rengti, tam lėšų kol kas nėra nenumatyta, svarstoma ieškoti koncesininko.

„Manau, kad galvoti apie koncesininką dar anksti, nes, įgyvendinant tokius projektus, penkerius metus negalima keisti nei pastato paskirties, nei savininko, negalima pastato išnuomoti. Jau dabar matome, kad pradėjus įgyvendinti projektą, restauruojant svirną, mums dar daug visokių klausimų iškyla“, – kalbėjo projekto vadovė A. Papievienė.

Restauravimo darbai vyksta ir lietuvių literatūros pradininko Kristijono Donelaičio memorialiniame muziejuje Tolminkiemyje (Karaliaučiaus srityje). Donelaitis čia gyveno ir kūrė maždaug 40 metų, čia ir palaidotas.

Siekiant skatinti kultūrinį ir literatūrinį turizmą abipus Lietuvos ir Kaliningrado srities sienos, numatytos ir kitos veiklos: jaunimo vasaros stovykla, kultūros darbuotojų mokymai, bus išleisti žemėlapiai, informaciniai leidiniai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.