Rytų psichologija gyvenimui (1)

janickisKasdieninė psichologinių konsultacijų praktika rodo, jog pasitenkinimas gyvenimu nėra toks didelis, koks potencialiai galėtų būti. Kaip gyventi, kad jaustumeisi laimingas, mokyklose nemoko. Mes patys turime išmokti patirti sėkmę, džiaugsmą ir laimę pagrindiniuose gyvenimo aspektuose.   

Nuotr. Psichologas ir lektorius Donatas Janickis


Atsakymus į šiuos klausimus galima buvo rasti pirmajame „Rytų psichologija gyvenimui“ paskaitų cikle, vykusiame birželio mėnesyje. Šakiuose. Kauno Vedų kultūros centro psichologas ir lektorius Donatas Janickis, 13 metų praktikuojantis bhakti jogą, remdamasis ilgamete jogos ir psichologinių konsultacijų praktika, dalijosi esminiais momentais, padedančiais pagerinti penkias gyvenimo sferas: santykius šeimoje, profesinę realizaciją, fizinę - psichinę sveikatą,  bendravimą su draugais ir dvasinį tobulėjimą.

“Mintys, žodžiai, veiksmai – tai energija. Mes patys kuriame savo gyvenimo situacijas, kurias aplinkiniai atspindi,”- kalbėjo lektorius. - Teisingos mintys, žodžiai, veiksmai - tai teigiama energija, kuri valo egoizmą ir atneša meilę į mūsų gyvenimą. Ir atvirkščiai, neigiamos mintys, žodžiai ir veiksmai – tai neigiama energija ir neigiamos emocijos, neleidžiančios džiaugtis ir pajusti gyvenimo pilnatvės.” Psichologas išskyrė penkias svarbiausias gyvenimo sferas, kurios labai glaudžiai tarpusavyje susijusios.  Tai sveikata, šeima, darbas, draugystė ir dvasinis tobulėjimas. Visas šias sferas apsprendžia ir tiesiogiai veikia mūsų mintys, žodžiai ir veiksmai.  Jei mintys, žodžiai ir veiksmai pozityvūs – sveikata gera, puikūs santykiai šeimoje, sekasi darbe, turite daug draugų ir stengiatės gyventi sveikai, dvasiškai tobulėti. Jei mintys, žodžiai ir veiksmai bent vienoje sferoje neigiami – pradeda nesisekti ir kitose sferose: blogėja sveikata, pradedate sirgti, atsiranda nesutarimai šeimoje, įtampa darbe, su draugais pykstatės ir nenorite užsiimti dvasinėmis praktikomis.
 
Šiame straipsnyje trumpai supažindinsiu su lektoriaus Donato Janickio mintimis ir patirtimi tik apie vieną iš penkių gyvenimo sferų - fizinę ir psichinę sveikatą.

Fizinė ir psichinė žmogaus sveikata priklauso nuo to, kiek ir kokios energijos mes gauname. Kaip gyventi, kad visuomet jaustumeisi žvalus ir energingas, kad visą dieną lydėtų sėkmė ir gera nuotaika?

“Keltis reikia kuo anksčiau, tekant saulei”,- kalbėjo psichologas. Žmonės, kurie keliasi penktą - šeštą ryto, gali visą gyvenimą būti fiziškai ir psichiškai žvalūs bei įveikti bet kokią ligą. Tokiu laiku taip pat galima užsiimti dvasine praktika,  mokytis ar skaityti dvasinę literatūrą. Tuo metu dangaus skliaute situacija tokia – Saulė dar neaktyvi, Mėnulis jau neaktyvus, todėl protas labai imlus bet kokiai informacijai, kuri greitai ir giliai įstringa į atmintį.

Kiekvieną rytą būtina daryti mankštą ir kvėpavimo pratimus, patartina gamtoje, nes tai suteikia daug vidinio džiaugsmo ir pasitenkinimo. “Reikia kvėpuoti per nosį ir pilvu – taip išmetame iš savęs neigiamas emocijas, neigiamas mintis, šviesėja sąmonė.” Kai  kvėpuojame giliau, energija esanti ore, lyg gamtos alsavimas – vėjas, tuoj pat ima mus valyti.

Stenkitės stovėti ir sėdėti tiesiai – tiesiu stuburu geriau cirkuliuoja energija, atsiranda pasitikėjimo jausmas savimi. Jus supantys žmonės tai irgi įvertins.” Tiesi laikysena pagerina žmogaus išvaizdą. Ji gali sumažinti įtampos sukeltus galvos skausmus, nugaros ir pečių skausmus ir netgi sumažinti stuburo traumų tikimybę.

“Kuo daugiau vaikščiokite basomis kojomis ant žemės – masažuokite savo pėdas,” – patarė psichologas. - Taip gerinate savo fizinę sveikatą, nes kojų pėdose yra visų mūsų kūno organų taškai, kuriuos masažuodami geriname visų vidaus organų veiklą.” Kartais žmogus jaučiasi gerai, bet kažkurio organo veikla jau sutrikusi. Nepradėjus laiku jo gydyti, po keleto metų gali labai pablogėti sveikata. O vaikštant basomis gali savaime atsinaujinti organų energetinis balansas ir organas gali pasveikti. Basomis kojomis atsistojus ant žemės, užvaldo nenusakomas lengvumo ir laisvės pojūtis. Tuo metu mes paprasčiausiai „įžeminame“ save, t. y. pėdose susikaupusią neigiamą energiją atiduodame žemei.

Gultis miegoti lektorius patarė anksti. “Prieš miegą geriau nieko neanalizuokite ir nespręskite jokių klausimų, nusiraminkite, kad nevargintų košmarai ir gerai pailsėtumėte.”

Mūsų fizinė ir psichinė sveikata labai priklauso nuo mūsų mitybos. Maistas turi teikti pasitenkinimą ir energiją. “Valgydami nekalbėkite, nežiūrėkite televizoriaus, neskaitykite,”- kalbėjo lektorius Donatas Janickis. “Valgykite susikaupę, susikoncentravę į tai, ką valgote.” Dėkokite už maistą, sukalbėkite maldą – tai irgi labai stipri pozityvi energija. Psichologas pats valgo tik augalinės kilmės produktus ir neigia, kad vegetariškas maistas, atsisakant gyvūninės kilmės produktų, negali aprūpinti organizmo reikalingomis maisto medžiagomis – baltymais, nepakeičiamomis amino rūgštimis, geležimi, kitais mineralais ir vitaminais. Švedų ir Vokiečių mokslininkai tyrimais įrodė, kad augalinio maisto baltymai nėra menkos vertės. Daugelio grūdų, vaisių ir daržovių baltymuose, kaip ir mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ir pieno produktuose, yra visos aštuonios taip vadinamos nepakeičiamos amino-rūgštys. Maistinės energijos augaluose yra daugiau negu mėsoje ir kt. gyvulinės kilmės produktuose.  “Esu vegetaras nuo 16 metų,” - teigė lektorius Donatas Janickis. – “Ir dėl to niekada neturėjau sveikatos problemų.” Mėsa, žuvis, kiaušiniai pilni neigiamų emocijų. “Gyvūnai prieš mirtį jaučia stresą, baimę, nerimą, pyktį. Ši energija pasilieka jų mėsoje ir mes tai suvalgome. O po to stebimės, kodėl jaučiamės blogai!” Ne veltui sakoma: “Ką valgome – tuo ir esame!”

Penktadienio laikraščio numeryje pratęsime trumpą lektoriaus Donato Janickio minčių ir pasidalijimo patirtimi apžvalgą apie likusias keturias gyvenimo sferas: šeimą, darbą, draugystę ir dvasinį tobulėjimą. Susidomėjimas paskaitomis Šakiuose buvo didžiulis, žmonių skaičius kiekvieną dieną ne mažėjo, o vis augo.
 
Tęsinys čia.
 
Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.