Kriūkiečių svajonės pildosi – duris atvėrė renginių salė

kriukai atidarymas
Simbolinę juostelę perkirpo (iš kairės) rajono meras Edgaras Pilypaitis, Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė ir UAB „Verslo“ darbų vadovas Erlandas Bikus. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį atverstas naujas Svetošino dvaro puslapis – sutvarkytoje pastato dalyje oficialiai atidaryta renginių salė. Nors renginio metu atkreiptas dėmesys, kad šis dvaras nėra toks didingas kaip kiti rajono dvarai, bet Kriūkams labai brangus ir savas. O ir apie salę, kurios bendruomenė neturėjo, buvo svajota ilgai ir kantriai, bet svajonės, pasirodo, tikrai pildosi, tad užmojų, kad pastatas būtų visiškai sutvarkytas, yra ir ateičiai.

„Svajonė brandinta ilgai. Kalbėta, sėdėta, tartasi, ieškota, belstasi, bet šiandien esam čia, sutvarkytoje dalyje. Mums labai to reikėjo ir tikiu, kad čia kiekvienas rasim savo vietą“, – sveikindama susirinkusius kalbėjo Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė.

Ji įžiebė ir simbolinį žibintą, linkėdama, kad jis visus šildytų ir kad visiems susibėgti draugėn būtų gera ir malonu.

Direktorės padėkos skriejo ir merui Edgarui Pilypaičiui, ir savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiajam specialistui Vytautui Mauzai, kuravusiam projektų įgyvendinimą, ir darbus atlikusios UAB „Verslo“ darbų vadovui Erlandui Bikui.

Simbolinę juostelę perkirpo rajono meras, Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė L. Liutvinienė ir darbų vadovas E. Bikus. Kaimynystėje vykstančiais darbais džiaugėsi bei kartu melstis kvietė ir Lekėčių parapijos klebonas Ričardas Kmitas. Jis atkreipė dėmesį, kad visi svarbiausi dalykai gyvenime prasideda ir baigiasi su malda: žmogus gimė – meldžiamasi, iškeliavo į amžinybę – taip pat palydimas malda, tad ir kriūkiečiams svarbaus įvykio metu jis kvietė būti kartu su Dievu.

Renginio metu apžvelgta dvaro istorija, prisiminti įvairūs laikmečiai bei dvarininkai, tačiau orientuotasi į dabartinius laikus ir detales, dėl kurių kriūkiečiai turi vis labiau atgyjantį dvarą. Jiems ypač svarbi data – 2010-ųjų gruodis, kai savivaldybės taryba pritarė Kriūkų bendruomenės centro projektui „Kriūkų krašto paveldo – Svetošino dvaro – išsaugojimas ir plėtra“, kurį įgyvendinant pirmiausiai pradėti stogo sutvarkymo darbai. Beje, būta ir pertraukų, ir trikdžių, o dvaras naujuoju stogu pasidabino tik 2015-aisiais (šie darbai atsiėjo apie 330 tūkst. litų), nors L. Liutvinienė mena svajojusi, jog mokyklos šimtmečiui 2013-aisiais jis tikrai būsiąs. Visgi biurokratiniai dalykai padarė savo. Vėliau (2018 m.) pradėtas įgyvendinti jau Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 projektas, skirtas viešosios infrastruktūros sutvarkymui ir sukūrimui. Būtent iš šio projekto lėšų (154 tūkst. 433 eurų) sutvarkyta salė, sanitariniai mazgai, fojė, įrengtas kambariukas saviveiklininkams. Rezultatai kalba už save, o L. Liutvinienė išduoda, kad jau pateiktas bendruomenės projektėlis, šįkart per Šakių karšto VVG, dar dviejų patalpų sutvarkymui, nes bendruomenė nori, kad kvadratas po kvadrato, žingsnelis po žingsnelio būtų sutvarkytas visas dvaras, besiribojantis su mokyklos pastatu. Jei pavyks ir šie užmojai, planuojama įrengti rašytojo Vytauto Tamulaičio interaktyvią ekspoziciją, numatyta ir vaikų laisvalaikio erdvė.

Beje, ne tik dovanomis, bet ir daina renginio dalyvius pasveikinęs meras išdavė, kad viliamasi dar šiais metais pagražinti ir dvaro fasadą, tik reikia galutinio suderinimo su Kultūros paveldo departamentu.

Gana gausiai renginyje dalyvavę svečiai nestokojo dovanų bei linkėjo kriūkiečiams ir toliau nepaliaujamai svajoti, nes jų svajonės, kad ir ne taip greitai, bet pildosi. Tačiau be atsidavusių, jomis tikinčių žmonių, užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyktų, tad padėkos žodžių negailėta ir įstaigos vadovei L. Liutvinienei.

Naujojoje renginių salėje buvo pristatyta ir kriūkietės Jurgos Žukaitės tapybos darbų paroda. Pati autorė, Kriūkuose gyvenanti nuo 2005 m., sakė be galo pamilusi šį miestelį, džiaugiasi galėdama čia gyventi, kurti. Daugelyje darbų – kraštovaizdžiai, gėlės, nes moteris aiškino, kad jai tiesiog patinka gražūs dalykai, teigiamos emocijos. Beje, beveik visi darbai nauji, niekur neeksponuoti, sukurti šiais metais.

Tik įėjus į dvaro patalpas ant sienų buvo galima išvysti fotografijas, kuriose užfiksuota, kaip dvaras atrodė senovėje, koks vaizdas buvo iki stogo pakeitimo, kaip keitėsi išvaizda ir vidus atliekant projektuose numatytus darbus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.