Zyplių žiogai suartina liaudies meno kūrėjus

keramikaLiepos 31 dieną Zypliuose vyko aštuntojo tautodailininkų plenero „Zyplių žiogai“ uždarymas. Įvairių sričių tautodailės puoselėtojai dešimt dienų dirbo dvaro arklidėse. Kūrėjų darbo vaisiais buvo džiaugiamasi plenero uždarymo dieną.

Nuotr. Naujojoje juodosios keramikos degimo krosnyje pirmą kartą buvo degami keramikų kūriniai.


Unikalioje Zyplių dvaro aplinkoje, pasižyminčioje nepaprasta ramybe bei jaukumu, aštuntąjį kartą rinkosi tautodailininkai ne tik iš Šakių rajono, bet iš visos respublikos. Kiek daugiau nei 30 liaudies meno puoselėtojų, mūzos įkvėpti, dešimt dienų dirbo Zyplių dvaro arklidėse. Kūrybinio proceso įkarštyje apsilankę Zypliuose pamatėme, kaip draugiškai ir šiltai gyvena plenero dalyviai. Dvare kiekvienas menininkas atrado sau tinkamą erdvę, kurioje ir gimė nauji kūriniai. Liaudies menininkai džiaugėsi galėję dar kartą susieiti ir bendrai dirbti. Kiekvieno liaudies meno žanro specialistų manymu, tokie plenerai yra būtini. Mat juose menininkai gali vieni iš kitų pasimokyti, vieni kitiems padėti.
 
Šiųmetis pleneras pateikė ir naujovių. Vienos seniausių lietuvių liaudies meno rūšies – keramikos atstovai plenere turėjo puikią galimybę išbandyti juodosios keramikos degimo krosnį. Dar šiemet Zypliuose vykusios puodų šventės metu buvo pastatyta speciali krosnis juodajai keramikai. Krosnis pirmą kartą ir buvo išbandyta plenero metu. Nuo šiol šioje krosnyje bus degami Zypliuose dirbančios keramikės Eglės Kurcinkevičienės molio dirbiniai.

Tautodailininkų plenere „Zyplių žiogai“ pirmą kartą dalyvavo tautodailininkė Brigita Šiaulytė iš Vilkijos. Moteris šakiečius nustebino dailiai pasiūtomis ir iš vilnos nuveltomis raganomis, velniais bei angelais.

Plenere viešėjęs Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas džiaugėsi matydamas, kad čia puoselėjamas sodų pynimo menas. Tai itin vertingas ir unikalus liaudies meno žanras. Vis rečiau atsiranda norinčiųjų jį saugoti ir puoselėti. Apskritai pirmininkas J. Rudzinskas džiaugėsi visais kūrėjais, kurie neabejingi tautodailei.  

Praėjusį šeštadienį vykusio tautodailininkų plenero „Zyplių žiogai“ uždarymo metu buvo demonstruojami liaudies kūrėjų sukurti darbai. Taigi, dar vieno plenero dalyvių darbai papuošė Zyplių dvaro arklidžių interjerą. Atsisveikinimo dieną dvaro šeimininkas, menininkas Vidas Cikana akcentavo, kad šis pleneras buvo skirtas Žalgirio mūšio 600-osios metinėms paminėti. Jis pasidžiaugė, kad menininkų darbuose šis motyvas puikiai buvo atsispindėtas. V. Cikana pastebėjo, jog plenero metu ne tik menininkai intensyviai dirbo, bet ir dvare besidarbuojantys darbininkai, plušėjo atstatydami Zyplių dvarą. Jis išreiškė viltį, kad jau artimiausiu metu Zypliai turės atnaujintą dvarą, kuriame sau vietą atras kiekvieno menininko kūrinys.

Aštuntojo tautodailininkų plenero „Zyplių žiogai“ kūrėjus pagerbė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.