20 metų liepalotiškiai bendrai kuria gražų gyvenimą

liepalotai20
Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenės vardu liepalotiškius sveikinusi Gražina Leveckienė (kairėje) linkėjo gyvuoti dar dvidešimt ir daugiau metų, o „Tėviškės“ pirmininkei Alvyrai Janavičienei – stiprybės ir ištvermės tolesniuose darbuose. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gegužės 28 d. prie Liepalotų bendruomenės centro „Tėviškė“ namų į dvigubą šventę sugužėjo ne tik vietiniai, bet ir svečiai iš aplinkinių miestelių – vyko ne tik smagi Sekminių šventė, kartu buvo paminėtas „Tėviškės“ 20-metis. Netrūko sveikinimų ir palinkėjimų, padėkos žodžių aktyviems ir iniciatyviems bendruomenės nariams, bendruomenės pirmininkės Alvyros Janavičienės suburtiems. Netrūko dainų, vaišių bei bendruomeniško pasisėdėjimo iki vėlumos.

Liepalotų kaime (Lukšių sen.) nėra nei piliakalnių, nei sraunių upių, bet šio krašto grožį lemia paprasti žmonės, savo veiklomis gražinantys savo tėviškę. Toks ir prieš 20 metų veiklą pradėjęs bendruomenės centras „Tėviškė“. Pasak įsikūrimo pradžią priminusios bendruomenietės Stasės Kepalavičienės, 2003 m. gegužės 31 d. steigiamajame susirinkime Adomiškių kaime dalyvavo 44 Liepalotų ir aplinkinių kaimų gyventojai, tarp jų trys steigėjai: Regina Virginija Bartkuvienė, Viktoras Jeronimas Pavalkis, Rima Laukaitienė.

„Vienbalsiai nutarta steigti bendruomenės centrą. Išrinktas tuo metu vadinamas 12 asmenų komitetas. Pirmininku išrinktas Pavalkis“, – bendruomenės kūrimosi pradžią priminė S. Kepalavičienė.

Po metų prie bendruomenės vairo stojo Janina Gurgždienė, 2005 m. surengta pirma Sekminių šventė, kuri tapo tradicine ir rengiama iki šiol, dar kitais metais prasidėjo projektų rašymo maratonas finansinei paramai gauti. Bene ryškiausias liepalotiškių darbas – panaudojant projektines lėšas bendruomenės patalpų sutvarkymas ir įrengimas, padedant tuomečiam seniūnui Vidui Cikanai. Nuo 2008 m. bendruomenei vadovavo Vilma Sutkaitienė, jai vadovaujant 2015 m. įsisavinus paramos lėšas įrengta vaikų žaidimo aikštelė ir lauko treniruokliai, dar vėliau sutvarkyta ir krepšinio aikštelė. Pastatyta lauko scena, paklotos trinkelės.

2016 m. vadovauti bendruomenės centrui išrinkta A. Janavičienė. Šiuo metu centrui priklauso 74 nariai. Per 20-ies metų gyvavimą bendruomenės centras būrė liepalotiškius įvairioms veikloms: rengtos Advento popietės, Užgavėnių, Kalėdų šventės patiems mažiausiems, profesionalių atlikėjų koncertai, organizuojamos talkos. 2019 m. „Tėviškė“ pripažinta veikliausia bendruomene, o bendruomenės veiklas finansininkė Giedrė Ižganaitienė stropiai aprašo metraštyje.

„Labai džiaugiuosi, kad šitą kraštą taip visi myli ir šiandien taip gausiai susirinko: ir čia gyvenantys, ir sugrįžę šiandien į tėviškę. Nuoširdžiai dėkoju visiems, prisidėjusiems prie šventės rengimo, aplinkos gražinimo, tiems, kas šiandien nuo pat ryto plušėjo puošdami sceną, rengdami vaišes, taip pat rėmėjams, Lukšių seniūnijos darbuotojams ir seniūnui Vytautui Andziulevičiui. Ypač džiaugiuosi mūsų jaunimu, valdybos nariais, su kuriais prieš pat šventę paklojom takelį į bendruomenės namus“, – kalbėjo A. Janavičienė pagarsinusi visų geradarių pavardes.

Tad svarbiu šventės akcentu tapo padėka labiausiai per dvidešimtmetį prie bendruomenės veiklos prisidėjusiems žmonėms. Jiems A. Janavičienė įteikė padėkas ir simbolines medžio skulptūrėles.

Išties, reikia ir laiko, ir supratimo, kad bendruomenė virstų kumščiu, o jos nariai pasijustų esantys svarbūs ir reikalingi vieni kitiems, galintys kartu nuveikti labai daug. Niekas kitas neatidavė tiek daug savęs bendruomenei, kiek  atiduoda dabartinė bendruomenės pirmininkė A. Janavičienė. Tad šventėje dalyvavęs rajono meras Raimondas Januševičius padėkojo pirmininkei už iniciatyvumą, nenuilstamą rūpestį savo bendruomenės kasdiena ir šventėmis, už bendruomenės telkimą naudingai veiklai.

Buvęs ilgametis Lukšių seniūnas V. Cikana pripažino, kad šios bendruomenės gyvenime ir jam teko nemažai dalyvauti, bet jis pirmiausiai paprašė tylos minute prisiminti buvusią bendruomenės pirmininkę, šviesios atminties J. Gurgždienę, taip pat pagerbtas ir pirmasis bendruomenės pirmininkas V. J. Pavalkis.

Už ilgametį atsidavimą ir vadovavimą bendruomenei bei atliktus prasmingus darbus A. Janavičienei bei buvusiems pirmininkams dėkojo ir Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius linkėdamas gyvuoti bendruomenei dar ne vieną dešimtmetį. Pasveikinti kolegų atvyko ir bendruomeniečiai iš Išdagų, Ritinių, Paluobių, Lepšių, linkėjo tolimesnio tokio pat glaudaus bendradarbiavimo.

Tądien šventė skendo įvairios muzikos garsuose, labiausiai laukiamas buvo kraštietis, Kauno muzikinio teatro solistas Raimondas Baranauskas su kolege Marija Arutiunova. Be abejo, visad miela klausytis vietinių – Liepalotų kaimo kapelos, vadovaujamos Romo Skaizgirio, bei svečių iš Ežerėlio ir Šakių.

Sakoma, kad nuo Sekminių dienos Šventoji Dvasia apsigyvena kiekviename tikinčiajame, tą dieną Liepalotuose šios šventės tradicijų išties netrūko, kaimo šeimininkės kepė ant laužo svarbiausią Sekminių valgį – karalienę kiaušinienę, kitame puode garavo žuvienė. Kiekvienas svečias buvo pamalonintas, kiekvienu pasirūpinta, kiekvienas Rigimanto Stanaičio karieta pavežiotas, o ir į namus kiekvienas sugrįžo ne tuščiomis, o su kraštiečių pagamintomis lauktuvėmis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.