Kultūros aristokratei – Šakių garbės piliečio regalijos

kaspareviciene garbes piliete
Garbės piliečio regalijas Augenijai Julei Kasparevičienei įteikė Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis, sakydamas, kad žodžio AČIŪ šiandien tikrai neužteks. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Valstybės dienos šventės, vykusios liepos 6 d. Šakių J. Lingio parke, metu – reveransas ilgametei kultūros skyriaus vedėjai, daugelio kultūrinių renginių sumanytojai Augenijai Julei Kasparevičienei – jai įteiktos Šakių garbės piliečio regalijos. Apdovanojimą atsiimdama A. J. Kasparevičienė kukliai kalbėjo, kad jaučiasi kasdieninė Šakių gyventoja.

kaspareviciene garbes piliete2
Ilgametė kultūros skyriaus vedėja, daugelio kultūrinių renginių sumanytoja Augenija Julė Kasparevičienė dėkojo visiems, kurie kartu su ja ėjo rajono kultūros keliu. D. Pavalkio nuotr.

Miesto šventės „Aš myliu Šakius“ metu į sceną atsiimti Šakių garbės piliečio regalijų A. J. Kasparevičienė, kaip visuomet, ėjo pasipuošusi tautiniu kostiumu, besišypsanti ir pasitempusi.

Moters turbūt daugeliui pristatinėti net nereikia. Ji – Lietuvos ir Šakių rajono savivaldybės kultūros ir visuomenės veikėja, asociacijos „Zanavykų seimelis“ pirmininkė, Lietuvių kalbos draugijos narė, Lietuvos kultūros kolegijos tarybos narė iki 2018 metų, Marijampolės apskrities regioninės kultūros tarybos narė. Čia nepasversi, kiek ji širdies ir darbo įdėjo kasmet organizuodama „Kalbos dienas“, klasikinės muzikos festivalį „Beatričės vasaros“. Daugelis koncertų, plenerų, miestelio švenčių neapsiėjo be A. J. Kasparevičienės žodžio, darbo indėlio ir atsidavimo. Galima būtų vardinti ir vardinti darbus, kuriuos inicijavo, atliko ir prie kurių prisidėjo A. J. Kasparevičienė, bet, matyt, to kiekiu neįvertinsi. Gražiai savo buvusių kolegų A. J. Kasparevičienė pavadinta kultūros aristokrate, tikra savo srities profesionale.

Garbės piliečio regalijas A.J. Kasparevičienei įteikdamas Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis sakė, kad turbūt niekad iki galo deramai ir nepadėkosime.

„Ačiū, kad esate su mumis, kad baigusi aktyvią darbinę veiklą ir toliau jungiatės visuomeniniu pagrindu ir tai darote su ypatingu, jautriu aristokratiškumu. Visa tai mes jaučiame tarsi apglėbimą. Būkit su mumis dar ilgai“, – kalbėjo rajono meras.
Atsiimdama regalijas A. J. Kasparevičienė neslėpė jaudulio, dėkojo už įvertimą sakydama, kad nuveiktais darbais, šiuo apdovanojimu ji nori pasidalinti su žmonėmis, su kuriais ji dirbo: kultūros įstaigų, kolektyvų vadovais, zanavykų bendrijomis, bendruomenėmis, seniūnais.

„Garbės piliečio apdovanojimas yra toks didelis ir svarus įvertinimas. O aš jaučiuosi tokia kasdieninė Šakių gyventoja, kasdieninis Šakių žmogus. Ačiū visiems už įvertinimą. Visiems jums linkiu sveikatos, gražių didesnių ar mažesnių darbų savo bendruomenei, savo miestui. Visi puoškime ten, kur esame, kur mūsų šaknys, kur mūsų svarbiausioji tapatybė“, – priėmusi regalijas dėkojo A. J. Kasparevičienė.

Atiduodama visą save A. J. Kasparevičienė nuo 1994 iki 2018 metų dirbo Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja. Todėl ji nuoširdžiai padėkojo ir buvusioms kolegėms Aurelijai Papievienei, Astai Kėvelaitytei bei Ingai Navlickienei, su kuriomis, kaip kalbėjo, kartu žengė tuos ilgus kultūrinius kelius.

Dažnai kukliai apie save kalbanti A. J. Kasparevičienė – be galo savam kraštui atsidavęs žmogus, ištikima kalbos saugotoja, kultūros paminklų sergėtoja ir dėl jų išsaugojimo kovojanti zanavykų krašto moteris, kurios meilė darbui ir atsidavimas kultūrai ne tik matomas, bet ir girdimas, vertinamas ne tik savo krašto žmonių, bet ir buvusių kolegų Lietuvoje.

Ne veltui ji dar 2011m. gavo „Sūduvos krašto moters“ apdovanojimą, šiam titului nominuota už savo gyvenimo paskyrimą kultūrai. 2016 m. Valstybinės kalbos komisijos ji apdovanota skulptūrėle „Sraigė“ už lietuvių kalbos puoselėjamąją veiklą Šakių rajono savivaldybėje 2017 m. skirtas „Aitvaro“ apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos kultūrai, 2019 m. už gimtosios kalbos puoselėjimą, dvasinių ir materialinių paminklų tautinės tapatybės simboliui – Žodžiui – statymą – Jono Augustaičio vardinė statulėlė „Raidė A“. Beje, 2020-ųjų laikraščio „Draugas“ nominacija „Už ilgametį indėlį į kultūrą“ taip pat iškeliavo būtent į A. J. Kasparevičienės rankas.

Ir dabar jaučiamas A. J. Kasparevičienės pasidalinimas ilgamete patirtimi, prisidėjimas prie rajone vykstančių renginių. Jos darbų ir veiklos seka nesibaigia, ji tęsiasi...

Šventės metu į sceną buvo pakviesta dar viena mūsų krašto Garbės pilietė – gydytoja Stasė Valkerienė, kuriai taip pat buvo įsegtas paauksuotas Garbės piliečio ženklelis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.