Šakiečiai tikrinosi raštingumą

diktantas mazasis
Pasitikrinti savo raštingumą panoro 15 dalyvių. D. Pavalkio nuotr.

Rugsėjo 8-oji – Tarptautinė raštingumo diena. Ta proga Šakių viešoji biblioteka pakvietė rašyti mažąjį diktantą. Penkiolika dalyvių rašė Vytauto Rimkevičiaus ištrauką iš apsakymo „Pokario metų turgus“.
 
„Ačiū, kad atėjote“, – gražiausiu lietuvišku žodžiu į susirinkusius kreipėsi bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė.

Penkiolika diktante dalyvavusių  bibliotekos skaitytojų ir darbuotojų klausėsi Onutės Jasinskienės skaitomos kraštiečio V. Rimkevičiaus apsakymo „Pokario metų turgus“ ištraukos ir palinko prie popieriaus lapų. Kai kuriems dalyviams skaitomas tekstas buvo itin artimas – apie Šakius, turgavietės gale stovintį pliumpą, Batiškių pakraštyje sušaudytus žydus.

Po pusvalandžio rašymo dalyviai patys pasitikrino klaidas, pasidžiaugė, kad nebuvo kažkieno vertinimo.

L. Eringienė pasakojo, kad rugsėjo 8 d. diktanto rašymo diena pasirinkta ne vien todėl, kad yra Tarptautinė raštingumo diena, bet ir Vytauto Didžiojo karūnavimo ir Padėkos už Lietuvos nepriklausomybės ir laisvės apgynimą diena.

„Vytautas Didysis įsteigė didelę didžiojo kunigaikščio raštinę, 1409 m. fundavo pirmą žinomą parapinę mokyklą Trakuose, jo valdymo metais buvo sparčiai perimamos Europos kultūros vertybės“, – apie Vytauto Didžiojo valdymo laikotarpį pasakojo L. Eringienė.

Tarptautinė raštingumo diena švenčiama UNESCO iniciatyva. Šią dieną minimi ir pagerbiami tie, kurie atnešė pasauliui raštingumą, ir visi mokytojai, kurie dabar moko kitus. Raštingumo dieną Jungtinių Tautų Švietimo mokslo ir kultūros organizacija UNESCO mini jau daugiau nei 40 metų. Tarptautinės raštingumo dienos minėjimą kasmet inicijuojanti UNESCO komisija siekia, kad raštingumo skatinimas būtų laikomas svarbiu nacionalinės ir tarptautinės politikos klausimu.

Remiantis 2009 m. Jungtinių Tautų vystymosi programos pranešimu, 2009-aisiais didžiausias raštingumo lygis užfiksuotas Kuboje, Estijoje ir Latvijoje, kur 99,8 proc. vyresnių nei 15 metų gyventojų yra raštingi. Lietuvoje šis procentas siekia 99,7. Daugumoje Europos Sąjungos šalių, taip pat Amerikoje, šis rodiklis siekia 99,0 procento. Mažiausias raštingumas nustatytas Afrikos šalyse, ten jis siekia tik 23–29 procentus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.