Sviatošino dvaras ir toliau keliamas naujam gyvenimui

sviatosino dvare
Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro pašonėje esančio Sviatošino dvaro pastato ateitis svarbi ir įstaigos vadovei Lilijai Liutvinienei (dešinėje). Ji, būdama viena ir dvaro atstatymo, ir naujų idėjų, kaip įveiklinti dvarą, iniciatorių, viliasi, kad šis istorinis pastatas atgims. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kriūkuose greta mokyklos-daugiafunkcio centro esantis Sviatošino dvaro ponų namas bebaigiamas įveiklinti: dviejose pastato patalpose veiklos imsis Kriūkų bendruomenės centras, teiks vaikų priežiūros, edukacijos, laisvalaikio ir švenčių paslaugas.

Savaitės pradžioje apsilankius Kriūkuose, Sviatošino dvare plušėjo UAB „Rūdupis“ statybininkai. Pasitikusi Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė pirmiausiai aprodo pastato išorę ir pasakoja, kad į šį pastatą atėjo jau trečia finansinė injekcija. Tvarkyti pastatas pradėtas nuo 2011 m., 2015 m. pastatas pasidabino nauju stogu, 2018 m. pradėtas įgyvendinti jau Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020m. projektas, būtent iš šio projekto lėšų sutvarkyta salė, sanitariniai mazgai, fojė, įrengtas kambariukas saviveiklininkams. Oficialiai renginių salė duris atvėrė 2020 metų rugsėjį. Na, o tais pačiais metais Kriūkų bendruomenės centras ryžosi pateikti projektą, šįkart per Šakių kra što VVG, dar dviejų patalpų sutvarkymui. Ir pagaliau praėjusių metų lapkritį prasidėjo darbai, remontuojamos ir vaikams pritaikomos senos patalpos. Projektas atsieis apie 75 tūkst. eurų, bus sukurtos trys darbo vietos.

Darbus Sviatošino dvare atliekančios įmonės atstovas Romas Vasiliauskas pasakojo, kad, pradėjus remontą, patalpos buvo tik griuvėsiai, todėl teko betonuoti, dėti grindis. Jau sudėti nauji langai, durys, apšiltintos sienos, vedžiojama elektros instaliacija.

Na, o kokios konkrečiai veiklos imsis bendruomenė, atlikus kapitalinį dviejų patalpų remontą, pasakojo bendruomenės pirmininkė Edita Pranskaitienė. Anot jos, vienoje iš patalpų bus įrengtas vaikų žaidimų kambarys, kuriame būtų galima švęsti ir vaikų šventes, kitoje patalpoje – interaktyvi erdvė, skirta edukacijoms. Statybininkai darbus planuoja užbaigti iki sausio pabaigos, vėliau projekto sumanytojams teks ieškoti įrangos. Kada bendruomenė startuos su paslaugomis, kol kas neaišku, projekto užbaigimas numatytas šių metų pabaigoje.

„Kriūkų seniūnijoje ypatingai jaučiamas poreikis vaikų iki dvejų metų priežiūrai, lavinimui, kadangi darželyje nėra lopšelio grupės. Be abejo, mes teiksime paslaugas ir tikimės lankytojų sulaukti ir iš aplinkinių rajonų, nes reikės išgyventi, užsidirbti, išlaikyti darbo vietas. Suprantu, tam bus reikalingas geras marketingas ištransliuoti apie teikiamas paslaugas. Visi suprantame, ėmęsi bendruomenės verslumo, mūsų laukia nemaži iššūkiai“, – pripažino E. Pranskaitienė.

Šios idėjos sumanytojai tikisi, kad, įgyvendinus projektą, į Kriūkus praleisti visą dieną užsuks vis daugiau turistų su atžalomis, o veiklas bus galima apjungti – miestelio biblioteka rengia edukacijas apie kraštietį rašytoją Vytautą Tamulaitį, mokykla turi interaktyvią žaidimų aikštelę.

L. Liutvinienė pripažįsta, kad dar ir Sviatošino dvaro aplinkos sutvarkymas pareikalaus nemažai darbo, bendruomenė jau turi viziją, kokį įrengti įvažiavimą prie pastato, kaip įveiklinti greta pastato esančią teritoriją.

„Planuojame greta dvaro esančioje lankoje galbūt įrengti sveikatingumo takus, leidžiantis šlaitu teka Jotulė. Viziją ir svajonių turim, tačiau turim pripažinti – trūksta ir žmogiškųjų išteklių toms idėjoms įgyvendinti“, – atvirauja L. Liutvinienė.

Ji pasakojo, kad Sviatošino dvaro ponų namas dar turi neįveiklintų erdvių – visa palėpė, gerai išsilaikę pastato rūsiai, todėl viliamasi, kad atsiras verslininkų, norinčių ten vykdyti veiklą.

Kol kas aplinkos tvarkymo darbų kriūkiečiai nesiima, nes laukia, kol bus sutvarkytas pastato fasadas. Dar praeitų metų lapkričio mėnesį čia lankėsi Kultūros paveldo departamento Alytaus-Marijampolės teritorinio skyriaus atstovai ir su Kriūkų mokyklos-daugiafunkcinio centro vadovybe ir Šakių rajono savivaldybės atstovais aptarė, kaip šiam kultūros paveldo objektui bus grąžinama pirminė architektūrinė išraiška – sutvarkyti fasadai ir atkurta senovinė veranda.

„Išlikęs vertingas tik ponų namo pastato dalies profiliuotas karnizas, todėl jis bus restauruotas, bei saugomas ponų namo fasadų tinko tipas, tad nutarta, kad tinkuojant pastatą bus naudojamas analogiškas išlikusiam tinko tipas“, –  paveldosaugininkų užsibrėžtus darbus vardijo L. Liutvinienė. Taip pat planuojama įrengti kritulių nuvedimo sistemą, cokolį dengti drėgmei atspariu sluoksniu. Kad Sviatošino dvaro sodybos ponų namui būtų grąžinta pirminė architektūrinė išraiška, pagal ikonografinius duomenis bus atkurta ir buvusi veranda.

Kriūkų seniūnija, be abejo, turi gilią ir garbingą istoriją. Kriūkų teritorija XVI a. priklausė dviejų dvarų valdoms. Rytinė dalis, esanti už Jotulės upelio, priklausė žemininko Jurgio Krukavičiaus ūkiui, o vakarinė Jotulės dalis – didikams Sapiegoms. Nuo J. Krukavičiaus pavardės atsirado Kriūkų vardas, o nuo Svetochnos Sapiegienės atsirado Sviatošino dvaras. Rašytiniuose šaltiniuose Sviatošino dvaras pirmą kartą paminėtas 1589 m. Dvaro sodyba susiformavo XIX a. Dvaras ilgą laiką priklausė baronų Rene giminei, o XIX a. pabaigoje paveldėtas grafo Aleksandro Mielžinskio. 1909 m. grafienė Aleksandra Mielžinskienė pardavė Sviatošino dvarą Valstiečių banko Kauno skyriui, o šis perpardavė dvarą rusų tautybės naujakuriams. Prieš pat Pirmąjį pasaulinį karą (1913 m.) dvare įsikūrė dviklasė rusiška mokykla, tačiau ji tespėjo veikti metus. Po karo čia atsidarė lietuviška pradinė mokykla.

Beveik iki Antrojo pasaulinio karo pastatas buvo aukštu čerpėmis dengtu stogu su atviru ir keturiomis kolonomis paremtu prieangiu. 1938m. atlikta pastato rekonstrukcija, pastatas pailgintas į rytų pusę, senojoje pastato dalyje padidinti langai, pagrindinis įėjimas su atviru prieangiu buvo panaikintas, dešiniau atsirado kitas – su uždaru prieangiu. 1961–1965 m. vakarinėje pusėje iškilo dviaukštis mokyklos priestatas, vėliau jo erdvės buvo dar labiau praplėstos. XX a. pabaigoje dvaro sodybos teritorijoje atsirado nauji statiniai.

Šiandien iš senojo dvaro išlikęs tik ponų namas, kuris nors ir mažais žingsneliais, kriūkiečių prikeliamas naujam gyvenimui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.