Rangovas broko nesigina ir bando jį ištaisyti

kulturos centras pastoliai
Nors kultūros centras oficialiai atidarytas 2018 metų rugsėjo pabaigoje, tačiau jau pasimatė nekokybiškai atliktų darbų padariniai tiek išorėje, tiek viduje. D. Pavalkio nuotr.


Nors Šakių kultūros centras iš išorės tarsi vis dar mena, jog visai neseniai, vos prieš ketverius metus, prisikėlė naujam gyvenimui, viena išorinė pastato siena ir pastato vidaus trūkumai verčia ieškoti dialogo su rekonstrukciją atlikusio UAB „Rūdupis“ atstovais. Šie nesigina aktuose išvardintų trūkumų, juos šiuo metu bando pašalinti.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas sako, kad bene prieš gerą pusmetį vėl pradėta aktyviau bendrauti su UAB „Rūdupis“, nes iki tol, kol Šakių kultūros centro direktoriaus pareigas 2021 metų gegužę pradėjo eiti Mindaugas Kriaučiūnas, broko klausimu buvo įsivyravęs štilis. O nekokybiškai atliktų darbų padarinių neįmanoma nepamatyti ir tų problemų, sako D. Aštrauskas, yra ne viena. Bene pačios akivaizdžiausios, kurios turėjo kristi į akis ir kultūros centro renginių lankytojams, matomos pagrindinėje salėje – prie scenos ir toje vietoje, kur yra balkonas, tiesiog iškritę stogo elementai.

„Paprastai kalbant, taip atsitiko dėl to, jog kai kuriose vietose stogas buvo tiesiog kiauras, ir per siūles bėgo vanduo“, – aiškina Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas.

Kadangi renovuojant pastatą projektuotojai priėmė sprendimą stogą dengti prilydoma danga, ne taip paprasta nustatyti, per kur į pastato vidų, ypač po gausaus lietaus, sunkiasi vanduo. Kita didelė problema – netinkamai veikianti rekuperacinė sistema, dėl kurios greičiausiai virš balkono ir atsirado dėmės.

„Tiesą pasakius, ji lyg ir veikė, bet, pajungus pilnu pajėgumu, dėl garsaus jos veikimo sunku įsivaizduoti ten vykstančius renginius. Kaip paaiškėjo, įrengiant rekuperacinę sistemą, buvo padarytos per mažos angos, netinkamai dirbo guoliai, todėl ir kilo problemos“, – vardina nekokybiškai atliktus darbus D. Aštrauskas.

Beje, pastarąjį trūkumą UAB „Rūdupis“ jau pataisė, kaip ir vieną išorinę sieną, kuri taip pat badė akis.

Šiuo metu bendrovės atstovai darbuojasi prie pagrindinės salės lubų, tačiau kultūros centro kolektyvas baksnoja ir į tolesnius jų laukiančius darbus – tualete krenta plytelės, yra ir sienų įtrūkimų, choreografijos salėje taip pat kaupiasi vanduo… Labiausiai džiugina, sako tiek savivaldybės, tiek kultūros centro kolektyvo atstovai, kad rangovas per laiką išryškėjusio broko nebandė išsiginti, bendravimas ir bendradarbiavimas pastaruoju metu vyksta nuolat. Tiesa, pastebi D. Aštrauskas, gal ir norėtųsi didesnės spartos, tačiau iš esmės svarbiausia, kad darbai būtų padaryti iki galo ir kokybiškai.

Kultūros centrą administruoja UAB „Šilumos tinklai“, jie ir pasirūpino, kad visi defektai būtų surašyti į aktus, kuriais vadovaujantis tikimasi, kad jau artimiausiu metu bus pašalinti išvardinti trūkumai.

Pats kultūros centro direktorius M. Kriaučiūnas sako, kad ateidamas į šias pareigas jau tiesiog „gavo tokį palikimą“ ir žiūri į situaciją be dramatizmo: „Tiesiog vyksta defektų ištaisymo darbai ir nėra daug ką čia aptarti.“

Į kaltų paieškas nelinkęs leistis ir D. Aštrauskas: „Nėra prasmės, nes keitėsi vadovai, svarbiausia šiuo momentu išspręsti iškilusias problemas, ištaisyti tai, kas trukdo vykti kultūriniam gyvenimui ir dirbti kolektyvui.“
Po statinio rekonstrukcijos, jeigu objektas sugriuvo ar defektai buvo nustatyti per penkerius metus, atsakyti turi rangovas. Šakių kultūros centro rekonstrukcija prasidėjo 2015 metais. Jau tuomet buvo aišku, kad šio pastato rekonstrukcija bus ne itin lengvai įkandamas riešutėlis. Daug kas tuomet garsiai kalbėjo, jog būtų buvę daug lengviau pastatyti naują, o ne vykdyti senojo, statyto 1957 m., rekonstrukciją. Darbai truko trejus metus, o 2018 m. rugsėjo pabaigoje visuomenei buvo pristatytas, kaip tuomet kalbėta, moderniausias tokio pobūdžio objektas Lietuvoje. Veikla jame prasidėjo ne iškart, mat jis dar porą mėnesių nebuvo priduotas eksploatacijai. Kultūros ministerija ir Šakių savivaldybė skyrė 2,6 mln. eurų, kad pastatas virstų multifunkciniu kultūros centru.

Po rekonstrukcijos pastato plotas padidėjo nuo 1243 kv. metrų iki 2241 kv. metrų, sėdimų vietų skaičius išaugo nuo 290 iki 378 vietų. Padvigubėjo ir erdvių skaičius – šiandien centre įrengtos choreografijos, parodų, vokalinių ansamblių repeticijų salės, pučiamųjų orkestrų repeticijų salė su visiška garso izoliacija, mini įrašų studija, žiūrovų holas, grimerinės, užkulisinės erdvės, repeticijoms pritaikytas 130 kv. metrų rūsys.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.