Knygų mylėtojams – „Diagnozė: bibliofilija“

bibliofilijaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Spalio 15 dieną Šakių kultūros centre pristatyta 48 bendraautorių ir pagrindinio knygos sudarytojo, mūsų kraštiečio Vidmanto Staniulio knyga „Diagnozė: bibliofilija“. Pristatyme būta daug kalbų apie bibliofiliją, jos svarbą ir naudą žmonių gyvenime. Tikima, jog ši knyga praturtins ne vieno knygos mylėtojo biblioteką.

Nuotr. Žymus bibliofilas V. Staniulis tikisi, kad naujoji knyga „Diagnozė: bibliofilija“ visuomenę supažindins su bibliofilijos istorija.


Praėjusį šeštadienį Šakių kultūros centre lankėsi keletas Lietuvoje žinomų žmonių. Tai akademikas A. Buračas, rašytojas L. Inis, ekonomikos mokslų daktaras G. Nausėda, leidinio redaktoriai D.Baltrušaitienė ir J. Jacevičius, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė D. Poškienė ir daugelis kitų. Jų vizito tikslas - Šakiuose pristatyti ir pas skaitytojus palydėti sudarytojo ir leidėjo Vidmanto Staniulio knygą „Diagnozė: bibliofilija“.
 
Sintautų krašto išeivis – garsus bibliofilas

Šakiuose vykęs knygos „Diagnozė: bibliofilija“ pristatymas išsiskyrė gausybe rimtų pasisakymų apie žodžio reikšmę, knygą ir jos tikruosius, ištikimuosius mylėtojus. Didesnis dėmesys buvo skirtas knygos sudarytojui, bibliofilui ir kolekcininkui V. Staniuliui. Jaunystėje jis buvo „knygų graužikas“, perskaitęs beveik visas savo mokyklos, Sintautų miestelio ir Šakių rajoninės bibliotekos knygas. Bibliofilas V. Staniulis taip ir liko ištikimas knygai. Kaip tikina sudarytojas, pradėti bibliofilinę, bukinistinę veiklą paskatino bendradarbiavimas su asmenybėmis, neabejingomis lietuviškos knygos likimui, Lietuvos istorijai ir ateičiai.

Apie knygos pavadinimą V. Stasiulis kalbėjo: „Galvoju, pavadinimas turi būti trumpas, informatyvus ir kartu kažką slepiantis.  Tad man pavadinimas „Diagnozė: bibliofilija“ patiko ir dar negavau priekaištų net iš aršiausių savo oponentų. Liga gi sujungia mane su bendraautoriais ir skaitytoju“. Pasak V. Staniulio, ši knyga parašyta, sudaryta ir išleista su didele meile. „Nerasite joje daug protingų minčių, bet visi mes dirbome iš širdies, atiduodami skaitytojui dalį savęs“,- sakė knygos sudarytojas.

„Gyvenimas - tai daugiau nei 40 metų bendravimas su knyga ir bendraminčiais, noras pagerbti išėjusius kolegas, pasireikšti leidinyje protingesniems už save, supažindinti visuomenę, ypač jaunimą, su bibliofilijos keliais ir klystkeliais. Ne paslaptis, noras parodyti ir save: esu, koks esu“,- atviravo V. Staniulis.

Vienas iš šios knygos redaktorių, teisininkas Juozas Jacevičius pabrėžė, kad tai pirmas tokio pobūdžio leidinys. „Tai yra puikus poligrafinis produktas, jį malonu paimti į rankas. Kūrinio vertė – tai, kad knygą sudarė 48 bendraautoriai. Knyga turi išliekamąją vertę. Išnyksta valstybės, o knygos išlieka ilgiausiai. Ši knyga bus įtraukta į studentų privalomųjų mokymo priemonių sąrašą. Tai parankinė priemonė studijuojant bibliografiją“,- apie knygos vertę kalbėjo J. Jacevičius.

Bibliofilija, bukinistai?

Šakiuose vykusios „Diagnozė: bibliofilija“ pristatyme knygų mėgėjai ir žinovai, retų vertingų knygų rinkėjai – bibliofilai negailėjo gerų žodžių knygai, jos prasmei žmogaus gyvenime. Ekonomistas Gitanas Nausėda su žmonėmis dalijosi savo bibliofiline patirtimi. Jo meilės knygoms kelias prasidėjo prieš bemaž 15 metų, įsigijus keletą vertingų knygų. Ekonomistas paneigė, kad jis kolekcionuoja tik specialybines knygas. „Būtų daugiau negu keista, jeigu žmogus 12 valandų praleisdamas su savo specialybine literatūra, dar skirtų jai ir likusias 12. Tai kvepėtų, sakyčiau, tam tikru nukrypimu nuo normos. Patys vertingiausi mano eksponatai susiję su tuo, ko savo laiku vidurinėje, netgi ir aukštojoje mokykloje nesugebėjo man duoti“,- kalbėjo G. Nausėda. Jis patikino, kad bibliofilija yra nepaprastai įdomus užsiėmimas. Tačiau laikui bėgant kiekvienas kolekcininkas susimąsto, o kas bus, kai jo nebebus. G. Nausėdos tikinimu, kai kurie kolekcionieriai gaili pasigirti Lietuvos paveldo vertomis knygų kolekcijomis. Kalbėjusio ekonomisto nuomone, geriausiai būtų šias knygas per aukcioną išplatinti kitiems kolekcininkams, kad ilgiau išliktų.

Turėti savo žodį?

Advokatas, bibliofilas Nerijus Ulčinas tvirtino, kad bibliofilija - labai brangus užsiėmimas. Jis filosofiškai kėlė klausimą, kam tokie dalykai iš viso reikalingi? Pasak jo, mes turėtume žinoti, kas yra žodžiai. „Jeigu neturim žodžių, tai negalime bendrauti. Jeigu nėra knygų, mes nežinome, kas yra kiti žodžiai. Kad taip neatsitiktų, iš tikrųjų ir yra reikalinga bibliofilija“,- argumentavo bibliofilas N. Ulčinas. Jis pripažino, kad iš Sintautų kilęs Vidmantas yra šios srities titanas. Jis pabrėžė, kad kiekvienas iš mūsų privalome kaupti žodžius. „Turime galvoti apie tai, kad turime turėti savo žodžius“,- pridūrė N. Ulčinas.

Tikima, kad iškilmingai rajono gyventojams pristatyta knyga „Diagnozė: bibliofilija“ atras ir pažadins meilę knygoms daugelio rajono gyventojų širdyse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.