Į regioninį turą atrinko geriausius liaudies kūrybos atlikėjus

Šiemet rengiamas jau IX Lietuvos vaikų ir moksleivių, lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų konkursas „Tramtatulis“. Kaip ir visoje Lietuvoje, šiemet Šakių rajoninis ratas buvo kitoks – konkursas persikėlė į virtualią erdvę. Konkurso organizatoriai – savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius džiaugiasi jaunųjų atlikėjų ir pedagogų iniciatyva dalyvauti konkurse.

Iki konkurso rajono mokytojai, darželių auklėtojos, meno kolektyvų vadovai mokė vaikus ne tik zanavykiškai pašnekėti, bet ir dainuoti, groti kanklėmis. Net 16 dalyvių konkursui atsiuntė savo pasirodymus, iš atsiųstos vaizdo medžiagos buvos sumontuotas bendras dalyvių pasirodymas ir balandžio 9 d. paskelbtas Šakių rajono savivaldybės „Youtube“ kanale.
 
Šių metų konkursas skirtas vienos žymiausių pasaulio archeologių, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojos, archeomitologės Marijos Gimbutienės 100 metų sukakčiai paminėti.

Rajoniniame ture jauniausiems dalyviams – ketveri, vyriausiai – 14 metų. Konkurso dalyviai daugiausiai pasirinko pasakojamosios tautosakos žanrą, taip pat sulaukta ir dainuojamosios tautosakos bei pasirodymų su suvalkietiškomis kanklėmis.

Vertinimo komisija nuotolinio susitikimo metu balandžio 12 d. išsamiai aptarė kiekvieno atlikėjo pasirodymą bei atrinko penkis kandidatus į regioninį Sūduvos ratą.

Jame dalyvaus pasakotojos: keturmetė Paula Petrauskaitė iš Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ (vad. Audronė Adomaitienė), dešimtmetis Jokūbas Čiauška (Griškabūdžio kultūros centras, vad. Nijolė Černevičienė) bei devynmetė Jonė Bataitytė iš Šakių „Varpo“ mokyklos (vad. Lilija Žurauskienė). Taip pat devynmetė dainininkė, Griškabūdžio kultūros centro atstovė Barbora Gurevičiūtė (vad. Raimonda Černevičiūtė) bei dvylikametė kanklininkė Gustė Tamašauskaitė  (Gelgaudiškio kultūros centras, vad. A. Adomaitienė).

Regioniniam ratui atrinktų kandidatų mokytojus konsultuos komisijos pirmininkė Giedrė Ramunė Pečiulienė, kad dalyviai galėtų dar geriau pasiruošti ir pateikti patobulintus pasirodymus.

Konkurso tikslas – skatinti jaunąją kartą domėtis savo krašto tradicine kultūra, skleisti liaudies kūrybą, ugdyti jaunuosius folkloro atlikėjus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.