11-asis tradicinis respublikinis gitaristų festivalis

gitarosRugpjūčio 6 d. kaimo turizmo sodyboje „Bičnamis“ įvyko 11-asis, jau  tradicija tapęs, respublikinis gitaristų festivalis. Pasak vieno iš renginio sumanytojų ir organizatorių, sodybos šeimininko Arūno Danieliaus, - tai savotiškas padėkos koncertas bičiuliams, draugams, rėmėjams.

Nuotr. Daug aplodismentų sulaukė bardų bardas Kastytis Petryla populiariausių šviesios atminties Vytauto Kernagio, V. Babravičiaus,  kas be ko - „The Beatles” dainų atlikėjas, projekto „Bardų žygis per Lietuvą” autorius ir  vadovas, akustinių gitarų meistras.

Tai padėka už savanorišką pagalbą Šakių moterų klubui už papuoštą sodybos aplinką ir šiaudinę skulptūrą “Pasiklydusios stygos su varpomis”, kuri 24 val. virto ugnies šou, žemės ūkio kooperatyvo “Lietuviškas ūkis” direktorei Brigitai Jokūbaitienei už vaišes – rūgpienį ir keptas bulves, kavinei “Vakarų užuovėja” už maistą ir gėrimus. Nepaprastą gitaros garsų ir šalia augančių ąžuolų energetinę aurą papildė neseniai festivalio organizatoriaus Arūno Dalieliaus įsigyti lazeriai, kuriuos, pasak jo, galima išsinuomoti už tikrai nedidelę kainą.
 
11-ąjį respublikinį gitaristų festivalį savo daina pradėjo Šakių gitaristų klubo pirmininkas Arūnas Danielius, neseniai įvykusiame klubo susirinkime išrinktas pirmininku dar trims metams – jau ketvirtajai kadencijai iš eilės. Jis trumpai pristatė renginio programą ir perdavė mikrofonus gitaristų festivalio dalyviams.  Skambėjo muzika, liejosi žodžiai – erdvė prisipildė garsų. Koncerto metu renginio vedėja Violeta Simanavičienė visų gitaristų klubo narių vardu paprašė padėti sugalvoti pavadinimą jau trečiajam, tuoj pasirodysiančiam gitaristų klubo dainų kompaktui. Priminsiu, kad pirmasis albumas, išleistas 2006 metais,  vadinosi “Gitaros paletė”, o antrasis – “Mūsų stygos nerūdija” pasirodė 2009 m. Pasibaigus festivaliui, visi  pasiūlymai bus peržiūrėti ir išrinktas  geriausiai tinkantis.

Oficialią programą pirmieji pradėjo Aida ir Gintaras, sudainavę dainą, skirtą Šarūno Šimkevičiaus atminimui. Po jų pasirodė Agnius Rušys su savo mokine Gabriele,  vėliau prie jų prisijungė Evaldas ir Kristina Dabašinskai. Daug aplodismentų sulaukė Kastytis Petryla - bardų bardas, daugelio gitaristų sąskrydžių organizatorius. Pasak renginio vedėjos Violetos Simanavičienės,“ko gero vienintelis gitarų meistras Lietuvoje, kuris ją padaro nuo nulio ir priverčia groti.” Pats Kastytis sako: “Nebūtina būti virtuozu, kad galėtumei sau leisti turėti gerą instrumentą, tačiau geras instrumentas gali padėti tapti virtuozu ...”.

Vėliau koncertą  pratęsė jaunieji muzikantai iš Gelgaudiškio. Tai Gabrielė, Marija, Emilija ir Deividas, taip pat daug metų gitaristų klubo festivaliuose dalyvaujantys Darius Leveckis ir Rytas Germanavičius iš Raseinių. Po to, jau įprastus gitaros garsus pakeitė šiek tiek kitokia alto garsų muzika. Profesionalus muzikantas Kęstutis Pleita, grojantis Vilniaus operos ir baleto teatro orkestre sužavėjo visus altu atliekamais kūriniais. Nemažiau įspūdingas buvo ir gitaristų garbės nario Sauliaus Lapėno pasirodymas, kuris kiekvienais metais į festivalį atvyksta su savo šeima ir pasak renginio vedėjos Violetos, “mes neįsivaizduojame šio festivalio be Sauliaus dainų ir muzikavimo.”

Po trumpos pertraukėlės vėl liejosi nuostabi gitarų muzika. Keletą dainų atliko Algirdas Svidinskas ir muzikinių projektų grupė “Vitražai” iš Raudondvario. Tai prieš penkis metus susikūrusi ne tik muzikuojanti, bet ir kurianti žmonių kompanija, daugelio festivalių organizatoriai: Giedrius Paškevičius, Edvinas Petkevičius, Algirdas Svidinskas, Linas Zizas, Rolandas Žekonis. Daug gerų emocijų suteikė ir visus išjudino gitaristų Lauros ir Jurgitos, Valentino Pranaičio, Vido Mureikos, atvykusių iš Kriūkų su Juozu Bacevičiumi, vadinamu “Zuze”, muzika ir dainavimas. Jie – kasmetinių festivalių dalyviai ir, galima sakyti, jau šio renginio veteranai. Po kriūkiečių pasirodęs “Greitos buhalterijos” vadovas Tomas Skaisgirys iš Bliuviškių, nepraleido progos pasireklamuoti ir gražiai padainuoti. Taip pat visus susirinkusius sužavėjo Mildos Vaitkutės atliekama daina “Paukščiai”. Nors mergina šiemet dar labiau nei pernai metais bijojo eiti į sceną, tačiau pagrojo ir padainavo tikrai puikiai. Oficialią programą užbaigė Eimantas iš Kauno, kuriam, kaip jis pats išsireiškė, -  tai buvo “pirmoji tokia gausi auditorija, ir pirmas viešas koncertas.”

Bet tuo tradicinis festivalis dar nesibaigė. Įspūdingas ir nepakartojamas ugnies šou virto tikra atrakcija, nes buvo padegta ne šiaudinė skulptūra, bet greta stovėjęs malūnas. Tiesa, suskubus jį užgesinti, apdegė tik malūno sparnai. Pasak Arūno Danieliaus, turinčio gerą jumoro jausmą, - “gerai, kad padegė malūną, o ne kaimyno bičnamį!” Šis nesusipratimas nuotaikos nesugadino ir šventė tęsėsi toliau. Visus susirinkusiuosius išjudino smagus pasitrepsėjimas – šokiai, ir neprailgusi laisvoji gitaristų programa iki paryčių. Šiame, jau tradiciniu tapusiame festivalyje, į sceną atviras kelias kiekvienam, norinčiam publikai parodyti save ir savo muzikinius sugebėjimus, kai galima improvizuoti, kai atlikėjui suteikiama visiška laisvė, kai muzika – vienas  malonumas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.