Kultūros darbuotojai Barzduose sugrįžo į atnaujintus namus

barzdu sale
Kultūrinių renginių organizatorė Vlada Klimaitienė (dešinėje) pristatymo metu sakė, jog naujai sutvarkytos Barzdų laisvalaikio salės atveriamos durys atvers ir kitą kultūrinio gyvenimo puslapį, o senųjų kultūros namų istorija, kaip ir iškaba, liks atmintyje kaip simbolis, primenantis buvusį kultūrinį gyvenimą. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Barzdai atvertė naują kultūros istorijos puslapį – trečiadienį, per kasmet čia vykstančią miestelio šventę, minimos buvo net trys progos – vyko tradicinė miestelio šventė,  pasveikinti Jonai ir Janinos, o svarbiausia – gyventojams pristatyta renovuota laisvalaikio salė. Dar dažais kvepiančios naujos salės apžiūrėti ir įvertinti, pasiklausyti šventinio koncerto į šventę sugužėjo gausus būrys tiek vietos gyventojų, tiek svečių.
 
Mūriniame pastate, kuris savivaldybei įgyvendinant miestelių projektus buvo renovuotas ir prikeltas antram gyvenimui, visą laiką nuo 1957 m. sukosi barzdiškių kultūrinis gyvenimas. Anot Barzdų laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorės, renginio vedėjos Vlados  Klimaitienės, daug dešimtmečių kultūros namai buvo kultūros židiniu – juose buvo rodomi spektakliai, vyko koncertai, vakarėliai, šokiai, bendruomenės vakaronės, šventės. Tiesa, jau porą metų Barzduose teliko tik laisvalaikio salė, nes po kultūros namų reorganizacijos Barzdai priskirti Griškabūdžio kultūros centrui. Prieš keletą metų rajono valdžiai svarstant, į ką investuoti miesteliuose, barzdiškiai išreiškė norą, jog jiems būtinai reikia laisvalaikio salės kapitalinio remonto. Savivaldybei įgyvendinant projektą „Barzdų atnaujinimas ir plėtra“ čia buvo investuota 130 tūkst. eurų (iš jų 35 tūkst. eurų savivaldybės lėšos), ką tik baigtas tvarkyti šio pastato pirmasis aukštas: čia įrengta katilinė bei šildymo sistema, sutvarkytos patalpų sienos, lubos, grindys, apšvietimas, salė, scena, įrengti sanitariniai mazgai, pakeisti langai, įrengta priešgaisrinė signalizacija, pastatas taip pat pritaikytas neįgaliųjų poreikiams. Iš projekto lėšų taip pat buvo sutvarkyta prie salės esanti  aikštelė, kurioje ir trečiadienį, pastačius laikiną sceną, vyko pasirodymai. Viliamasi, kad ateityje ši aikštelė taip pat  pasitarnaus skatinat vietos bendruomenės kūrybiškumą, verslumą, užimtumą  ir bus naudojama įvairiems renginiams, mugėms bei prekybai.

Laisvalaikio salės atidarymo ir iškilmingą juostelės perkirpimo ceremoniją buvo patikėta atlikti rajono merui Edgarui Pilypaičiui ir darbus vykdžiusios rangovų įmonės „Dinaras“ direktoriui Giedriui Juškauskui. Beje, tai jau ne pirmas objektas rajone, kur darbus vykdė ši įmonė – jai dabar yra patikėtas restauruoti ir Kidulių dvaro svirnas, taip pat ši įmonė įrengė darželį Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre. Apie rangovų darbus savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis atsiliepia labai teigiamai – kol kas įmonė juos vykdo puikiai. Pernai birželio mėnesį pradėję Barzdų laisvalaikio salės remontą, jį rangovai baigė šių metų vasario mėnesį, o nuo šiol jame vėl glausis tiek renginių organizatorė, tiek penki kolektyvai su vadove Rasa Malinauskiene.

„Džiugu, kad Dievo ir valdžios sprendimai lėmė tai, jog Barzduose liks ir vyks kultūra, nes tai vietos bendruomenei yra labai svarbu“, – laimindamas naujai sutvarkytą pastatą tarė Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo parapijos klebonas Vytautas Mazirskas.

Renginio metu žiūrovai buvo pakviesti patys užeiti ir įvertinti suremontuotas laisvalaikio salės patalpas, apžiūrėti dvi čia pat eksponuojamas fotografijų parodas: fojė pakabintose fotografijose atsispindėjo pats remonto darbų procesas, o pačios salės sienas puošė nuo pat 1957 m. čia dirbusių kolektyvų, jų vadovų, visų prie vietos kultūros prisidėjusių žmonių nuotraukos.

Pasak rajono mero E. Pilypaičio, truputį gaila, kad projekto lėšų kol kas užteko tik laisvalaikio salės vidaus remontui, o išorei dar reikėtų dairytis investicijų ateityje, tačiau ir taip jau sutvarkytas pastato vidus pačius čia dirbančius kultūrininkus vers pasitempti, ieškoti naujų veiklų ir idėjų, kad laisvalaikio veikla būtų įdomi ir pritrauktų žmones. O kokios įkurtuvės be dovanų? Renginio svečiai laisvalaikio salės darbuotojoms jų negailėjo, o meras pasirūpino praktiškomis dovanomis – įteikė  Lietuvos vėliavą ir duomenų kaupiklį.

Su  naujai Barzdų miestelio naujai atveriamu kultūriniu gyvenimu susirinkusiuosius pasveikino ir Seimo narė Irena Haase, kuri pastebėjo, kad svarbiausia ne tik pats gražus pastatas, bet ir žmonės, kurie ta laisvalaikio veikla, renginiais rūpinasi, juos organizuoja bei telkia vietos žmones. Už indėlį į kultūrinį Barzdų gyvenimą Seimo narė padėką įteikė laisvalaikio salės renginių organizatorei V. Klimaitienei.

Už tokią atnaujintą laisvalaikio salę rajono vadovams ir su projektu dirbusiems žmonėms padėkojo ir pats Griškabūdžio kultūros centro direktorius Mindaugas Kriaučiūnas.

Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis sveikindamas laisvalaikio salės darbuotojas su įkurtuvėmis sakė, kad vos iki scenos „atkriokė“ visą didžiulę dėžę, kurioje, pasirodo, labai praktiška dovana – drabužių pakabos. Seniūnas juokaudamas apgailestavo, kad gaila, jog surengta tik įkurtuvių šventė, mat tradiciškai reikėtų dar atšvęsti ir kultūrininkių išleistuves iš seniūnijos, nes visa jų veikla pastaruoju metu glaudėsi ir buvo organizuojama būtent seniūnijos administraciniame pastate.

„Barzdams, mano nuomone, tikrai pasisekė – kada kaimai tuštėja, uždaromi paštai, mokyklos, kultūros namai, čia vyko restauracija. Kol gyva kultūra kaime, tol gyvas ir kaimas“, – sveikindamas su salės atidarymu pasidžiaugė ir Baltrušių bendruomenės centro pirmininkas Augenijus Žukauskas.

Pirmininkas kartu su Barzdų bendruomenės centro pirmininke Ilona Leleiviene naujakuriams taip pat įteikė dovaną, tačiau kas supakuota dėžėje, liko paslaptis ir siurprizas pačioms laisvalaikio salės darbuotojoms.

Šventės dalyviai turėjo progą  po ilgo karantininio laikotarpio pasibūti drauge, pasiklausyti vietos kolektyvų atliekamos muzikos, pabendrauti, nes nežinia, kada vėl bus miestelyje panašus renginys. Pasak direktoriaus M. Kriaučiūno, masiniams renginiams atsigauti trukdo vis dar griežti saugumo reikalavimai jų organizatoriams, todėl kol kas kultūros centro vadovas nežino, kokia kultūrinė veikla vyks renovuotose patalpose Barzduose. Taip pat direktorius dar galvoja, kaip rasti lėšų ir sutvarkyti kolektyvams reikalingą papildomą patalpą, esančią pastate, nes ji vykdant projekto darbus į finansuojamų objektų sąrašą nepateko. Pasak M. Kriaučiūno, kad ir kokia ta veikla bevyktų naujai sutvarkytoje laisvalaikio salėje, svarbiausia, kad čia rinktųsi žmonės.
 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.