Europos dienos misija – priminti visuomenei apie europietiškas vertybes

europos diena sakiuose
Penktadienį vicemeras Darius Jakavičius ir Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė pakeldami Europos vėliavą iš anksto pažymėjo Europos dieną. D. Pavalkio nuotr.

Kiekvienais metais gegužės 9-ąją yra minima Europos diena. Šią dieną džiaugiamasi taika ir vienybe Europoje, be to, prisimenamas svarbus istorinis įvykis – Šumano deklaracija. Šakiuose prie rajono savivaldybės gegužės 7-ąją pakelta Europos vėliava ir kartu simboliškai paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena.
 
Pirmiausiais nuskambėjo Lietuvos bei Europos Sąjungos himnas, vėliavos pakėlimo ceremonijoje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Šakių viešosios bibliotekos aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė, bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė, Šakių vicemeras Darius Jakavičius, savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas.

Bibliotekos vadovė K. Lebedžinskienė krimtosi, jog šiais metais į Europos vėliavos pakėlimo ceremoniją, kaip buvo įprasta, negalėjo atvykti daugiau žmonių, daugiau jaunimo, nepavyko pasikviesti ir šokėjų.

D. Jakavičius sakė, jog pandemija sustabdė vieną iš pagrindinių žmogaus laisvių, kurios siekė Europos Sąjunga, – judėjimo laisvę. Vicemeras tikisi, jog europietiškos vertybės suvienys mūsų tautą, kurioje šiuo metu daug susiskaldymo, neramumų.
Savo kalboje Darius Aštrauskas prisiminė knygnešius, kurie ryžosi žygdarbiui dėl visuomenės švietimo: „Tuo metu tėvai rizikavo nešdami knygas savo vaikams, o šiandien mes patys, turėdami sąlygas mokytis, lankyti mokyklą, bandome užsidaryti. Bet vis dėlto knyga ir žinios mums yra reikalingos... Kartais liūdna, kai pagalvoji, kad nenorime eiti į mokyklą, nors sąlygos ir yra neįprastos. Bandome pasukti lengviausiu keliu, nors, kaip istorija rodo, lengvesnis kelias ne visada būna teisingas.“

Vėliavos pakėlimo ceremonijoje sakytos kalbos susietos su šių dienų aktualijomis, ne kartą paminėtos vertybės: vienybė, brolybė, laisvė, gerovė, kurios skatina neprarasti pasitikėjimo mūsų Valstybe bei Europa.

Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje drauge su Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija gegužės 7 d. organizavo pirmąjį „Europos egzamino“ etapą, kurį sudarė penkiolika klausimų, o gegužės 25-ąją vyks egzamino finalas. Egzamine galėjo dalyvauti visi norintys pasitikrinti savo žinias – tiek moksleiviai, tiek suaugusieji.

Šiais metais „Europos egzamine“ išskirtinis dėmesys skiriamas Europos atsistatymui po pandemijos. Paruošti klausimai apie žaliąją ir skaitmeninę pertvarką, Europos sveikatos sąjungą, demokratiją.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.