Renka prisiminimus apie Starkų kaimą

Nykstant seniesiems mūsų kaimams ir kasmet vis labiau praeitin grimztant visai mūsų istorijai, pasirodo šios atminties gaivinimui skirti sintautiškių leidiniai. Iniciatyvos išleisti leidinį ėmėsi ir Vitas Girdauskas, kviečiantis dalintis žiniomis, jungtis ir prisidėti prie leidinio atsiradimo.

„Mano tikslas – surinkti informaciją ir išleisti leidinį, kuo išsamiau pristatantį seną gatvinį Starkų kaimą dešiniajame Pentos krante, prie Pentõs vingio, atsiradusį XVIII a.  pradžioje ir išaugusį nuo 5 iki 14 sodybų  XX a. viduryje.  Nors jį jau yra  trumpai aprašę kaimo gyventojai Juozas Klimaitis  ir mano teta Elena Girdauskaitė, rengiamo leidinio  tikslas – kiek įmanoma išsamiau pristatyti ne tiek kaimo gyvenimo įvykius, kiek  jame gyvenusias gimines ir šeimas“, – sako V. Girdauskas ir vardija, kad šeimų ir giminių daugiau nei 50:
 
Jonas ir Veronika Kremelaičiai – Kamaitienė /Tumosaitė/ Juozas Tumosa/Kunigunda ir Juozas Žambai /Elena  Klimaitienė /Kutaitė/, A.Kutas, Vitas Kamaitis, Petrės Kamaitienės sūnus Lažauninkas, Jonas Blekertas, Tirlica, Antanaičiai.
Jonas Sinkevičius – Kajetonas Kamaitis/Vitas Kamaitis.
Jonas Užupis – Gustainis/ Gustainių Antosė/, Agota Gustainienė, Antanas Sinkevičius, Magrieta Sakalauskienė su dukra Jurena, Marijona Šukytė.
Jonas ir Pranė Tumosos – Pranas Venskaitis, Pranė Venskaitienė.
Murinai – Jonas Matijošaitis, Antosė Matijošaitienė (Matijošaitynė) - Miniauskai, Kurienė ir ???
Kazimieras Kamaitis – dukra Kamaitytė, Augustinas Matulaitis.
Kėnikis – Frezdorpas.
Benderis – Julius Lyderis, Benderytė Ema, Zalgis, Ružinskai,  Albinas Miliušis, Marijona Šukytė, Kėvelaičiai.
Jonas ir Antosė Orintai – Užupytė Antosė, Antanas ir Česė Orintai,  Gintautas ir Rūta Orintai.
Antanas Kalvaitis – Unguvaitytė Seliomija, Vingaudas Gylaitis.
Juozas ir Magdelena Klimaičiai (vėliau Klimai) Pranas Austynas,  Jakštys, Šnapys, Valė Melnikienė.
Juozas ir Jonieška Berckiai – Daugėla, Lopeta,  Antanas Zokaitis.
Juozo ir Jonieškos Berckių ūkyje – Jonas ir Petronėlė Klimaičiai (Povylai), Justinas Klimaitis, Štramaičiai.
Pranas ir Marijona Girdauskai - Viktoras, Justinas  ir Elena Girdauskai.

Pasak V. Girdausko, domina viskas – nuo senųjų žemėlapių ir atsiminimų iki giminės ir jos šeimų istorijų. „Emigracija ir tremtis, gyvenimas ir kolūkių, ir nepriklausomybės laikais, dabartis, visame pasaulyje pasklidę Starkų kaimo vaikai, jų gyvenimas ir veikla dabar. Svarbu ne tik istorijos, bet ir nuotraukos – žmonių, aplinkos, sodybų, darbų, švenčių. Tiesiog tai, ką surinksime apie savo kaimą ir jo žmones, mūsų artimuosius, tai ir išsaugosime, perduosime ateinančioms kartoms ar tiesiog istorijai“, – sako leidinio sudarytos ir pasakoja planuojantis kiekvienai iš kaime gyvenusių šeimų skirti atskirą nuotraukomis iliustruotą skyrelį, tačiau koks jis bus, priklauso tik nuo visų prisidedančių. Be to, jau nuo pat pradžių norėtų žinoti, kas norės turėti šią knygą, nes planuojama jos išleidimą tik tokiu egzempliorių skaičiumi, kiek bus skaitytojų, taip pat rajono, Sintautų bei nacionalinei bibliotekoms ir mokyklai.

„Tikiuosi, per dvejus metus mums pavyks surinkti tai, kas dar surandama“, – sako V. Girdauskas ir priduria, kad „Facebook“ sukurta atskira atvira grupė – „Starkų kaimo istorijos ieškotojai“, prie kurios kviečia jungtis, diskutuoti, dalintis ir kurti kartu. Žinoma, galima susisiekti ir  tradiciškesniais būdais.  

„Labai lauksiu visų mūsų starkinių prisidėjimo. Kiekviena istorija, nuotrauka, faktas ar jo patikslinimas svarbus“, – patikina V. Girdauskas, su kuriuo galima susisiekti Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 687 78 860.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.