Jankai savo 320-ąjį gimtadienį šventė iki vėlumos

jankai svente 2021
Prieš penkerius metus Jankams buvo suteikta pagrindinė heraldika – herbas ir vėliava. Šiemet jankiečiai garbingai įnešė savo vėliavą į aikštę prie seniūnijos, kur vyko „Vasaros ir grybų šventė“. (L. Poškevičiūtės nuotr.)

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kaip ir kasmet, paskutinį liepos savaitgalį Jankuose nušurmuliavo „Vasaros ir grybų šventė“, šiemet dar skirta ir miestelio 320 metų sukakčiai paminėti. Nors šventę lydėjo lietus, tačiau tai nesutrukdė pasidžiaugti ir padėkoti savo krašto geradariams, tradiciškai apdovanoti grybautojus, su žymiais šalies atlikėjais švęsti iki vėlumos.

Jankai nuo Griškabūdžio 11 km į rytus nutolęs kaimas, iki 1999 m. priklausęs Šakių, dabar priklauso Kazlų Rūdos savivaldybei. Šiemet Jankai 320-ąjį gimtadienį pasitiko šventiškai ir išradingai.

Iš naujo javų derliaus varpų nupinti skaičiai, žymintys miestelio sukaktį, jau iš tolo kvietė stabtelėti Jankų parke, kaip ir Jankų kryžius, padabintas ąžuolo lapų vainiku, laukia sugrįžtančių į tėviškę kraštiečių. Dar vienas stabtelėjimas – parke esantis kupolas, jame jankiškės Ernestos Vaitkevičiūtės foto darbų paroda, kurioje šio krašto gamta, žmonės, jų buitis, emocija.

Ir šiųmetė „Vasaros ir grybų šventė“ prasidėjo sporto varžybomis, o į miestelio gimtadienį vakarop visi rinkosi vasaros estradoje. Mokyklos gatvėje šurmuliavo prekybininkai, jankiškius pasveikinti atvyko ir Sasnavos vlsč. gimęs prezidentas Kazys Grinius – istorinę asmenybę įkūnijo Remigijus Janušaitis. Besirenkančius jankiškius bei šventės svečius jau iš tolo pasitiko Kazlų Rūdos savivaldybės kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras  (vad. Rimantas Gelgota).

Prieš penkerius metus Jankams buvo suteikta miestelio heraldika – herbas ir vėliava, ši suplevėsavo ir praėjusį šeštadienį minint Jankų 320 metų sukaktį. Prisiminta ir Jankų istorija. Jankų vardas pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose buvo paminėtas 1701 m. Beje, prieš 320 metų Jankai vadinosi Slabodka, nuo 1830 m. kaimo pavadinimas buvo Janki.

„Praeityje pagrindinis Jankų krašto gyventojų pragyvenimo šaltinis buvo miško verslai – medžių apdirbimas, degutinės, smalinyčios, rūdos, vėliau atsirado sakininkystė, net ir Jankų herbe pavaizduotas stilizuotas pušų sakinimas. Ne be reikalo Jankų pamiškių gyventojus vadino sakuotnugariais... O šie gyvenančius toliau nuo miškų – laukininkais. O jei dar ten žemės prastesnės, tai sakydavo – molaklyniai“, – pasakojo šventės vedėja Eglė Kančienė.

1918 m. buvo oficialiai įkurtas Jankų valsčius, 1923 m. gyventojų surašymo duomenimis, jame gyveno beveik 4 tūkst. gyventojų.

Prieš 90 metų laikraštis „Rytas“ rašė: „Jankų kaime yra valsčiaus būstinė, dviejų komplektų mokykla, dvi alinės, restoranas, viena krautuvė, policijos stovykla ir pašto agentūra...“

Šiandien Jankai – miestelis, seniūnijos centras, turintis gražias kultūros tradicijas, iniciatyvią Jankų kaimo bendruomenę.

Sveikinimo žodį taręs Kazlų Rūdos savivaldybės meras Mantas Varaška seniūnui perdavė Jankų vėliavos kopiją, taip pat padėką įteikė Jankų kaimo kapelai ir jos vadovei Birutei Endriušienei kolektyvo 15-os metų veiklos proga bei paminėjo, kad per pastaruosius dvejus „šviesos, trinkelių, asfalto, takų, gerbūvio į Jankus atėjo virš 400 tūkst. eurų.“

„Miestelį, jo istoriją kuria pirmiausiai žmonės. Todėl noriu pagerbti mažąja garbės piliečio regalija – Kazlų Rūdiečio ženklu Juozą Rimgaudą Oleką dėkodamas už ilgametį ir atsakingą darbą, už tylų, paprastą ir orų atsidavimą Jankų kraštui ir žmonių labui“, – kalbėjo meras.

Pagrindinis gimtadienio šventės akcentas – Grybų karaliaus rinkimai. Nors šiemet, pasak kalbintų jankiškių, miške grybų praktiškai nėra, tačiau grybautojų atsirado visas būrys ir šie užkopę į sceną demonstravo surinktus grybus, tiek miške augančius, tiek saldžius ir keptus. Kasmet konkurse dalyvaujantis jankiškis Romas Stanislovaitis  iš surinktų voveruškų sukūrė į šakotį panašų kūrinį, beje, grybauja ir jo sūnaus šeima. Šiemet penkiametė anūkė Miglė taip pat rinko voveruškas, kartu  su mama Rasa Stanislovaitiene, praeitais metais tapusia Grybų karaliene. Šiųmetę karūną ji uždėjo į konkursą didžiausią pintinę atsinešusiems jankiškiams Redai ir Vidmantui Janulaičiams.

Jankų seniūnijos seniūnas Jevgenijus Kušnarenko pirmiausiai dėkojo visiems, kurie švarino ir gražino Jankus, tvarkė ir ruošė stadioną sporto varžyboms, puošė parką ir sceną, pynė vainikus ir puošė Jankų kryžių. Jankų 320-ojo gimtadienio proga iniciatyviausiems seniūnijos žmonėms – Eglei Kančienei, Vaidai Bosienei, Daivai Čibirkienei, Virginijai Rinkevičienei, Vilijai Brundzaitei, Violetai ir Juozui Stanaičiams, Rimutei ir Pranui Bosams, Redai ir Vidmantui Janulaičiams įteikė padėkas, tradiciškai pasveikino ir seniūnijos jubiliatus. O atvykę Seimo nariai Irena Haase bei Giedrius Surplys pasveikino vyriausius šio krašto žmones – Stasę Vilbikaitienę bei Marcelę Gudaitienę, švenčiančias 95-erių metų sukaktis, bei jauniausius Jankų gyventojus Adą Gavėną ir Geidę Markevičiūtę, kuriems įteikė „Konstitucijos istoriją vaikams“.

Užklupęs lietus šventės dalyvių neišgąsdino – Jankai 320-ąjį savo gimtadienį šventė iki vėlumos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.