Tai, ką įprasmino drobėse, suguldė į leidinį

kalbanti zeme leidinys
Sausio 20-osios popietę į Sintautų kultūros salę rinkosi tarptautinio dailininkų plenero „Kalbanti žemė 2022“ dalyviai, buvo atidaryta ne tik jų darbų paroda, bet ir pristatytas neseniai dienos šviesą išvydęs leidinys „Sūduvos atminties langai. Tarptautinis dailininkų pleneras KALBANTI ŽEMĖ 2022“.

Priminsime, 12-asis tarptautinis dailininkų pleneras „Kalbanti žemė“ pernai vyko Zyplių dvare. Rugpjūčio 4–14 dienomis beveik visos dvaro ansamblio erdvės knibždėjo kuriančiais menininkais, šie keliavo po Sūduvą dairydamiesi įkvėpimo ir ieškojo, kokiu rakursu galima atskleisti mūsų krašto talentingas kultūros ir meno asmenybes. Pernai minėjome Sūduvos metus, tad buvo atsigręžiama į iš mūsų krašto kilusius meno ir kultūros žmones. Būtent tokia tema dailininkams ir teko improvizuoti. Kiekvienas išsirinko po dvi asmenybes, gavo Šakių viešosios bibliotekos komandos paruoštas jų svarbiausių gyvenimo ir kūrybos faktų santraukas ir kibo į darbus.
 
Plenero metu sukurtų darbų atidarymas vyko pernai Zyplių dvare, o sausio 20 d. paroda atkeliavo į Sintautus. Kaip buvo žadėjusi plenero sumanytoja Aurelija Papievienė, plenero įspūdžiai dar iki Naujųjų metų suguls į leidinį. Taigi Sintautuose ir buvo pristatytas leidinys „Sūduvos atminties langai. Tarptautinis dailininkų pleneras KALBANTI ŽEMĖ 2022“.

„Sūduvos regionas visais laikais garsėjo kaip kūrybingų asmenybių kraštas. Iš Sūduvos kilusios asmenybės taip pat daug prisidėjo prie Lietuvos kultūrinio identiteto stiprinimo, jų sukurtas vertybes ne visada net įmanoma įkainoti. Literatūros kūriniai, nutapytos drobės, skulptūros, fotomenininkų darbai, etnografiniai tyrinėjimai seniai tapę lietuvių kultūros klasika, daugelis pelnę ir tarptautinį pripažinimą“, – kalbėjo A. Papievienė.

Tačiau, pasak jos, nemažai nematerialaus paveldo objektų dar nesulaukė pakankamai dėmesio ir įvertinimo.

„Įgyvendinant šį projektą ir stengiamės atiduoti duoklę vertingiausiems kūrėjams ir jų kūriniams“, – sako A. Papievienė pridurdama, kad imtis tokio pobūdžio projekto paskatino ir tai, kad Seimas 2022-uosius paskelbė Sūduvos metais.

Pasak A. Papievienės, leidinys „Sūduvos atminties langai. Tarptautinis dailininkų pleneras KALBANTI ŽEMĖ 2022“ pristato dailininkų žvilgsniu pamatytą žymių žmonių kūrybinį palikimą, jų gimtines, prisideda prie atminimo išsaugojimo ir įprasminimo.

Dvylika dailininkų susipažino su 24-ių iš mūsų krašto kilusių žymių kultūros, meno, mokslo žmonių palikimu, kūryba, jų gimtosiomis vietomis ir įprasmino tai savo drobėse. Iš Lietuvos plenere dalyvavo Valentinas Antanavičius, Jonas Daniliauskas, Lolita Rūgytė, Odeta Pamerneckaitė, Indrė Siaurusevičiūtė, Audronė Vorevičienė, Algimantas Vorevičius; iš Lenkijos – Zbigniew Mierunksi; Iš Latvijos – Dace Matisone, Veronika Plaude; iš Sakartvelo – Ramazi Kazichvili, Ekaterine Tsintsadze.

A. Papievienė nuoširdžiai dėkojo projekto „Sūduvos atminties langai“ rėmėjams, plenero dalyvius priėmusioms Zyplių dvaro ansamblyje įsikūrusioms įstaigoms, visiems, padėjusiems parengti šią knygą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.