Moterų klubas - tarptautinio projekto dalyvis

moteru_klubasAsta GVILDIENĖ

Šakių moterų veiklos klubo narės, paskatintos Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Aurelijos Papievienės dalyvauja Švietimo mainų paramos fondo organizuojamame Grundvig mokymosi partnerystės projekte „Tu tai gali! Naujos galimybės moterims turėti savo verslą“. Per porą dienų jos sugebėjo išstudijuoti programą, parašytą anglų kalba, ir parašyti savo projektą, kuris apima spec. poreikių tikslines grupes, meninį ugdymą, įskaitant meną ir amatus bei profesinį orientavimą ir konsultavimą.

Nuotr. Projekto dalyviai Naomi asociacijos studijoje iš vilnos vėlė savo rankdarbius.

Moterų veiklos klubo direktorė Aurelija Grinkevičienė pasidžiaugė, kad dvylika organizacijos moterų galės dalyvauti mainų partnerystės projekte, kurio pagrindinė idėja – pasikeisti verslo pradėjimo ir valdymo patirtimi bei kūrybiško amatų darbo metodais, novatoriškais būdais skatinant moterų, neturinčių galimybių kurti verslą, verslumą. Projekto tikslai: ekspertų vedamų vienos dienos seminarų metu suteikti moterims informaciją apie savo verslo kūrimo galimybes, pasiūlyti seminarus nepasiturinčioms moterims, kur jos galėtų su kitomis moterimis pasidalyti savo kūrybine patirtimi įvairių amatų srityje. Projekto įgyvendinimui skirta 15500 EUR dotacija.  
 
Kaip informavo A. Grinkevičienė, spalio 4 – 6 dienomis koordinatoriaus šalyje – Vokietijoje, Leipcige, įvyko pirmasis tarptautinis susitikimas, kuriame dalyvavo projekto „Tu tai gali! Naujos galimybės moterims turėti savo verslą“ partneriai iš Prahos (Čekijos Respublika), Ankaros (Turkija), Budapešto (Vengrija), Tresviso (Italija) ir Sofijos (Bulgarija). Į susitikimą neatvyko, bet projekte dalyvauja dar dvi organizacijos iš Prancūzijos ir Estijos.

Iš Šakių į tarptautinį susitikimą vyko Moterų klubo atstovės Aurelija Grinkevičienė ir Violeta Simanavičienė bei Aurelija Papievienė ir Audronė Cibulskienė. Pirmąją dieną buvo detaliai aptarta planuojama veikla, pristatytos dalyvaujančios organizacijos, jų narių rankų darbai. Pasak Moterų veiklos klubo direktorės, šakietės parodė ne tik atsivežtus rankdarbius: veltas rožes, karolius, šalikėlius, keramikines vazeles, sages ir veltą skraistę, kuri ypatingai sužavėjo visus projekto partnerius, bet ir vaizdžiai pristatė jų gamybos procesą, pademonstruodamos nuotraukas. Kaip pasakojo A.Grinkevičienė, susitikimo dalyvius labai nustebino parodytos Moterų veiklos klubo spektaklio nuotraukos, nes niekas nesitikėjo ir daugiau nei viena organizacija nepristatė tokios visapusiškai kūrybiškos veiklos. Tarptautinio susitikimo metu, bendraujant su partneriais labai pagelbėjo A.Cibulskienės vertėjavimas. „Supratom, kad labai reikia mokėti anglų kalbą“, - dalijosi įspūdžiais Moterų veiklos klubo direktorė.

Leipcige moterys pamatė, kaip Vokietijoje sudaromos galimybės smulkaus verslo kūrimui – jos apsilankė Andrea Doria keramikos studijoje, įsikūrusioje sename tekstilės fabrike ir sužinojo, kad organizuojant kursus ir mokymus vaikams bei dalyvaujant mugėse ir parduodant rankų darbo keramikinius dirbinius, visai įmanoma išsilaikyti.

Kitas smulkiojo verslo gyvavimo pavyzdys buvo vizitas į Naomi asociaciją. Visi asociacijos narių pagaminti rankdarbiai parduodami internetinėje parduotuvėje. Jai vadovauja iš Rusijos į Vokietiją emigravusi architektų šeima, kuri, neradusi darbo pagal savo specialybę, įkūrė smulkiojo verslo organizaciją. Čia, kaip informavo A.Grinkevičienė, jos galėjo susipažinti, kaip dirbama ir bendraujama su pirkėjais virtualiuoju būdu, kaip organizuojami tapybos, audimo, vilnų vėlimo ir kiti rankdarbių kursai vaikams, suaugusiems ir senjorams, daugiausiai emigrantams iš kitų šalių. Taip pat čia bendraujant tarpusavyje mokomasi vokiečių kalbos, vyksta psichologinės paskaitos alkoholikams, vienišiems žmonėms, atvykėliams, kurie adaptuojasi svetimoje šalyje ir kultūroje. Naomi asociacijos studijoje vyko praktinis užsiėmimas, kurio metu projekto dalyviai galėjo nusivelti iš vilnos po vieną rankdarbį.

Didelį įspūdį, pasak Moterų veiklos klubo direktorės, paliko menininko Karsten Wolf rankų darbo žvakių ir natūralių žvakidžių studija – parduotuvėlė, kurioje jau dabar prasideda kalėdinis bumas. Įspūdinga aplinka sukuria pakilią nuotaiką, daug šilumos skleidžia degančių žvakių šviesa ir originalios iš natūralių medžiagų pagamintos žvakidės.

Susitikimo metu projekto dalyviai išklausė Leipcigo miesto Verslo departamento darbuotojo Wennemar de Weldige paskaitą. Jos metu buvo kalbama apie smulkiojo verslo skatinimo būdus Vokietijoje, apie Valstybės paramą pradedantiems verslininkams, apie supaprastintą paskolų suteikimą, kai bankai nereikalauja turto užstatymo, bet pakanka giminaičio laidavimo, apie verslininkų atleidimą nuo mokesčių valstybei ir simbolines patalpų nuomos kainas. „Iš tiesų, supranti, kad Vokietijoje žmonėms sudaromos galimybės pradėti savo smulkų verslą ir iš jo išsilaikyti“, - dalijosi mintimis A.Grinkevičienė.

Tradiciškai, kaip ir visuose tarptautiniuose projektuose, taip ir šiame susitikime, vyko nacionalinių patiekalų pristatymo vakarėlis. Kiekvienos šalies atstovai atsivežė savo vaišių. Šakietės projekto partnerius vaišino lietuviškais grybukais ir „Senolių“ varškės sūriu su medumi. Pasak A.Grinkevičienės, visi gyrė vaišes iš Lietuvos ir buvo sužavėti nedidelėmis dovanėlėmis. Kiekvienam dalyviui moterys įteikė po lininį maišelį su Lietuvos vėliavyte,  Moterų veiklos klubo firminiu tušinuku ir „Zanavykų“ sūriu. Gardžius sūrius moterims dovanojo UAB „Lukšių pieninė“.

Pagal veiklos planą kitas tarptautinis susitikimas turėtų įvykti Prancūzijoje, trečiasis – Bulgarijoje, toliau eiliškumo tvarka – Čekijoje, Turkijoje, Vengrijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Kaip informavo Moterų veiklos klubo direktorė, per du partnerystės metus projekto partneriai parengs keturis informacinius leidinius ir projekto tinklapį. Moterų veiklos klubas planuoja dalyvauti visuose susitikimuose, prisidėti prie visų dokumentų rengimo, platinti projekto rezultatus, parengti antrąjį informacinį leidinį bei pateikti savo nacionalinės gerosios praktikos pavyzdį.

Projekto veiklos įgyvendinimas prasidėjo, belieka palinkėti aktyvioms Šakių moterims sėkmės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.