Sudargą papuošė dar vienas meno kūrinys

piesinys sudarge
Sudarge esančią parduotuvę papuošusi Jurgita Davidavičienė pabrėžia, kad norėjo įamžinti ne tik romano motyvus, bet ir atvaizduoti tautinius simbolius. P. Mockaičio nuotr.

Sudargo miestelyje esanti „Aibės“ parduotuvė pasipuošė išskirtiniu meno kūriniu. Ant didelės baltos parduotuvės sienos nugulė Jurgitos Davidavičienės piešinys. Šis kūrinys – Džeromo Deivido Selindžerio romano „Rugiuose prie bedugnės“ ir tautiškų elementų junginys.
 
„Sudargo piliakalniai yra vienas iš lankomiausių objektų rajone ir jau kelinti metai nekrenta jų populiarumas, todėl nusprendėm, kad reikia pagerinti ir krautuvės įvaizdį. Vargom techniškai su ta siena ir galiausiai radom sprendimą, kad ant jos gražiai atrodytų piešinys“, – apie idėjos gimimą pasakojo „Gulbelės“ komunikacijos vadovė Monika Būblaitytė.

Monika sako, jog mokytoją Jurgitą pažįsta asmeniškai, todėl ir nusprendė šiuo klausimu kreiptis būtent į ją: „Norėjome, kad sieną papuoštų toks žmogus, kuris gerai pažįsta aplinką, dažnai čia lankosi. Kadangi Jurbarkas gana arti, taip ir nusprendėme bendradarbiauti.“

Su menininke „Gulbelės“ įmonė derino keletą eskizų, tačiau buvo pasirinkta tęsti Sudarge jau pradėtą vystyti Dž. D. Selindžerio romano „Rugiuose prie bedugnės“ tematiką.

„Sudarge jau yra skulptūra, susieta su Selindžeriu, tad ir buvo nuspręsta pagrindinę idėją sieti su juo“, – sako dailininkė.

J. Davidavičienė pasakoja, jog prieš kurdama piešinį dar kartą perskaitė romaną ir nusprendė piešinyje pavaizduoti ir Lietuvos tautinę simboliką.

„Kai perskaičiau, pagalvojau – Selindžeris kaip Selindžeris, bet labai svarbu, kadangi mūsų Sudargas yra pasienio zonoje, kad matytųsi lietuviška trispalvė“, – pabrėžia J. Davidavičienė ir priduria, kad pasirinkta pavaizduoti tolstantį Nemuną, rugių motyvą, žydiško kraujo berniuką ir lietuvaitę.

Procesas autorei nebuvo toks paprastas – akriliniais dažais tapiusi parduotuvės sieną Jurgita tikina neturėjusi pastolių, tad teko dirbti ant aukštų kopėčių.

„Iki šio darbo labai bijojau kopėčių, tad įveikiau vieną savo baimę, nors aukštai piešti nelipau“, – patirtimi dalijasi menininkė.

M. Būblaitytė tikina, jog bet kuriuo metų laiku Sudargas sulaukia itin daug lankytojų ir pabrėžia: „Rugiai būna tik vasarą, o dabar Sudarge jie bus visus metus.“

Milda Čebanauskaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.