„Aukso paukštė“ nutūpė į Mamų ir dukrų kvarteto rankas

aukso paukste mdk
Garbingiausią mėgėjų meno apdovanojimą „Aukso paukštė“ už meilę dainai, pomėgį, virtusį prasminga koncertine veikla, garsinančia Šakius ir Gotlybiškius, Mamų ir dukrų kvartetui bei jų vadovei Violetai Simonavičienei (kairėje) įteikė Lietuvos nacionalinio kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus specialistė Aurelija Andrejauskaitė (antra iš dešinės). D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

„Aukso paukštė“ – aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje – jau septintą kartą nusileido Šakiuose. Šį kartą geriausio vokalinio ansamblio ir vadovo nominacija skirta Gotlybiškių kaimo Mamų ir dukrų kvartetui ir jų vadovei Violetai Simonavičienei.

Žinia apie tai, kad prestižinis Lietuvos nacionalinio kultūros centro apdovanojimas „Aukso paukštė“ paskirtas Gotlybiškių kaimo Mamų ir dukrų kvartetui, pasiekė dar pavasarį, o praėjusį penktadienį Šakių kultūros centre klausytojų apsupty garbingas apdovanojimas buvo įteiktas.

Nors kūrybinė Mamų ir dukrų kvarteto biografija dar nėra ilga, ansamblis jau spėjo užsitarnauti ne tik šakiečių, bet ir visos Lietuvos klausytojų meilę ir pagarbą: iš viso surengta beveik 300 koncertų, sudainuotos 2 tūkst. 427 dainos.

„Atsimenam ir lauko scenas, šaltas sales, atsimenam ir daugybę klausytojų, ir sėdinčias kelias moteriškes. Bet visada mes matydavome žmones. Ir nuo pat pirmo koncerto, parėjusi namo, aš užrašiau, kur mes koncertavome ir kokias dainas dainavome. Tai paskaičiavau, kad per aštuonerius metus mes nesustodamos dainavome šešias su puse paros“, – tokiomis įžvalgomis dalijosi kolektyvo vadovė V. Simonavičienė.

Kvartetas pažįstamas ir iš televizijos laidos „Duokim garo“, gražiai pasirodyta Dainų šventėje, kartu su kvartetu per Lietuvą keliauja ir Šakių bei Gotlybiškių vardas. Lyg darbščios bitelės Mamų ir dukrų kvartetas į savo kraitį krauna gautus apdovanojimus, o kokius ir kuo gyveno aštuonerius metus kolektyvas, jo gerbėjai galėjo pamatyti surengtoje parodėlėje, skirtoje kolektyvo veiklai pristatyti, kolektyvo istoriją liudija ir atlikėjų kostiumai.

Visą penktadienio vakarą Šakių kultūros centre skambėjo Mamų ir dukrų kvarteto dainos, pažadinančios pačius tauriausius jausmus, ne vienam žiūrovui ir ašarą išspaudusios. Šventinį vakarą kvartetui birbyne pritarė Vilkaviškio kultūros centro kapelos „Vingis“ vadovas Gintas  Turonis, kartu padainavo ir rajono meras, solistas Edgaras Pilypaitis.

Kvarteto vadovė V. Simonavičienė atviravo, kad šiame išskirtiniame vakare stovint scenoje apėmė kažkoks didesnis jaudulys. Kolektyve dainuoja ir V. Simonavičienės dukra Kotryna Simonavičiūtė, kita gotlybiškietė Skirmutė Janulaitienė ir jos dukra Aušrinė Janulaitė.

„Dažnai sulaukiame klausimo iš savo klausytojų – kaip dukras priverčiate, kaip jos vis dar sutinka dainuoti kartu. Per visus tuos metus scenoje dainuojame kartu, bet nei karto nepadėkojome joms. Ačiū jums, dukros, už tai, kad mes iki šiol kartu. Ši daina skirta dukrai. Nesiskirkime, laikykime savo žmones, kiek galima arčiau savęs“, – kalbėjo V. Simonavičienė.

Kvartetas atlieka nemažai dainų, parašytų ir mūsų rajonų poetų ir muzikų: Onutės Jasinskienės, Ritos Mockeliūnienės, Danutės Batisienės, Remigijaus Poderio ir kitų. Muziką kuria ir kolektyvo narė S. Janulaitienė. Kolektyvo dainų repertuare dainos, skirtos namams, šeimai, gamtai.

„Visos mūsų dainuojamos dainos yra išskirtinai lietuviškos, nemokame anglų kalba, jų nedainuojame ne todėl, kad nemokame ar nemėgstame, bet todėl, kad norime važiuodamos per Lietuvą parodyti žmonėms, kad yra galybė gražių lietuviškų dainų. Mūsų tikslas – dainuoti lietuviškai, dainuoti žmonėms – dainuokim, bendraukim, gyvenkim, linguokim“, – kvietė kolektyvo vadovė, prisimindama, kad pirmosios repeticijos vyko namuose ant sofutės.

Pagaliau atėjo ir vakaro kulminacija, „Aukso paukštės“ statulėlę į sceną atnešusi Lietuvos nacionalinio kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus specialistė Aurelija Andrejauskaitė pripažino, kad Mamų ir dukrų kvartetas turi nepakartojamą žavesį.

„Kolektyvas turi kažkokios keistos energijos, pozityvumo, paprastumo, natūralumo. Aš labiausiai vertinu paprastumą, o genialumas ir slypi paprastume. O jeigu jos sako, kad iš tų 2 tūkst. 427 dainų nėra labai daug sudėtingų, tai gal jos ir teisios, juk sudėtingi kūriniai nebūtinai pasiekia kiekvieno širdį. „Aukso paukštė“ skirta kolektyvams, kurie beldžiasi ir atliepia žmonių širdyse, toks yra ir Violetos kolektyvas“, – taip nominantes apibūdino A. Andrejauskaitė.

Gražiai kvartetas bendradarbiauja su Šakių viešosios bibliotekos kūrėjų grupe „Mėlynosios paukštės“, kurios nominantes pasveikino kūrybos žodžiu.

„Jūsų muzika plazda, šoka, žybčioja, netveria savo kailyje. Paleiskit ją, mes norime klausytis...“ – apibūdino kvartetą rajono poetė R. Mockeliūnienė.

Pasveikinti su garbingu „Aukso paukštės“ apdovanojimu Mamų ir dukrų kvarteto atvyko ir klausytojai iš Jonavos, Rokiškio, iš už anapus Nemuno, savivaldybės administracija, rajono meno mėgėjų kolektyvų, bendruomenių atstovai, artimieji.

„Daug buvo kalbėta, kad kolektyvo koncertinė veikla buvo pradėta... ant lovos, bet tai nėra iš dalies teisinga. Jos gyvena Gotlybiškiuose dviejose didelėse sodybose, buvo galima įrengti puikiausią studiją bet kurioje patalpoje, bet jos išsirinko repetuoti ant lovos, nes ten geriausia akustika... Mes per tuos aštuonis metus prisiklausėm daug ir gražios muzikos“, – kalbėjo į sceną mamos Violetos pasveikinti užlipęs sūnus Gabrielius.

Prasmingai nuskambėjo koncerto pabaigoje Mamų ir dukrų kvarteto atliekama daina „Sugrįžtu“, kaip moterys tvirtino, jos ir pačios scenoje nori dar būti ir kad žiūrovai kiekvieną kartą sugrįžtų pas jas.

„Būtų banalu pasakyti paprasčiausiai „Ačiū“. Šiandien jūs mums padovanojote didžiulę šventę.  Visada stovėdamas scenoje jauti žiūrovų emocijas, žvilgsnius, šiandien per kaukes nematėme jūsų šypsenų. Kai važiuojame į koncertus ir matome žiūrovą, nubraukiantį ašarą, tai yra koncerto kokybės įvertinimas, reiškia, jie girdėjo ir suprato, ką mes norėjome pasakyti. Ir dar viena taisyklė sėkmingam koncertui – kada mes pradedam ir pabaigiam koncertą su panašiu žiūrovų skaičiumi“, – šmaikštavo V. Simonavičienė koncerto pabaigoje ir paskutinę koncerto dainą skyrė kiekvienam atėjusiam.

 „Aukso paukštė“ – aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas, įsteigtas Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo. Apdovanojimai kasmet skiriami labiausiai nusipelniusiems šalies mėgėjų meno kolektyvams bei jų vadovams.

Už apdovanojimą Mamų ir dukrų kvartetui savivaldybės tarybos sprendimu skirta 1000 eurų premija.

„Aukso paukštė“ Šakių kraštą aplankė jau septintą kartą. Pirmasis 2005 m. šiuo apdovanojimu įvertintas Neringos Navikauskaitės ir Edgaro Pilypaičio duetas, po dvejų metų „Aukso paukštės“ apdovanojimas įteiktas Šakių kultūros centro moterų vokaliniui ansambliui „Gaudenė“, dar po kelerių metų buvo apdovanota „Varpo“ dramos studija, moterų ansamblis iš Sintautų „Mozaika“, šokių kolektyvas „Pynė“ bei mišrus choras „Lituanica“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.