Renginyje – iškilaus dvasininko gyvenimo apžvalga

Praėjusį penktadienį į Kidulių biblioteką lankytojus sukvietė 2015 m. išleista knyga apie Lietuvoje daugeliui gerai žinomą ir didžiai gerbiamą kunigą – monsinjorą Kazimierą Vasiliauską. Ramunės Sakalauskaitės knygos „Gyvenimas. Koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ pristatymas skirtas monsinjoro gimimo šimtmečiui paminėti.

Balandžio 9 d. sukako 100 metų, kai gimė politinis kalinys ir tremtinys, pirmasis atkurtos Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonas, Vilniaus garbės pilietis, žinomas visuomenės veikėjas monsinjoras K. Vasiliauskas. „Jo asmenybė liudija žmogaus dorovinį ir moralinį atsparumą, tvirtą pasaulėžiūrą, tarnystę šaliai ir jos žmonėms“, – rašoma nutarime, kuriuo Lietuvos Respublikos Seimas 2022-uosius paskelbė monsinjoro K. Vasiliausko metais.
 
Pristatyme dalyvavo pati knygos autorė, žurnalistė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio aktyvistė, dokumentinių filmų bendraautorė R. Sakalauskaitė. Jos žurnalistinė veikla sutapo su Lietuvos Atgimimu ir laisvės dešimtmečių išgyvenimais. Jos biografinių knygų herojai daugeliui mūsų žinomi žmonės. 2015 m. išleista monsinjoro biografija sulaukė didžiulio susidomėjimo. Pristatydama savo knygą R. Sakalauskaitė sakė, kad joje – kunigo tikėjimo bei tarnystės žmonėms kelias. Kelias, kurį autorė turėjo galimybę stebėti. Su kunigu Kazimieru būsimoji žurnalistė susipažino atvykusi studijuoti į Vilnių, bendravimas tęsėsi iki pat monsinjoro mirties.

K. Vasiliauskas buvo artimas Mykolo Riomerio universiteto (MRU) akademinei ir kultūrinei bendruomenei. Todėl į renginį atvyko ir žurnalistė, diplomatė, buvusio Lietuvos Respublikos prezidento Valdo Adamkaus atstovė spaudai, MRU rektoriaus patarėja Violeta Gaižauskaitė.

Minint monsinjoro K. Vasiliausko metus ir jo šimtmetį, Kidulių gyventojams bei svečiams teko unikali galimybė renginyje išgirsti atvirus ir niekur negirdėtus artimų draugų ratui priklausiusių žmonių prisiminimus. Knygos autorė remiasi visais žinomais šaltiniais, archyvais, artimai monsinjorą pažinojusių žmonių liudijimais. Parinkdama gausybę citatų, ji brėžia savąją liniją, padedančią dar geriau susipažinti su monsinjoro asmenybe, tačiau jos balsą sustiprina kiti balsai. Gausiai iliustruotos knygos atskira dalis – K. Vasiliauską pažinojusių kunigų (Vaclovo Aliulio, Jono Borutos, Antano Dilio, Ričardo Doveikos, Arūno Kesilio, Kęstučio Latožos, Tadeušo Matulianeco, Gintaro Petronio, Juozo Tunaičio) atsiminimai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.