Pasaulio kultūros dienos proga – po Taikos vėliavą

taikos veliava
Vienuolikos rajono kultūros įstaigų atstovams balandžio 14 d. buvo įteiktas Pasaulio kultūros dienos simbolis – net 20 Taikos vėliavų, kurios suplevėsavo prie kultūros centrų bei jų padalinių pastatų. D. Pavalkio nuotr.

Balandžio 15-ąją pasaulis mini Kultūros dieną. Šiemet ji vis dar kitokia, be renginių. Tačiau Kultūros dienos išvakarėse pakviestiems rajono kultūros įstaigų atstovams rajono savivaldybės vadovai perdavė Taikos vėliavas, kurias kultūros žmonės, minėdami profesinę šventę, išsikėlė prie savo įstaigų pastatų. Tradiciškai Taikos vėliava suplevėsavo ir prie rajono savivaldybės pastato.
 
Jau metai laiko, kuomet kultūros sektorius, jo darbuotojai gyvena ypatingomis, karantino sąlygomis. Tačiau rajono kultūros darbuotojai, kolektyvai, pasitelkę kūrybiškumą, veiklos nenutraukia, ją tęsia iki šiol.

Trečiadienį vienuolikos rajono kultūros įstaigų atstovus, susirinkusius prie savivaldybės pastato, pirmiausiai pasveikino rajono meras Edgaras Pilypaitis, sakydamas, kad labai svarbu ne tik momentiniai kultūros žmonių darbai ir veikla, bet ir tai, ką paliekame po savęs.

„Manau, kad taika yra labiausiai reprezentuojama per mūsų kūrybą. Taika yra ta terpė, kuri pagimdo tuos kultūros reiškinius, kurie turi išliekamąją vertę. Tik taikos sąlygomis tai gali klestėti, skleistis ir būti kuriama. Įprasminkim tai, kas mums patikėta iš praėjusių kartų, išsaugokime ypatingai tuos žmones, kurie dar savo atmintimi gali pasidalinti, užfiksuokim tai. Tai turi išlikti“, – kalbėjo meras.

Kultūros darbuotojus su profesine švente sveikinęs savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas pasidžiaugė tokiu skyriaus pavadinimu. Jo žodžiais, kiekvienas tėvas ar mama nori, kad vaikas būtų išsilavinęs ir kultūringas.

taikos veliava2
Taikos vėliava, kaip ir kasmet, išsiskleidė prie savivaldybės, ją iškėlė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas (kairėje) ir rajono meras Edgaras Pilypaitis. D. Pavalkio nuotr.

„Peržiūrėjus Lietuvos savivaldybių skyrių pavadinimus, jų yra įvairiausių, o štai mūsų vadinasi – švietimo, kultūros ir dar sporto. Išsilavinęs žmogus, kultūringas ir dar sportuodamas yra sveikas žmogus“, – kalbėjo D. Aštrauskas.

Skyriaus vedėjo pavaduotoja Eglė Plančiūnienė pasidžiaugė, kad su kultūros darbuotojais pavyko sklandžiai bendrauti, o patiems  kultūros darbuotojams dirbti net ir nuotoliniu būdu.

11 kultūros įstaigų –  Zanavykų muziejaus, Šakių viešosios bibliotekos, Sintautų, Lukšių, Šakių, Kudirkos Naumiesčio, Griškabūdžio, Gelgaudiškio kultūros centrų bei Lekėčių, Kriūkų bei Plokščių mokyklų-daugiafunkcių centrų atstovams buvo perduotos Taikos vėliavos, kurios balandžio 15d. išsiskleidė Šakių mieste ir rajono miesteliuose.

Lietuvoje šiais metais minima 15-oji Kultūros diena. 2006 m. liepos 19d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą, kuriuo balandžio 15-oji įteisinta Kultūros diena. Tą dieną 1935 m. Vašingtone 21 Amerikos žemyno šalis ratifikavo Rericho paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu naudojant Taikos vėliavą. Jos simboliu „Taika per kultūrą“ pasirinktas rubino spalvos žiedas, juosiantis tris rubino spalvos skritulius baltame fone.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.