Knyga apie Lukšius: ir vietiniams, ir turistams, ir ateinančioms kartoms

knyga luksiai
Bendruomenė gali daug. Ir tai akivaizdu vartant naująjį leidinį, prie kurio prisidėjo išties nemaža komanda (iš kairės): Juozas Dainelis, Jureta Valentienė, Lina Poškevičiūtė, Rima Bendorienė, Rima Rauktienė, Inesa Bagdanavičienė ir Sigitas Bendorius. Organizatorių nuotr.

Penktadienio popietę Zyplių dvare buvo pristatyta knyga „Lukšiai – muziejus po atviru dangumi“. Tai vienas iš penkių Lukšių bendruomenės centro vykdomų projektų, kurio rezultatas – ši knyga-albumas, viliamasi, bus aktualus ne tik šiandien, bet ir turės išliekamąją istorinę, pažintinę, šviečiamąją vertę, reprezentuos Lukšius čia atvykstantiems.

Jokios nuostabos, kad renginyje dalyvavo gausus būrys lukšiečių – tiek tų, kurie tiesiogiai plušėjo, kad galutinis rezultatas džiugintų leidinį vartantįjį, tiek tokių, kurie atsidūrė knygos puslapiuose. Dar, žinoma, nepamiršta padėkoti ir visiems, kurie finansiškai, patarimais ar kitaip prisidėjo prie sėkmingo projekto įgyvendinimo. Padėkas ir gėlės žiedus lydėjo nuoširdūs apsikabinimai, linkėjimai vieni kitiems ir toliau tęsti pradėtus prasmingus darbus, nes tik taip šis „muziejus po atviru dangumi“ bus gyvas, lankomas, svarbus.

knyga luksiai2

Pavadinimas knygai, matyt, pasirinktas apgalvotai arba tiesiog besidairant po Lukšius: čia dažnokai pamatysi miestelio centre sustojusius automobilius, žmones, bevaikščiojančius po Siesarties vingio parką, fotografuojančius ir paskui patraukiančius dvaro link. Gal miestelio žmonėms jau ir įprasta gyventi tarsi skulptūrų parke, bet turistas čia stabteli, nustemba, domisi, žavisi, kad esama tokių aktyvių bendruomenių, kūrybingų žmonių. Ir dvaras, ir muziejus, šalia esantis restoranas yra tapę traukos vietomis, aplink kurias sukasi menas, kultūra ir pramogos. Visus metus čia verda kultūrinis gyvenimas, vyksta menininkų plenerai, kurių metu sukurti darbai vėliau papuošia Lukšius. Čia skamba muzikos festivalio „Beatričės vasaros“ koncertai, o kur dar teatralizuotos ekskursijos, parodos, stovyklos, vyndarių susiėjimai, kitos šventės… Tikrai Lukšiai išsiskiria viso rajono kontekste. Apie tai ir kalba naujoji knyga.

Paskutinį kartą panašaus pobūdžio leidinys apie Lukšius buvo išleistas 1997 m. Todėl 2021 m. Lukšių bendruomenės centras nusprendė teikti paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai pagal VVG priemones, skirtas bendruomenių aktyvinimui, telkimui, Zanavykų krašto tradicijų išsaugojimui. Penktadieninio renginio metu kalbėdamas Lukšių bendruomenės centro pirmininkas Sigitas Bendorius atvirai džiaugėsi, kad pagaliau mintys tapo kūnu: į 103 gausiai nuotraukomis iliustruoto leidinio puslapius sugulė vertinga ir įdomi informacija apie Lukšių įsikūrimą, ten rasime Lukšių parapijos ir Zyplių dvaro istorijos štrichus, dalis knygos skirta vietiniams kūrėjams ir menininkams, čia vystomiems verslams… Viską sunku ir išvardyti, bet smalsumui pažadinti užtenka, nes ir daugelis renginyje dalyvavusiųjų knygos dar nebuvo spėję pavartyti, nors internete nuo birželio pabaigos yra leidinio PDF versija. Tačiau kas atstos smagų tikros knygos puslapių čežėjimą ieškant pažįstamų veidų ar įsimintinų įvykių?!

Knygoje informacija pateikta trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir rusų, o pats leidinys išleistas 1 tūkst. egzempliorių tiražu. Bendra projekto vertė kiek daugiau nei 9 tūkst. eurų.  Kad leidinys išvystų dienos šviesą, prisidėjo ir savivaldybė. Tačiau čia tik pliki skaičiai, kurie savaime mažai tebūtų reikšmingi, jei ne pačių lukšiečių noras ir atsidavimas renkant medžiagą, ieškant fotografijų, stengiantis nepraleisti nieko, kas svarbu. Viena iš knygos sudarytojų, pratarmės autorė Lina Poškevičiūtė taikliai pastebėjo, jog nedidelei kūrybinei grupelei labiausiai talkino tie, kurie „sąžiningai atliko namų darbus“ – biblioteka, kultūros centro kolektyvas ir visi, kurie paprašyti neatsisakė padėti, surasti kokį svarbų fotokadrą.

knyga luksiai3
„Knygoje viskas sudėta apie mus, lukšiečius, gal ką nors ir pamiršome, gal nepastebėjome – atleiskite, mums šios knygos leidyba buvo tikrai nelengva užduotis ir iššūkis. Tačiau turistui ar iš šio krašto kilusiems, bet kitur gyvenantiems šį albumą greičiausiai bus įdomus pavartyti, paskaityti tiek dabar, tiek jau vėliau – ateinančioms kartoms“, – kalbėjo L. Poškevičiūtė.

Daug padėkų tą vakarą skambėjo knygą išleidusiam „V3 studija“ kolektyvui. Leidybos vadovė Jureta Valentienė prisipažino su mūsų kraštu turinti ir asmeninių sąsajų, todėl gal tai ir buvo viena priežasčių, kad bendradarbiauti pavyko nuoširdžiai, sklandžiai ir produktyviai. Ji linkėjo Lukšių bendruomenei sveikatos tęsti pradėtus darbus. Pasveikinti su knygos pristatymu atvyko ir vicemeras Darius Jakavičius. Jis neslėpė pasididžiavimo gimtuoju miesteliu, nes šis išsiskiria iš kitų panašių: „Lukšiuose ir aplink Lukšius aš matau daug pozityvo. Matyt, tai ir buvo pagrindinis motyvas šiai knygai atsirasti ir dar kartą įsitikinome, kad maža bendruomenė gali padaryti labai daug.“

Savo įžvalgomis pasidalino ir Šakių krašto VVG vadovas Juozas Dainelis, kuris pats būdamas lukšietis taip pat labai džiaugėsi, kad buvo rastas optimalus knygos turinio formatas ir kad Lukšių bendruomenė,  sėkmingai įgyvendinusi šį projektą, turės išliekamąją vertę turintį leidinį.

Oficialioji dalis buvo pagardinta muzikiniais intarpais, kuriuos dovanojo Zyplių dvaro ir Liepalotų kaimo kapelos, o vėliau visi dalyvavusieji pagaliau galėjo patenkinti smalsumą ir pavartyti knygos apie Lukšius puslapius.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.