Šventė nuvilnijo – klausimai liko

koncerte sakiai
Didžiulio žiūrovų dėmesio sulaukusi miesto šventė atsiėjo apie 57 tūkst. eurų. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ  

Liepos 9-ąją praūžusios šventės būta išties įspūdingos, o atgarsiai netyla iki šiol. Štai tarybos narys Tomas Skaizgirys tarybos posėdžio metu iškėlė klausimą dėl šventės sąmatos ir teigė nekvestionuojantis pačios šventės, tik norintis žinoti atsakymus į kylančius klausimus.

Savivaldybės tarybos sprendimu Šakių kultūros centrui papildomai skirta 63 tūkst. eurų, tad T. Skaizgirys domėjosi, koks buvo pradinis šventės biudžetas, kokia renginio sąmata, kiek lėšų surinkta iš prekybininkų ir rėmėjų.

„Būkim ir teisingi, ir turtingi. Skamba nemažos sumos, norėtųsi atsakymų“, – sakė jis, pridūręs, kad, jo manymu, kai kurios sumos prasilenkia su nūdiena.

Į tribūną stojusi Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduoja Eglė Plančiūnienė iškart patikslino, kad minėta suma kultūros centrui skirta ne tik miesto šventės išlaidoms kompensuoti, bet ir Sudarge vykusiai Joninių šventei. Tiesa, konkrečios sumos posėdžio metu nedetalizuotos. E. Plančiūnienė žadėjo T. Skaizgiriui atsakyti raštu, tačiau trečiadienį patikino, kad raštiško paklausimo dar negavusi.

Tad kiek atsiėjo šventė, teiraujamės mes.

Prašyme savivaldybės tarybai buvo detalizuota, kad Joninių renginio techniniam aptarnavimui prašoma 7 tūkst. 200 eurų, atlikėjų koncertinei programai – 5 tūkst. 900 eurų. Miesto šventės renginio aptarnavimui prašyta 15 tūkst. 730 eurų, atlikėjų programai – 34 tūkst. eurų. Tačiau, anot E. Plančiūnienės, prie miesto šventės nemaža suma prisidėjo ir pats kultūros centras, finansavo fejerverkus (3 tūkst. 300 eurų), apsaugos paslaugas (800 eurų), kurą bei generatoriaus nuomą (2 tūkst.), atsiėjo ir reklamos išlaidos (600 eurų), štai sanitarinius klausimus sprendė Šakių seniūnija, „Varpo“ mokykla rūpinosi maitinimu. Tad iš viso šventė atsiėjo apie 57 tūkst. eurų.

Reaguodama į T. Skaizgirio klausimus, E. Plančiūnienė sutiko, kad pusę sumos sudaro mokestis koncertinei agentūrai, tačiau atkreipė dėmesį, jog miesto šventėje dalyvavęs atlikėjas Marijonas Mikutavičius yra brangiausių atlikėjų trejetuke.

Neiškentęs meras Edgaras Pilypaitis prisiminė 2018 m. vykusią miesto šventę ir teigė, jog tuomet pasirodžiusiai Džordanai Butkutei buvo sumokėtas ne ką mažesnis honoraras. Be to, šventės būta nemokamos, nors iš pradžių buvo platinami bilietai, tačiau, mero aiškinimu, paaiškėjus, kad koncertinei agentūrai teks atseikėti procentinę dalį, nuspręsta „nesivelti į ginčus ir didesnius buhalterinius skaičiavimus“.

„Nuėmus galimybę prisidėti miestiečiams, ta šventė ir išbrango“, – sutiko meras.

Be to, šventė skirta ir Sūduvos metams paminėti ir nusipelniusiems kraštiečiams ambasadoriams pagerbti. Meras priminė, kad sulaukta svečių bei atstovų iš kitų savivaldybių bei Latvijos ir Ukrainos.

„Buvo ir mūsų krašto ambasadorių pagerbimas, merų priėmimas, į kurį buvo kviesti ir tarybos nariai. Apgailestauju, kad ne visi atvyko. Buvo skaičiuota tokiai žmonių sumai, tai jei Tomas skaičiuoja, tai turbūt reiktų skaičiuoti ir tai, kas buvo užsakyta ir nesuvalgyta“, – kalbėjo posėdžio metu E. Pilypaitis, pridūręs, kad šiųmetinė šventė dar nebuvo pralenkta, esą galbūt dėl to ir tie skaičiavimai, ir nepasitenkinimas kyla.

Šventei pagyrų negailėjo ir Romas Pukinskas, replikavęs, kad „reikia ir šventinio elemento, ne vien lenkt kuprą savo daržuose.“

T. Skaizgirys teigė, jog niekas nesako, kad blogai, jog kažkas atvažiavo ir kad vyksta tokios šventės, tiesiog teigė norintis aiškumo ir atsakymų, juolab kad skaičiai išrasti seniai, pinigai visų mokesčių mokėtojų, tad prašė ne abstrakčių pasakymų.

Beje, šios šventės kontekste galbūt galima prisiminti dar vieną renginį, kuris, deja, šiais metais vyks ne Šakiuose, o Marijampolėje. Kalba eina apie tarptautinį cirko festivalį „Cirko žiburiai“, kuris, kaip viešojoje erdvėje liepos 1 d. skelbė buvęs kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius, į kitą savivaldybę perkeltas tik todėl, kad savivaldybė nerado galimybės prisidėti 30 proc. projekto vertės – tai būtina sąlyga įgyvendinant Kultūros tarybos finansuojamą projektą.

E. Plančiūnienė, kuruojanti kultūros sritį, sako, kad teikiant projektą Kultūros tarybai lėšų poreikis savivaldybei nebuvo pateiktas, nepasirašytas joks raštas, nors R. Januševičius tikina priešingai. Be to, pats projektas, aiškina ji, teiktas ne per kultūros centrą, o per Cirko meno asociaciją.

„Ir kada atėjo raštas su prašymu prisidėti, tai tokie neplaniniai pinigai nesimėto“, – sako ji ir priduria, kad poreikis buvo 5 tūkst. eurų.

R. Januševičius kelia klausimą, kodėl miesto šventei atsirado galimybė skirti papildomai keliasdešimt tūkstančių eurų, o „Cirko žiburiams“ – ne. Anot jo, kai jis vadovavo kultūros centrui, didžiausia suma, kurios sulaukta iš savivaldybės, buvo apie 7 tūkst. eurų.

„Pasirodo, galimybės beribės, tik prioritetų ir principų reikalas“, – svarsto jis, ir jei gerai prisimena, atskleidžia, kad 2018 m. vykęs analogų neturintis renginys su keturių dienų akcentais „Sugrįžkiva ir apsikabykiva“ atsiėjo apie 70 tūkst. eurų.

Kaip bebūtų, lapkričio 25–27 d. suplanuotas festivalis „Cirko žiburiai“ šiais metais vyks ne Šakiuose, o Marijampolėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.