Dalijosi žiniomis apie cukrinį diabetą

augustiniene jancaitiene
Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė (kairėje) džiaugėsi aktyvia Šakių rajono cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ vadove Biruta Jančaitiene. G. Jokūbaičio nuotr.


Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos diabeto asociacija kartu su Šakių rajono cukralige sergančiųjų klubu „Linelis“ surengė vienos dienos trukmės savarankiško gyvenimo ugdymo mokymus „Gera cukrinio diabeto kontrolė – komplikacijų prevencija“. Apie 100 dalyvių klausėsi naudingų pranešimų mitybos, teisiniais klausimais, kaip taisyklingai pasimatuoti kraujospūdį ir kitų pranešimų.
 
Mokymai vyko Šakių kultūros centre, į mokymus atvyko diabetu sergantys žmonės iš Kauno, Marijampolės, Vilkaviškio bei Šakių.

Savarankiško gyvenimo įgūdžių gyvenimo ugdymo mokymuose dalyvavusi Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė supažindino su diabeto aktualijomis pasaulyje ir Lietuvoje, akcentavo, kad sergantiesiems cukriniu diabetu svarbu žinoti apie galimybę aktyviai dalyvauti valdant savo ligą, pabrėžė cukriniu diabetu sergančiųjų mokymo įtaką ligos kontrolei.

Šiandien statistika nedžiugina: per pastaruosius aštuoniolika metų sergančių cukriniu diabetu skaičius Lietuvoje išaugo tris kartus ir jau pasiekė 120 tūkst. pacientų. Jei ir toliau išsilaikys panašios tendencijos, 2045m. sirgs apie pusė milijono Lietuvos gyventojų.

Informacija dalinosi ir pranešimus skaitė nemažai lektorių: aktualią temą „Cukriniu diabetu sergančiųjų mityba ir savikontrolė“ apžvelgė slaugytoja diabetologė, Lietuvos diabeto asociacijos Garbės narė Juzefa Uleckienė, su pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymu supažindino Sveikatos teisės ekspertė Ramunė Navickienė, „Microlife“ atstovas Darius Milkevičius patarė, kaip taisyklingai pasimatuoti kraujospūdį, paliestos ir kitos su liga susijusios temos.

Pasak Šakių rajono cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“, vienijančio 128 narius, pirmininkės Birutos Jančaitienės, tai pirmas toks didelis diabetu sergančių žmonių susitikimas po karantino, pirmininkė seminaro dalyvius supažindino su sveikatos paslaugų prieinamumu Šakių rajone.

Nemokamai buvo tiriamas glikuotas hemoglobinas, atlikta ir daugiau tyrimų: vėžio žymenų, infekcinių susirgimų, tiesa, jau mokamai.  

„Mokymai, o vėliau ir Liepalotų kaimo kapelos koncertas užtruko iki šeštos valandos vakaro, renginio dalyviai ne tik įgijo žinių, patirties, kaip valdyti ligą, bet ir naudingai pabendravo, liko patenkinti, kantriai visą dieną išsėdėjo“, – po seminaro kalbėjo B. Jančaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.