Imasi iniciatyvos suremontuoti Plieniškių koplyčią

koplytele2
Ilgus metus Plieniškių koplyčia ir kapinių priežiūra besirūpinanti Danutė Baltrušaitienė pasakoja, kad koplyčia nuolat rūpinosi dvasininkai, patys parapijiečiai, ir teigia, kad koplyčios altorius yra senesnis nei pati koplyčia. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Plieniškių koplyčia – veikianti kapinių koplyčia, esanti apie 5 km į šiaurę nuo Šakių, šalia kelio Šakiai–Prūseliai. Tikintieji nori suremontuoti šį sakralinį pastatą.

Plieniškių kapinėse koplyčia statyta apie 1892 m. Apie šią koplyčią istorinių faktų išlikę nedaug, daugiausiai žmonių prisiminimai byloja, kad statytojas buvo Pranciškus Rapolskis, gimęs 1867 m., o koplyčią statė būdamas 25-erių metų. Koplyčią statė tuo metu naudojamose Plieniškių kaimo kapinėse. Tiesa, kiti gyventojai mena, kad Plieniškių koplytėlė statyta po Pirmojo pasaulinio karo. O kai per Antrąjį pasaulinį karą buvo sugriauta Šakių bažnyčia, tada Plieniškių koplytėlė buvo pagrindinė Šakių parapijoje. Į šią koplytėlę atveždavo žmonės iš Šakių šarvojimui, Plieniškiuose buvo krikštijami vaikai, o jaunavedžiams duodavo šliūbą.

Plieniškių koplyčia nuolat rūpinosi ją aptarnavę Šakių parapijos kunigai, mat koplyčia priklauso Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapijai. Šio krašto gyventojai Plieniškių koplyčios niekada neapleido. Visų bendru susitelkimu jau prieš gerą dešimtmetį buvo pakeistas koplyčios stogas, langai, perdažytos pastato išorės sienos.

Tikintieji ir pastaraisiais metais puoselėjo viltį koplytėlę suremontuoti. Paskatą remontuoti davė atsitiktinai čia užsukusi girėniškė Antanina Martinaitienė, kuri atviravo, kad nors jos artimųjų Plieniškių kapinėse nėra palaidota, tačiau apie sumanymą prasitarusi šakietei Aušrelei Pukinskienei, kurios senelis mokytojas Justinas Pranaitis yra atgulęs Amžinojo poilsio Plieniškių kapinėse.

A. Pukinskienė neseniai apsilankė Ritinių bendruomenės renginyje ir išdėstė čionykščiams sumanymą čia ir dabar imtis remontuoti koplyčią, pati pažadėjo sutelkti vietos ūkininkus, kad šie, kiek gali, prisidėtų lėšomis.

Praėjusią savaitę nuvykus į Plieniškius, pasitiko Prūselių, Plieniškių ir Ritinių seniūnaitė Zita Ilgūnaitienė, kuri taip pat prisidės renkant aukas iš gyventojų. Daugiau nei dešimtmetį Plieniškių koplyčia besirūpinanti prūseliškė Danutė Baltrušaitienė pasakojo, kad prie Šviesios atminties kunigo Sigito Matusevičiaus buvo pakeista elektros instaliacija, nuplautas bažnyčios stogas. O pernai Šakių seniūnija pakeitė kapinių vartus.

„Bažnyčios altorius senesnis nei pati koplyčia, deja, daugiau vertybių nėra išlikusių. Koplyčios viduje yra labai gera akustika“, – sako D. Baltrušaitienė rodydama Plieniškių koplyčios unikalias vidaus sienas – tebesančius plikus medžio sienojus.

Medžio lentomis apkalta ir koplyčios išorė, būtent išorės sienų lentos šiuo metu labiausiai apšerpėjusios, reikalingas ir pamatų sutvirtinimas. Po Plieniškių kapines vedžiojanti D. Baltrušaitienė žino kone kiekvieną kapą. Moteris atskleidžia daug įdomių faktų: kapinėse daug rūsių, kuriuose laidoti turtingi žmonės arba kunigai. Rodo nežinomo partizano kapą, o kad žinotų, kur ta vieta, anuomet orientavosi pagal bažnyčios balkį.

„Aplink Plieniškių koplyčią esančios kapinės yra senesnės nei pati koplyčia. Tai pirmosios Šakių miesto krikščionių kapinės, nes Šakiuose kapines turėjo tik žydai ir liuteronai“, – pasakoja D. Baltrušaitienė.  

Pamaldos Plieniškių koplyčioje tebevyksta kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį, anksčiau čia vykdavo garsūs Sekminių atlaidai.

„Man taip pat labai rūpi suremontuoti Plieniškių koplyčią, nes Plieniškiuose yra palaidotas mano senelis Justinas Pranaitis. Šio krašto žmonėms taip pat skauda ir rūpi dėl tos koplytėlės. Pradžiai bus renkamos lėšos, o vėliau tarsimės su vietos bendruomene, parapija. Atsižvelgę į surinktą sumą, matysime, kokius remonto darbus reiks atlikti. Jau dabar išgirdome gyventojų pageidavimus, kad koplyčios išorės remontui būtų naudojamas tik medis“, – sakė A. Pukinskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.