Bendruomenės veiklų variklis – kaimo jaunimas

gotlybiskiu jaunimas
Jaunieji gotlybiškiečiai ėmėsi iniciatyvos patys perdažyti bendruomenės patalpas, džiaugiasi, kad dabar turi kur susirinkti, ir kuria planus, kaip paįvairinti gyvenimą kaime. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Aktyvaus jaunimo yra ne viename rajono miestelyje ar mieste, tačiau Gotlybiškių bendruomenės kaimo jaunimas savo rankomis ir veiklomis kuria šviesos ir kultūros židinėlį, bene vienintelį šioje gyvenvietėje.

Prieš maždaug trejus metus Gotlybiškių bendruomenės narė, seniūnaitė Audra Atažanovienė subūrė būrelį šio krašto jaunų žmonių.

„Pats jaunimas siūlo įvairias idėjas <...>. Jie čia užaugę, jie ilgisi Siesartėnų mokyklos. Mums buvo skaudu, kai jos neliko“, – sako A. Atažanovienė.

Iš pradžių Gotlybiškių bendruomenė glaudėsi Siesartėnų mokyklos patalpose, tačiau jos neliko, kaip ir bibliotekos padalinio. Kai uždarė mokyklą, atjungė vandenį, neliko net tualeto, tad buvo pradėta ieškoti kitų patalpų.

Gotlybiškių bendruomenė šiuo metu įsikūrusi buvusios Siesartėnų mokyklos valgyklos patalpose, kurias pagal panaudos sutartį savivaldybė bendruomenei išnuomojo penkeriems metams. Tiesa, Siesartėnų mokyklos pastatas perduotas privatizavimui, tad gotlybiškiečiai nerimauja: jei pastatą nupirktų, po trejų metų ir bendruomenės centras greičiausiai liktų be dabartinių patalpų ir be vienintelio kultūros židinio kaime.

Susitinkame su gotlybiškiečiais jau nutilus naujametiniam šurmuliui. Gotlybiškių jaunimas bendruomenės patalpose susirinko jau nupuošti šventines dekoracijas. Vienas per kitą jaunuoliai pasakoja ir apie nuveiktas veiklas: prieš trejus metus susirinko paprasčiausiai išbandyti save piešimo mene, vėliau veikloms rinkdavosi kiekvieną savaitės ketvirtadienį, dalyvaudavo žygiuose, vykdavo į ekskursijas. Patiems jaunuoliams bene didžiausią įspūdį pernai paliko dalyvavimas stovykloje „Laisvas jaunimas“, medelių sodinimas Baltkojų girioje bei gyvūnų parodos organizavimas.

Energingas kaimo jaunimas prieš pat šventes nutarė, kad bendruomenės patalpas reikia nors šiek tiek atnaujinti. Tad dvi pastate esančias patalpas patys perdažė ir naujametinis susitikimas su Kalėdų Seneliu vyko jau daug šviesesnėse patalpose. Patys bendruomeniečiai, Skirmutės Janulaitienės suburti, parengė ir muzikinę programą.

Bendruomenei rūpėjo, kuo reikės patalpas apšildyti, čia pagalbos ranką ištiesė Baltkojų girininkija, kuri leido bendruomenei pasigaminti malkų, tad patys bendruomeniečiai talkos būdu jų ir prisigamino. Pasak bendruomenės pirmininko Martyno Augaičio, kai reikia kokiai veiklai suremti pečius, tiek jaunimas, tiek vyresni aktyviai prisideda.

Smalsu pakalbinti ir patį Gotlybiškių jaunimą – kokius jie nori matyti Gotlybiškius? Titas Visockis,  renginių įgarsintojas, sako, kad bendruomenėje jam įdomu praleisti laiką su bendraamžiais, o ir padėti nesunku.

„Nemanau, kad reikia čia Gotlybiškiuose kažkokius naujus pastatus statyti, jų turime tuščių gyvenvietėje ir taip. Manau, reikia tęsti tai, ką daro bendruomenė, ką darome mes. Diskotekų galbūt reikia, – šypsosi Auksė Bernotaitytė. – Tėvai pasakodavo, kad žmonės net susipažindavo diskotekose.“

Septyniolikmetė Gabrielė Šukytė pasakojo, kad gyvena vienkiemyje, po pamokų Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje tenka taikytis prie autobuso ir skubėti į namus.

„Čia puiki galimybė pabendrauti su bendraamžiais. Ėjome visi į Siesartėnų mokyklą, jos nelikus, draugės išsivažinėjo po skirtingas mokyklas. Dabar čia vėl susitinkam, bendraujam, kuriam. Vėl galvojam organizuoti ir dalyvauti vasarą stovykloje“, – sako G. Šukytė.

Bendruomenės centre aktyvios ir Fausta Merčaitytė, Akvilė ir Raminta Bujauskaitės. Trylikametė Raminta pasakojo, kad į bendruomenės rengiamus renginius prisijungia ir jos sesės bei broliai.

Pasiteiravus bendruomeniečių, kuo gi įdomūs Gotlybiškiai, ką jie parodytų turistui, pašnekovai pripažįsta, kad kažkokių žymių asmenybių, kilusių iš šio krašto, lyg ir nėra. Tačiau mielai pakviestų prie Bridupio tvenkinio, parodytų Gintauto Greičaičio iš medžio drožtas skulptūras, pakviestų aplankyti Mariaus Paspirgėlio auginamus dekoratyvinius paukščius.

„Labiausiai didžiuojamės Mamų ir dukrų kvartetu“, – vienbalsiu priduria gotlybiškiečiai.

Prie pokalbio prisijungia bendruomenės narys, senjoras Severinas Eniulaitis, kuris rūpinasi, kad bendruomenės patalpos būtų šiltos.

„Atėjau į bendruomenę, nes jau nusibodo sėdėti namuose prie interneto. Kaimuose mažėja žmonių, galbūt todėl ir teko uždaryti mokyklą. Anksčiau vykdavo vakaronės, Joninių, Užgavėnių šventės, Derliaus šventė. Anksčiau buvo daugiau bendravimo, nes daugiau talkų kaime būdavo“, – prisiminė Severinas.

Daug Gotlybiškių bendruomenėje aktyvių narių – Rūta Čiečkutė, Dainius ir Artūras Maumevičiai, Dainius Klimanskas, Vaidas Janulaitis bei kiti.

Šiuo metu Gotlybiškių bendruomenės centras vienija apie 40 narių, prie bendruomenės vairo M. Augaitis stojo vos prieš metus. Gotlybiškiečiai jau dėlioja planus šiems metams. Planuoja rengti Užgavėnių, Kraštiečių šventę, po gražių atgarsių – gyvūnų parodą bei kitas veiklas. Džiaugiasi gražiu bendradarbiavimu ir sulaukiama pagalba šienaujant žolę iš Šakių seniūno bei laukia 2024 m. numatyto Mokyklos gatvės asfaltavimo, planuoja tvora užtverti senąsias kapines.

Gotlybiškių bendruomenės centrui skirtas ir Jaunimo apdovanojimas, tokiu įvertinimu bendruomenės centro pirmininkas M. Augaitis džiaugiasi ir sako, kad tai tik įpareigoja tęsti pradėtas veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.