Permainos nemažos, tačiau viskas stoja į savo vėžes

januseviciene itana
Kol kas klausimas dėl Šakių cirko mokyklos juridinio statuso atviras, mokyklos vadovė Itana Januševičienė kol kas irgi konkretaus atsakymo, ar sieks išsaugoti įstaigos savarankiškumą, neturi. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dar vasarį rajono savivaldybės tarybai pritarus, Kudirkos Naumiesčio, Sintautų, Griškabūdžio, Lukšių, Gelgaudiškio kultūros centrai buvo reorganizuoti ir prijungti prie Šakių kultūros centro bei tapo jo padaliniais. Kaip sekasi formuoti naują Šakių kultūros centro įstaigos organizacinę struktūrą, koks likimas laukia Šakių kultūros centro cirko mokyklos, teiraujamės atsakingų asmenų.
 
Naujos vadovės

Rajono kultūros įstaigų tinklo pertvarka, prasidėjusi dar praeitų metų rudenį, atrodo, jau stojasi į vėžes. Kudirkos Naumiesčio, Sintautų, Griškabūdžio, Lukšių, Gelgaudiškio kultūros centrai buvo prijungti prie Šakių kultūros centro ir liko padaliniais. Lukšių ir Gelgaudiškio padaliniams vadovauja buvusios šių įstaigų vadovės Daiva Bukšnienė ir Diana Šležienė. Griškabūdyje ir Kudirkos Naumiestyje padalinių vadovėmis tapo nauji žmonės, tiesa, ne nauji kultūros baruose.

Kudirkos Naumiesčio padalinio vadove nuo liepos 1 d. dirba Vida Čeplevičienė, mums gerai pažįstama kaip ilgametė liaudiškų šokių grupės „Sintuola“ vadovė.  

„Su reorganizacijos startu startavau naujame amplua. Man pasiūlė vadovauti vieninteliam tokiam ypatingos struktūros padaliniui. Ypatingas tuo, kad į vieną vienetą sujungti du savarankiški kultūros centrai. Nors ir labai man skaudėjo širdį, kad Sintautų kultūros vardas liko pakavotas po Kudirkos Naumiesčio padalinio vardu, bet yra, kaip yra“, – sako V. Čeplevičienė.

Anot jos, sutikimą vadovauti priėmė ne iš karto, bet, apsvarsčiusi visus už ir prieš, sutiko.

„Apsisprendimui pliusų pridėjo ir nuo vasario mėnesio einamos laikinos Sintautų kultūros centro direktorės pareigos. Pamačiau, kad visai neblogai sekasi darbuotis drauge su komanda, pamaniau, kad ir sujungtame padalinyje galiu save ir komandos narius realizuoti kultūros kūrimo rajone keliu. Griškabūdžio gimnaziją palikau su ilgesiu širdyje. Atsisveikinau su ašaromis akyse. Manęs iš ten niekas nevijo, pati priėmiau tokį sprendimą. Tikiuosi, pasirinkau teisingai. Šiuo metu dar noriu sustiprinti kūrybinę komandą Kudirkos Naumiestyje“, – mintimis dalijasi V. Čeplevičienė.

Paklausta, kaip sekasi organizuoti kultūrines veiklas, V. Čeplevičienė sako, kad suorganizuoti renginiai, nuveikti darbai patys pasakoja apie tai. Anot pašnekovės, Sintautuose šis darbas sekasi sklandžiau, nes čia ji dirba jau 33-eji metai.

„Viską žinau, žmones pažįstu, komandą turiu. O štai Kudirkos Naumiestyje žingsniuojam mažais žingsneliais. Po truputį susipažįstu su organizacijų vadovais, darbuotojais, gyventojais. Dėliojamės darbus, renginius. Kaip ir sakiau, dar norime papildyti naujais nariais ir darbuotojų komandą. Viskas bus gerai. Ne per dieną Romą pastatė,  ne per dieną ir darbai Kudirkos Naumiesčio padalinyje įsivažiuoja“, – optimizmo neslepia V. Čeplevičienė.

Griškabūdyje nuo rugpjūčio 1 d. darbuojasi daugiau ne dešimtmetį Briedžių laisvalaikio salės renginių organizatore dirbusi Asta Grigaitienė.

„Šiais metais baigiau Marijampolės kolegijos Kultūros, sporto ir turizmo vadybos studijas. Todėl nusprendžiau išbandyti save administravimo srityje. Kultūra mano gyvenime šalia pedagoginio darbo visada buvo greta. Kolektyvas Griškabūdžio kultūros padalinyje šaunus, visi su didele darbo patirtimi, geranoriški. Manau, pasitardami, vieni kitiems padėdami, galėsime nuveikti daug gražių darbų kultūros srityje“, – sako A. Grigaitienė.

Yra laisvų pareigybių

Kaip sekasi formuoti išties didele tapusios įstaigos organizacinę struktūrą, teiraujamės Šakių kultūros centro direktoriaus Mindaugo Kriaučiūno. Jis informavo, kad birželio mėnesį rajono savivaldybės tarybos sprendimu nustatyta, kad didžiausias leistinas pareigybių skaičius Šakių kultūros centre yra 89,25. Anot įstaigos vadovo, iš jų 56 – kultūrinių darbuotojų etatai, 33,25 – kiti darbuotojai. M. Kriaučiūnas taip pat informavo, kad artimiausiu metu Valstybės tarnybos portale bus skelbiami konkursai direktoriaus pavaduotojo kultūrai ir bendriems reikalams bei direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams.

„Kviečiu sekti informaciją viešojoje erdvėje ir aktyviai dalyvauti konkursuose. Kol kas Šakiuose laisvi kultūrinių renginių organizatoriaus, projektų vadovo, mėgėjų meno kolektyvo vadovo etatai. Visos laisvos darbo vietos artimiausiu metu bus paviešintos Šakių kultūros centro interneto svetainėje www.sakiukc.lt, taip pat informaciją sekite „Faccebook“ Šakių KC paskyroje“, – kalbėjo direktorius.

Anot įstaigos vadovo, dėl darbuotojų kaitos Kudirkos Naumiesčio padalinyje trūksta kultūrinių renginių organizatoriaus, Griškabūdžio padalinyje neseniai priimtas mėgėjų meno kolektyvo vadovas, trūksta kultūrinių renginių organizatoriaus.

„Darbas kultūros sektoriuje yra specifinis ir surasti su tinkamu išsilavinimu darbuotoją nėra lengva, taip pat reikia laiko susipažinti su padalinio bendruomenės poreikiais“, – apie naujų darbuotojų paieškas kalbėjo M. Kriaučiūnas.

Kol kas be statuso

Vis dar buvo atviras klausimas dėl Šakių kultūros centro cirko mokyklos teisinio statuso. Praeitą savaitę šį klausimą aptarti rinkosi ir Kultūros ir meno taryba, svarsčiusi, ar cirko mokykla turėtų būti padaliniu ar kokiu kitu dariniu.

„Šiuo klausimu dar kartą sės kalbėtis Kultūros centro vadovas M. Kriaučiūnas, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas ir Šakių cirko mokyklos vadovė Itana Januševičienė, išsiaiškinti, ar tikrai cirko mokyklos vadovė supranta, kad jei įstaiga tampa padaliniu, tai išlieka tam tikros tvarkos: renginiai, planai, ataskaitos. Padalinys užtraukia atsakomybę už dokumentų tvarkymą. Ar jinai įveiks tai, kai yra sakiusi, kad nori labiau kūrybinės veiklos. Po pokalbio, manau, ir paaiškės“, –  po Kultūros ir meno tarybos posėdžio teigė jo pirmininkė R. Rauktienė.

Kalbantis su rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Egle Plančiūniene, ši tvirtino, kad sprendimą dėl Šakių cirko mokyklos statuso visgi turės priimti Šakių kultūros centro vadovas.

„Be abejo, reikia išgirsti žmonių norus, vizijas. Nors, manau, nuo įstaigos statuso niekas nesikeičia – žmonės dirba, kaip dirbo. Kai nelieka tos administracinės naštos, daugiau lieka laiko kūrybiniam darbui. Turime iki mėnesio pabaigos pabaigti sudėlioti Šakių kultūros centro įstaigos struktūrą, bus skelbiami konkursai į laisvas pareigybes. Kad nuo kitų metų galėtume startuoti su aiškia kultūros tinklo struktūra“, – kalbėjo E. Plančiūnienė.

Svarsto

Šakių kultūros centro cirko mokyklos vadovė I. Januševičienė akcentavo, kad jau ir anksčiau yra išreiškusi norą, jog cirko mokykla ir toliau liktų Šakių kultūros centro padaliniu.

„Gal šiandien šiek tiek pasigendu palaikymo... Jau kalbėjom su vadovais ir daug diskutavom dėl cirko mokyklos ateities. Aš atsakymą, kokiu statusu norėčiau matyti cirko mokyklą, kaip galėčiau dirbti, duosiu rugsėjo 22d.“, – kalbėjo I. Januševičienė.
Ji neslepia, kad šis laikotarpis cirko mokyklai ir jai pačiai nelengvas.

„Be abejo, svarsčiau, kad ir kitose Lietuvos vietose būtų puoselėjamas cirko menas, atsirastų ar tai būreliai, ar cirko mokyklos. Bet šiandien noriu akcentuoti, kad nesiruošiu išeiti, o Šakiuose nelieka cirko užsiėmimų. Tai, ką sukūrėm Šakiuose, nesiruošiam sugriauti. Kultūros vadovai svarsto, kad galbūt teritoriškai cirko mokykla, kaip padalinys, yra netikslinga palikti, bet cirko mokyklos veikla yra specifinė negu kitų keturių Šakių kultūros centro padalinių“, – svarstė cirko mokyklos vadovė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.