Teatro aktoriai savaitei tapo tikromis kino žvaigždėmis

filmavimas varpo drama
„Varpo“ dramos studijos Šakių „Žiburio“ gimnazijos grupės aktoriai visą savaitę filmavo kūrybinį filmą, susipažino su nerašytomis kino taisyklėmis bei pačia filmo gamybos eiga. D. Pavalkio nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Visą šią savaitę „Varpo“ dramos studijos Šakių „Žiburio“ gimnazijos grupės artistai su vadove Vilija Meškaitiene filmavo kūrybinį filmą. Kurti šį filmą – Šakių rajono metų kraštiečio, televizijos prodiuserio, scenaristo Rolando Skaisgirio idėja.

filmavimas varpo drama2
Kūrybinės grupės komunikacijos vadovas Andrius Česnulevičius įtraukė dramistus į filmo scenarijaus rašymo procesą, drauge diskutavo apie kilusias idėjas bei dalijosi patarimais, kaip parašyti sėkmingą istoriją. D. Pavalkio nuotr.

Pirmadienį į Šakius atvyko „Video metra“ kūrybinė grupė – komunikacijos vadovas Andrius Česnulevičius bei scenaristė Aleksandra Liubamirskienė. Jie įtraukė dramos studijos aktorius į scenarijaus rašymo procesą, dalijosi patarimais, kaip parašyti sėkmingą istoriją, drauge ieškojo šakiečių autentiškumo – to, kas artima būtent mūsų kraštui, tačiau nesuprantama kitiems. Kartu svarstė apie galimas filmavimo vietas.

filmavimas varpo drama3
Antradienį į pagalbą atskubėjo ir žinomas Lietuvos kino ir teatro režisierius Justinas Krisiūnas, režisavęs tokius filmus kaip „Širdys“ su Rolandu Kazlu, „Pasmerkti“, „Moterys meluoja geriau“ bei daug kitų gerai žinomų kino juostų. Kūrybinė grupė ir visa dramistų komanda vyko apžiūrėti filmavimo vietų, o vakare pradėjo filmuoti pirmąsias filmo scenas.

„Asmeniškai man buvo labai įdomu. Nors ir nesieju gyvenimo su vaidyba ar aktoryste, bet tikiu, jog scenarijaus rašymas pravers ateityje. Man pačiai mokykloje tenka dirbti prie įvairių projektų, kuriems reikia rinkti daug skirtingos medžiagos, ją sutrumpinti, paruošti tinkamą produktą – tuo remiasi ir scenarijaus rašymas. Po pirmosios filmavimo dienos atsirado papildomų jėgų, dar daugiau motyvacijos“, – pasakoja dramos studijos aktorė Ūla Balaševičiūtė.

filmavimas varpo drama4
Pakalbintas pagrindinis filmo veikėjas, gimnazistas Vilius Matulaitis sako, jog labai apsidžiaugė gavęs šį vaidmenį: „Įspūdžiai patys geriausi. Šios savaitės niekada nepamiršiu. Išmokau laisviau jaustis prieš kamerą. Be to, atsirado supratimas, kaip gimsta filmas, kiek daug darbo reikia įdėti norint nufilmuoti vieną, nors ir mažiausią, filmo sceną.“

filmavimas varpo drama7
Kuriamo filmo režisierius bei scenaristė pastebėjo, jog šie gimnazijos artistai yra lyg naujų idėjų šulinys, turi daug originalių ir įdomių minčių, gyvena jaunimo problemomis, kurios aktualios tiek jiems, tiek ir jų bendraamžiams.

Kūrybinio filmo idėja visos savaitės metu kito. Tačiau galiausiai buvo nuspręsta ją perteikti per pagrindinio herojaus V. Matulaičio vaidinamo vėjavaikiško vaikino Jokūbo, nesidominčio aplinkiniu pasauliu, neatradusio savo gyvenimo tikslo, nemėgstančio nuobodaus Šakių miestelio, paveikslą. Filmo eigoje šis veikėjas pradeda girdėti išmintingą savo vidinį balsą, vidinį patarėją. Jokūbo pasaulėžiūra pasikeičia, jis ne tik atranda gyvenimo prasmę, bet ir Šakių miesto grožį.

filmavimas varpo drama6
Filmo scenos sukurtos prie netoliese Sintautų esančios Marijos skulptūros, kuri pabrėžia kūrinio mistiškumą. Filmuota ir pagrindinio veikėjo V. Matulaičio namuose, „Varpo“ mokykloje, kitose Šakių miestelio vietose, pavyzdžiui, prie poeto, žymaus visuomenės veikėjo Vinco Kudirkos paminklo, kurio eiles galima išgirsti viso filmo metu.

„Mes kuriame kiną ir televizijos meną. Manau, jog tai puiki galimybė moksleiviams, besidomintiems teatru, susipažinti bei prisiliesti prie šios virtuvės – kino aikštelės. Aikštelėje kiekvienas turi tikslią ir griežtą funkciją, čia egzistuoja daugybė nerašytų taisyklių, kurių kitaip nesužinosi – tik dalyvaudamas filmavime. Visą antradienio dieną skyrėme susipažinti su aikštele, išsiaiškinti, kaip joje reikia elgtis, kokios kiekvieno pareigybės ir kas vyksta paslaptingoje kino virtuvėje. Sekėsi labai gerai, džiugu matyti jaunus, užsidegusius ir žingeidžius žmones. Šios kūrybinės savaitės metu bandome pagreitintai, padedami profesionalų sukurti trumpametražį filmą ar apybraižą, – pasakoja „Video metra“ komunikacijos vadovas A. Česnulevičius ir priduria: – Joks ne sutapimas, kad tokia vasaros stovykla vyksta būtent Šakiuose, iš kurių yra kilęs Rolandas Skaisgirys, vienas žinomiausių prodiuserių Lietuvoje. Jo kvietimu čia ir susirinkome. Esame pakviesti pasidalinti savo patirtimi, supažindinti dramistus su šia įdomia kino aktoriaus profesija, atskleisti filmo kūrimo paslaptis, nes daugelis, matydami televizijoje jau galutinį produktą, nesusimąsto, kaip viskas gimsta. Filmavimo metu ir patys turėjome puikią progą susipažinti su Šakiais. Tai labai svetingas kraštas. Visi noriai įsileidžia filmavimui, palengvina darbą visai kūrybinei grupei.“

filmavimas varpo drama5
Kaip pastebi „Varpo“ dramos studijos vadovė Vilija Meškaitienė, dramistai labai susidomėjo šiuo kūrybiniu procesu, lengvai įsitraukė į diskusijas, reiškė savo idėjas bei nuomones ir tapo tikromis kino žvaigždėmis. Kur bus pristatytas šis filmas, dar nėra žinoma, tačiau kūrybinis procesas jaunimui bus naudingas ne tik mokykloje, bet ir daugelyje kitų, dar ateityje laukiančių gyvenimo situacijų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.