Minint Vinco Kudirkos gimtadienį nuskambėjo amžininkų atsiminimai

kudirka kapas
Pagerbiant Vinco Kudirkos atminimą prie jo kapo buvo skaitomi atsiminimai, nuskambėjo „Tautiška giesmė“, bendruomenės nariai padėjo gėlių. D. Pavalkio nuotr.

Gruodžio 30 dieną Meištų kapinėse buvo paminėtos 163-iosios Vinco Kudirkos gimimo metinės. Prie lietuvių tautinio sąjūdžio ideologo kapo susirinkusiems renginio dalyviams muziejininkė Danguolė Dabrišienė V. Kudirką pristatė pasitelkdama jį pažinojusių žmonių paliktus prisiminimus.
 
„Apie šį Lietuvai svarbų vyrą jau daug kalbėta, tai buvo plačiai apsiskaitęs žmogus, menininkas, aukojęsis dėl Lietuvos išsivadavimo, sugebėjęs išlikti laisvas pavergtoje carinėje Lietuvoje. Šiandien tegul atsiminimais prabyla amžininkai“, –  kalbėjo D. Dabrišienė.

V. Kudirkos bendražygis Jonas Kriaučiūnas savo raštuose inteligentą apibūdino kaip Lietuvai atsidavusį žmogų, vardan tėvynės pamynusį savo paties interesus ir naudą. O štai Marija Krūzaitytė šviesuolį įamžino kaip aštrų humorą mėgusį bei visų naumiestiečių labai gerbtą gydytoją, pasižymėjusį itin aukšta tolerancija.

Tarpukario Lietuvoje teisingumo ministro pareigas ėjęs Petras Leonas aprašė apsilankymą pas V. Kudirką Šakiuose. Užsienin besiruošiančiam vykti P. Leonui gydytojas įteikė savo fotografiją su įrašu, raginančiu nepamirši tautiečių ir neapleisti gimtojo krašto.

Tai, jog V. Kudirkai tėvynė buvo pati didžiausia vertybė, puikiai iliustruoja varpininko, artimo bičiulio, pedagogo Jono Stalioraičio įamžinti Kudirkos žodžiai: „Tu, kaip mokytojas, darbuokis tautos žadinimo ir apšvietos darbe, kiek jėgos leidžia. Kelk vaikų širdyse tautišką susipratimą, gimtosios kalbos meilę ir mokyk juos rašto – tauta už tai bus dėkinga.“

Pagerbdami Vinco Kudirkos atminimą renginio dalyviai sugiedojo „Tautišką giesmę“.

Žodį tarė ir Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, jis džiaugėsi, jog prisimenami Kudirkos idealai, pabrėžė šio žmogaus nesavanaudišką pasiaukojimą tėvynei ir ragino neužmiršti, kad valstybės gerovę kuriame patys.

Atidavus duoklę šviesuoliui, muziejininkė Danguolė Dabrišienė pakvietė tylos minutę skirti netoliese palaidotai V. Kudirkos atminimo puoselėtojai Natalijai Manikienei.

V. Kudirka gimė 1858m. gruodžio 31 d. Mirė būdamas 40-ies 1899 m. lapkričio 16 d.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.