Noriu, jog žmonės žinotų, kad aš toks esu

baranauskasAsta GVILDIENĖ

Vienas perspektyviausių Kauno valstybinio muzikinio teatro solistų Raimondas Baranauskas šiandien dainuoja beveik visuose teatro spektakliuose ir yra sukūręs net tris dešimtis vaidmenų,  beveik nežinomas mūsų kraštiečiams, nors gimė ir užaugo Liepalotų kaime. Taip jau dažniausiai būna – savame krašte pranašu nebūsi.

Nuotr. I.Kalmano operetėje „Grafaitė Marica“ dainininkas sukūrė Grafo Tasilo vaidmenį.

Nedaugelis žino, kad 2006 metais už Nykštuko Nosies vaidmenį Tomo Kutavičiaus to paties pavadinimo operoje dainininkas pelnė Kauno teatralų metų apdovanojimo „Fortūna“ diplomą. Tais pačiais metais R. Baranauskui, kaip geriausiam metų solistui, įteikta muzikinio teatro „Orfėjo“ statulėlė. 2008 metais R.Baranauskas apdovanotas Kauno teatralų prizu „Fortūna“ už vaidmenis spektakliuose „Bučiuok mane, Keit“ ir „Sevilijos kirpėjas“.

Praėjusį sekmadienį dainininkas pirmą kartą dainavo Lietuvos TV projekte - auksinio balso konkurso „Triumfo arka“ antrajame ture. Projektas šiemet sulaukė ypač didelio dalyvių ir žiūrovų dėmesio. Nors R.Baranauskas labai jaudinosi - burtai lėmė į sceną išeiti pirmajam, bet nepaisant to, jis sėkmingai debiutavo ir surinko nemažai žiūrovų balsų. Tikimės, kad mūsų skaitytojai ateinantį sekmadienį aktyviau palaikys savo kraštietį.
 
Naudodamiesi proga pakalbinome dainininką ir jis mielai sutiko atsakyti į keletą klausimų apie dainavimą ir muziką.

Ar dainavimas buvo Jūsų vaikystės pomėgis?

Taip, dainavimas buvo vienas iš mano vaikystės pomėgių. Aišku, kaip ir kiekvienam judriam berniukui, man labiau prie širdies buvo sportas, bet, kai reikėjo rinktis, aš pasirinkau dainavimą.

Kodėl pasirinkote tokią profesiją?

Negaliu tiksliai pasakyti, kodėl pasirinkau šią profesiją. Gal tiesiog intuityviai jaučiau, kad dainavimas yra mano kelias. Tu dainuoji ir jautiesi laimingas, o tai ir yra svarbiausia, kad tavo veikla tau teiktų džiaugsmą. Kita vertus Dievas tau duoda dovaną - balsą, jei yra galimybė, kodėl ja nepasinaudoti.

Ką jūsų gyvenime reiškia muzika ir dainavimas?

Muzika ir dainavimas mano gyvenime yra du neatsiejami dalykai. Tai yra mano darbas ir hobis vienu metu. Aš dainuoju, kuriu vaidmenis ir turiu galimybę susipažinti, prisiliesti prie įvairių kompozitorių sukurtų kūrinių.

Papasakokite, kada pradėjote dainuoti?

Dainuoju nuo vaikystės. Lankiau Šakių vaikų muzikos mokyklą, grojau smuiku. Vėliau patekau į pedagogės V.Bosaitės rankas. Ji ir buvo mano pirmoji dainavimo mokytoja, kuri ruošė mane „Dainų dainelės“ konkursams.

Kur ir kada mokėtės dainavimo?

Profesionalaus dainavimo pradėjau mokytis Kauno J. Gruodžio konservatorijoje, pas dainavimo pedagogą docentą G.Šmitą. Vėliau įstojau į Muzikos akademiją, bakalauro studijas baigiau pas profesorę V. Mikštaitę  o magistratūros mokslus tęsiau pas V. Juozapaitį.

Kada pradėjote kurti vaidmenis teatre? Koks buvo pirmasis vaidmuo?

2002 metais dalyvavau perklausoje Kauno valstybiniame muzikiniame teatre ir gavau Bonio vaidmenį I.Kalmano operetėje „Silva“. Todėl į klausimą, koks yra mano pirmasis vaidmuo, aš visada atsakau Bonis.

Gal galite išvardyti savo mėgstamiausius vaidmenis?

Visi mano sukurti vaidmenys yra mėgstamiausi. Aš laikausi tokio principo, pirmiausiai pamilk savo personažą ir tik tada kurk vaidmenį. Aišku, yra muzikinių partijų, kurios tiesiog parašytos tavo tipo balsui, todėl tau jas atlikti yra kur kas lengviau ir maloniau. Kuo skirtingesni vaidmenys, tuo įdomiau dirbti. Kiekvienas vaidmuo man yra iššūkis, padedantis atrasti savyje naujų spalvų. Mėgstamiausias vaidmuo yra tas, kuris atranda kelią į žiūrovo širdį.

Kokį vaidmenį ir kuriame spektaklyje sunkiausiai sekėsi sukurti?

Manau, kad tai Kapulečio vaidmuo Š.Guno operoje „Romeo ir Džiuljeta“ ir Ministro vaidmuo J.Štrauso operetėje „Vienos kraujas“. Kapulečio vaidmuo man buvo sunkus visomis prasmėmis. Nelengva vokalinė partija, aš jaunas žmogus turėjau suvaidinti seno tėvo vaidmenį. Ministro vaidmuo man buvo sunkus, nes aš jo nenorėjau kurti eidamas lengviausiu keliu. Labai lengva vaidinti kvailoką žmogų, o aš norėjau, kad mano ministras nebūtų kvailas žmogus. Tad teko pasukti galvą, kaip suvaidinti taip, kad mano personažas atrodytų juokingai protingas.

Kur sunkiau dainuoti operoje ar operetėje?

Viskas priklauso nuo žmogaus požiūrio. Labai dažnai jums tikriausiai tenka girdėti, kad operoje dainuoti sunku, o operetėje - lengva. Tačiau kiekvienas žanras dainininkui iškelia skirtingus uždavinius.

Jeigu tiesiogiai atsakyčiau į jūsų pateiktą klausimą tai pasakyčiau, kad man sunkiau dainuoti operetes. Dainuojant operas reikia vokalinės ištvermės, tačiau dainuojant teisingai balsas nenuvargsta. Dainuojant operetėse tu turi kur kas daugiau uždavinių, tu turi kalbėti, dainuoti, vaidinti, šokti, vokalinės partijos ne visada būna labai patogios, todėl balsas labiau pavargsta.

Kodėl tik dabar sutikote dalyvauti „Triumfo arkoje“?

Mane pakvietė ir aš sutikau. Galiu atvirai pasakyti, kad dar prieš metus sakiau, kad manęs ten niekas ir su rimbu neįvestų, o dabar esu „Triumfo arkoje“.

Ko tikitės iš šito konkurso?

Į šį klausimą atsakysiu vieno žymaus Holivudo aktoriaus žodžiais. Jis sakė, mes dirbame ir galų gale suprantame, kad mums reikia ne pripažinimo, o pažinimo. Gal to ir tikiuosi. Tikrai nėjau į šį konkursą dėl pirmos vietos. Tiesiog noriu, jog žmonės žinotų, kad aš toks esu.

Kaip manote, ar laimėti visada yra svarbiausia?

Labai svarbu su kuo žmogus kovoja. Aš niekada nesikaunu su savo kolegomis, aš kaunuosi pats su savimi. Jei mano kelyje yra kliūčių, aš noriu jas įveikti ir jeigu aš jas įveikiu, vadinasi aš laimėjau. Svarbiausia ne laimėti, o išlikti sąžiningu prieš save patį.

Kokios, Jūsų manymu, didžiausios vertybės gyvenime?

Vertybių yra labai daug. Manau, kad reikia vertinti viską šiame gyvenime. Aišku, svarbiausia man yra šeima, kurioje aš užaugau, šeima, kurią aš sukūriau ir visų mūsų sveikata.

Jūsų ateities svajonės ar planai, kuriais galite pasidalyti?

Yra toks posakis: planuok ir Dievas iš tavęs pasijuoks. Tad aš stengiuosi neplanuoti. O svajoju tikrai daug. Kam galvoti apie ateitį, kai dabartis tokia puiki.

Linkime solistui R. Baranauskui pačios didžiausios sėkmės ir kraštiečių palaikymo Lietuvos TV projekte „Triumfo arka“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.