Susipažino ne tik vienas su kitu, bet ir indėnų kultūra

vinetu kaime
Lietuvių ir ukrainiečių vaikai tris dienas praleido indėnų kaime, kur užburianti aplinka leido nuraminti mintis bei sužinoti šį tą naujo. Organizatorių nuotr.

Kaip sako Šakių vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė, geriausia pažinti save ir kitus keliaujant, tad vaikų dienos centras subūrė grupę lietuvių ir ukrainiečių vaikų, gyvenančių Šakių rajone, ir praėjusią savaitę išvyko ne tik geriau pažinti vienas kitą, bet ir susipažinti su indėnų kultūra Vinetu kaime.
 
J. Arštikaitienė pasakoja, kad Vinetu kaimas – gyvosios indėnų istorijos muziejus po atviru dangumi, kuris puoselėja Šiaurės Amerikos indėnų tradicijas vaizdingame Dangės-Akmenos upės slėnyje netoli Klaipėdos, Kretingalės seniūnijoje. Čia dunda indėnų būgnai, į dangų stiebiasi mistiniai toteminiai stulpai, akmenų labirintai veda link atsakymų į svarbiausius gyvenimo klausimus. Pakeliui keliauninkai išsimaudė jūroje, o Vinetu kaime praleido tris dienas. Tik atvykus, vadovė J. Arštikaitienė surinko telefonus, kad jie netrukdytų, tačiau niekas jų nepasigedo, nes viena veikla keitė kitą, o laisvą minutę buvo galima pakalbinti ožką, pašerti triušius ar pagirdyti arklį.

„Gyvenome autentiškose indėnų palapinėse – tipi, maitinomės vegetarišku maistu, o kovos dvasią žadinome lankų mūšyje. Daug muzikavome, kepėme indėniškas bandeles ant laužo. Užburianti aplinka leido atsipalaiduoti, nuraminti mintis ir tiesiog mėgautis buvimu ir vienas kito bendryste“, – pasakoja vaikų dienos centro vadovė ir už pagalbą kelionėje dėkoja dienos centro darbuotojams Alionai Lebedevai, Sauliui Arštikaičiui ir savanorėms Emai Aleknavičiūtei ir Irinai Iljinai.

Atsisveikinant genties vadas Vinetu pasakojo, kad senieji lakotai buvo išmintingi. Jie žinojo, kad atitolusio nuo gamtos žmogaus širdis pasidaro kieta, kad liovusis didžiai gerbti visa, kas gyva, visa, kas auga, netrukus sunyksta ir pagarba žmogui. Todėl gamtos vaidmuo, auklėjant jaunuolius, ugdant jų jautrumą, buvo labai svarbu.

Už nepamirštamas akimirkas išvykos dalyviai dėkingi visuomeninei organizacijai „Gelbėkit vaikus“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.