Cirko pasirodymais žavėjo 12 šalių artistai

cirko ziburiai
Festivalį atidarė ir uždarė šeimininkai – Šakių cirko mokyklos auklėtiniai. V. Venslovaičio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį cirko sostine tapo Šakiai, kur vyko jau septintasis tarptautinis cirko festivalis-konkursas „Cirko žiburiai 2021“. Festivalyje pasirodymus pristatė net 24 cirko artistai iš 12 šalių, o pasirodymai dažnam žiūrovui gniaužė kvapą.

Tiesa, pasaulį kaustanti pandemija diktuoja savas taisykles, tad cirko festivalis vyko kitaip nei įprasta – gyvai improvizuotame cirko manieže pasirodymus demonstravo tik lietuvaičiai, tai yra Šakių cirko mokyklos auklėtiniai bei „Dzūkijos“ atstovė, o kitų šalių artistų gebėjimus buvo galima stebėti vaizdo įrašuose. Keletą valandų trukusį renginį stebėti buvo galima dvejopai – gyvai salėje, kuri buvo virtusi savotiška filmavimo studija, arba per socialines medijas, kadangi „Cirko žiburiai“ buvo transliuojami tiesiogiai „YouTube“ kanale bei lrytas.lt portale.

Kaip pastebėjo vienas iš komisijos narių, Vokietijos atstovas Oleg Zhovir, tokie iššūkiai gal netgi į gera, nes renginį galėjo stebėti neribotas kiekis žmonių, o ir dalyvių įvairovė kaip niekad didelė – pasirodė artistai beveik iš visų kontinentų: Amerikos, Afrikos, Azijos, Australijos, Europos. Buvo galima išvysti Argentinos, Brazilijos, Etiopijos, Mongolijos, Rusijos, Ukrainos, Suomijos, Latvijos atstovų pasirodymus. Beje, festivalyje dalyvavo pirmąją atranką jau praėję artistai, tad pasirodymų lygis išties aukštas, o daugelis triukų gniaužė kvapą.

Po dviejų valandų įtemptų ir karštų komisijos diskusijų, vykusių „Zoom“ platformoje, paskelbti ir geriausi iš geriausių: skirti penki specialieji prizai bei pagrindiniai apdovanojimai. Vieną iš specialiųjų prizų pelnė ir šakietė, cirko oro akrobatė Aurėja Šedbaraitė. Be Aurėjos, festivalyje savo pasirodymus demonstravo ir kitos Šakių cirko mokyklos artistės: Agnė bei Ligita Palubinskaitės, Augustė Ižganaitytė.

Kiti prizai iškeliavo Mongolijos, Brazilijos bei dviem Ukrainos atstovams. Trečias vietas pelnė Rusijos bei Argentinos artistai, antrąja vieta apdovanota Ukrainos atstovė, o pirmąją vietą pelnė amerikiečiai. Absoliučiais nugalėtojais išrinkti Etiopijos atstovai – broliai Gamo. Nugalėtojams skirti ne tik piniginiai prizai, bet ir skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtos skulptūrėlės.

Įvairių šalių atstovai-komisijos nariai negailėjo gerų žodžių cirko festivalio organizatoriams ir vylėsi, kad kitą kartą visiems pavyks susitikti bei cirko menu pasidžiaugti ne per nuotolį, bet gyvai. Artistai dėkojo už galimybę pasirodyti festivalyje ir džiaugėsi neeiline proga pademonstruoti savo artistiškumą bei meistriškumą.

Nors iššūkių organizuojant tokį renginį netrūko, nelengva buvo komunikuoti tarp žemynų bei techniškai pasiruošti festivalio tiesioginei transliacijai, tačiau organizatoriai Raimondas ir Itana Januševičiai jau nekart įrodė savo gebėjimus ir neabejoja, kad cirko meno tradicijos bus tęsiamos ir toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.