Valentino Gustainio gyvenimo pėdomis

gustainis valentinas
Liepos 15 d. minint Valentino Gustainio 125-ąsias gimimo metines, Zanavykų muziejus kviečia pažvelgti į vieno žinomiausių tarpukario žurnalistų Lietuvos istorijoje, rašytojo ir filosofo, parašiusio septynias knygas, 634 straipsnius, asmenybę.

V.Gustainis gimė Vinkšnupių kaime, Griškabūdžio valsčiuje, daugiavaikėje valstiečių šeimoje. Užaugęs blaivininkų šeimoje, V. Gustainis anksti susiformavo kaip reiklus sau, dvasiškai stiprus, pilietiškas, krikščioniškas žmogus.
 
Žurnalistikoje V. Gustainis startavo 1918 m. „Lietuvos aide“. Pirmasis straipsnis „Patriotizmo svarba“, pasirašytas slapyvardžiu „G. n.“, išreiškė Nepriklausomos Lietuvos valstybės idėją. V.Gustainis, eksternu baigęs Kauno pirmąją gimnaziją, 1921–1924 m.  studijavo filosofiją ir teisę Heidelbergo (Vokietijoje) universitete, prancūzų kalbą Sorbonos universitete Paryžiuje. V. Gustainis 1928 m. pradėjo savo kaip įtakingiausio laikmečio žurnalisto karjerą Kaune. Lietuvos prezidento A. Smetonos bei ministro pirmininko A. Voldemaro kvietimu tapo vyriausiuoju „Lietuvos aido“ redaktoriumi(1928 –1932).

1939–1940 m. V. Gustainis tapo Lietuvos telegramų agentūros ELTA direktoriumi. Tai buvo vienos svarbiausių ir atsakingiausių pareigų V. Gustainio gyvenime.

Iki 1941 m. tremties V. Gustainis gyveno Žemojoje Panemunėje. Su žmona Izabele, sūnumi ir dukra buvo ištremtas į Altajaus Ust Kano rajoną. Nuo 1945 m. iki 1954 m. jis kalėjo Barnaule, Krasnojarske, Altajuje. Apie rašytojo gyvenimą tremtyje mes sužinome iš jo knygos „Be kaltės“, kurioje skaitome jo laiškus, skurdžios buities ir sunkių darbų bei jį supusių žmonių aprašymus.

1956 m., grįžęs į Lietuvą, V. Gustainis su šeima apsigyveno pas seserį Griškabūdyje. Čia jis rašė atsiminimus, straipsnius, vertė knygas iš užsienio kalbų. Tai buvo produktyvus rašytojo ir filosofo laikotarpis. 1963 m. parašytas filosofinis veikalas „Idėjų autonomija ir determinizmas“ buvo atspausdintas tik 1991 m. autoriaus „Raštuose“.  Išleistos  V. Gustainio knygos „Be kaltės“ (1989) bei „Nuo Griškabūdžio iki Paryžiaus“ (1991).

V.Gustainis mirė 1971 m. spalio 11 d., palaidotas Griškabūdžio kapinėse. Po rašytojo mirties jo knygų leidyba rūpinosi autoriaus dukra Valentina Gustainytė.

Zanavykų muziejaus feisbuko puslapyje kviečiama plačiau susipažinti V. Gustainio gyvenimu, glaudžiai persipynusiu su XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykiais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.