Kol nepasirašyta darbo sutartis, direktore savęs nelaiko

bakaite aiste
Konkursą Šakių kultūros centro direktorės pareigoms užimti laimėjusi Aistė Bakaitė sako, kad svarbiausia išlaikyti tai, kas buvo sukurta ankstesnio direktoriaus, o dabar veiklas ypač sunkina ir karantinas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kovo 9 dieną konkursą Šakių kultūros centro direktoriaus pareigoms užimti laimėjo to paties kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Aistė Bakaitė. Tiesa, kol negauta specialiųjų tarnybų pažyma dėl tinkamumo eiti pareigas ir kol nepasirašyta darbo sutartis, anot konkurso laimėtojos, savęs nuolatine įstaigos vadove ji nelinkusi vadinti. „Galbūt dar per daug drąsu“, – svarsto ji.

Pasak A. Bakaitės, konkurse dalyvauti ji neketino, o laimėti išvis nesitikėjo. Tačiau labai palaikė ir skatino kolektyvas, tad nusprendė išbandyti savo jėgas. Anksčiau ketverius metus ji vadovavo Sintautų kultūros centrui, nuo 2018 m. lapkričio ėjo Šakių kultūros centro direktoriaus pavaduotojos pareigas. Žinoma, sutinka pašnekovė, svarbus ne tik palaikymas, bet ir tebetvyranti bei visus varginanti įtampa (neneigia, kad tarp savivaldybės ir kultūros centro to yra, bet į detales ir platesnius komentarus nesileidžia), tebesitęsianti ir darbą sunkinanti kovido situacija, vykstantys teisminiai ginčai, kurių baigtis neprognozuojama. Visgi ji nusiteikusi su visais kalbėtis ir viliasi rasti kompromisinius sprendimus, galbūt vardan bendros gerovės paminti ir kai kuriuos savo įsitikinimus ar ambicijas. Nekart pokalbio metu pabrėžia, jog kad ir kaip sunku būtų, kad ir kokias pareigas užimtum, svarbiausia neprarasti žmogiškumo.

„Tai turbūt svarbiausia vertybė. Šiandien mes galime užimti labai aukštas pareigas, rytoj mes galime būti niekas, šiandien galime turėti darbą – rytoj jau ne, bet tai nereiškia, kad esame blogesni“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

Akis užkliūva už ant kabineto durų tebesančios lentelės „direktorius Raimondas Januševičius“. A. Bakaitė paaiškina, kad tiesiog dar nepribrendo morališkai lentelę nukabinti, nes buvusio vadovo, jo indėlio ypač trūksta.

Visgi negali gręžiotis tik atgal. Štai kovo 24-ąją paaiškėjo Kultūros tarybai teiktų projektų finansavimas. Rajone iš 19 teiktų projektų yra finansuota 18, tad Šakių rajonas iš viso turėtų gauti didesnį nei 116 tūkst. eurų finansavimą, o bendras savivaldybės prisidėjimas turės būti ne mažesnis kaip 50 tūkst. eurų. Šakių kultūros centras laimėjo visus tris teiktus projektus – etnografinių renginių ciklas ,,Mes turime kuo didžiuotis 2“ (7,5 tūkst.), ,,Kidulių dvaro puota 2021“ (7 tūkst.) bei „Juokiasi ir verkia zanavykai“ (5 tūkst.). Pasak A. Bakaitės, dar du neįgyvendinti projektai likę nuo pernai, tad šiemet turėtų būti surengtas jaunimo liaudiškų šokių grupių festivalis „Jievaro tiltu“ bei tarptautinis cirko festivalis „Cirko žiburiai“. Darbo į valias, laukiama karantino atlaisvinimų, nuo kurių tiesiogiai priklauso ir kultūrininkų veikla. Štai ir festivalio „Beatričės vasaros“, kuriam projektą šiais metais rengė asociacija „Zanavykų seimelis“, o kultūros centras bus stiprus partneris, koncertai planuojami tik atvirose erdvėse, šiuo keliu ketinama žengti organizuojant ir kitus renginius.

„Su stipriu kolektyvu viskas įmanoma, didžiulis direktoriaus indėlis, tad svarbu tai išlaikyti ir vėl įsivažiuoti į įvairias, žmonėms džiaugsmą teikiančias veiklas. Juk mūsų darbas teikia džiaugsmą, svarbu, kad žmonės vėl galėtų rinktis į sales, stebėti renginius, bet kol kas viską gaubia didelė nežinomybė. Labai laukiu, kada galės vykti kolektyvų repeticijos, nes tada kultūros centras atgyja“, – kalba A. Bakaitė.

Tačiau ji atvira: kolektyvas gerokai aptrupėjęs, nėra buvusio stipraus branduolio, tad jeigu bus leidžiami komerciniai renginiai ir situacija tikrai laisvės, Šakių kultūros centrui reikės vadybininko, kurio pareigas anksčiau ėjo Laura Saunorienė. Šiam etatui, deja, lėšų biudžete nenumatyta. Jeigu į direktoriaus vietą pereina pavaduotoja, lieka laisvas ir šis etatas, tačiau bent kol kas konkursą laimėjusi direktorė bėdos čia nemato ir sako, kad kur kas svarbesnė būtų kultūros vadybininko vieta.

Klausiu ir apie kitų kultūros centrų viziją, mat Šakių kultūros centras turi šešis padalinius, tačiau kai kitame rajono laikraštyje po pokalbio su A. Bakaite pasirodė straipsnis ir kilo ažiotažas dėl jos išsakytos nuomonės, pašnekovė itin lakoniška.

„Kalbėti apie kultūros centrų optimizaciją ne mano kompetencija, ne aš priimu sprendimus, tačiau 2021 m. sausio 6d. Šakių kultūros centras gavo Šakių rajono savivaldybės mero 2020 m. liepos 23 d. potvarkiu sudarytos komisijos išvadą, su ja susipažinau, pritariu komisijos nuomonei. Daugiau komentuoti nenoriu“, – patikino A. Bakaitė ir pridūrė, kad čia labai tinka Edvardo Radzinskio mintys: „Jei mano nuomonė nesutampa su jūsų, tai nereiškia, kad aš esu jūsų priešas ar idiotas. Tai tiesiog reiškia, mano kitokia nuomonė, štai ir viskas.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.