Visų valstybių pamatas – Žmogus. Vasario 16-osios taip pat

Vasario 16-ąją rajone tradiciškai kasmet vyksta daugybė solidžių renginių. Didžioji jų dalis sutapatinama ne tik su Lietuvos valstybės atkūrimo paminėjimu, bet ir su praėjusių metų geriausių Šakių krašto žmonių pagerbimu. Ir šiemet nebuvo išimtis: valstybinė trispalvė į dangų kilo Šakiuose, Lukšiuose, Sintautuose, Lekėčiuose ir daugelyje kitų rajono vietų. O į geriausiųjų Šakių krašto ar atskiros seniūnijos žmonių rankas tūpė aitvarai, gulė varpai ir daugybė kitokiais vardais pavadintų pagarbos ženklų. Už žmogiškumą, už aktyvumą, už atsidavimą savam kraštui, už pagarbą kitam ar už meilę Žmogui, Gyvenimui, Lietuvai.

“Vasario 16-oji – ne eilinė diena mūsų gyvenimuose, mūsų valstybės istorijoje. Valstybės, kaip ir jos piliečių, gyvenimai yra sudėtingi, su pakilimais ir nuopuoliais. Kiekvieną valstybė turi tris pagrindinius simbolius, iš kurių stipriausias – jos žmonės. Čia, Suvalkijoje, gyvena patys stipriausi, patys darbščiausi, patys protingiausi, labiausiai tikintys žodžiu Lietuva, tikintys jos ateitimi, jos gerove, žmonės. Stiprybės jums, kantrybės, nepamirškite žodžio Lietuva ir siekimo savų gyvenimo tikslų”.
Štai tokiais žodžiais įvadą į oficialią Vasario 16-osios proga kasmet rengiamą “Aitvarų“ teikimo ceremoniją padarė rajono meras Juozas Bertašius. Po jo žodžių ant Šakių kultūros centro scenos lipo Marijampolės apskrities viršininkė Birutė Kažemėkaitė, dar kartą rajono meras, jo pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, kredito unijos Zanavykų bankelis valdybos pirmininkų Aušrelė Pukinskienė ir kiti aukšto rango arba visuomenėje labai gerai žinomi žmonės. Visų jų bendras tikslas buvo – įteikti tradicinę keramiko Egidijaus Šimatonio sukurtą “Aitvaro” statulėlę patiems iškiliausiems, daugiausia savąjį kraštą pernai garsinusiems šakiškiams.
Šiemet “Aitvaro” statulėlėmis apdovanoti devyni Šakių krašto žmonės - tiek atstovaujantys konkrečiai savo veiklai, tiek kokiai nors organizacijai. Už atsidavimą savo krašto kultūrinei veiklai, už nuoširdų darbą “Aitvarą” namo išsivežė Gelgaudiškio kultūros centro direktorius Edgaras Pilypaitis. “Aitvaras” nuo šiol puoš ir beveik 30 metų savo darbui atidavusios mokytojos, jaunųjų kudirkaičių vadovės, jaunimo pilietiškumo jausmo ugdytojos, naumiestietės Gražinos Žemaitienės namus. Ne vieneri metai, atiduoti projektinei veiklai, Lukšių krašto, ir pač Zyplių dvaro, dvasios puoselėjimas parodė kelią “Aitvarui” ir į lukšietės Daivos Bukšnienės namus.
Netrukus ant tos pačios scenos, nuo kurios nešina aitvaru, nulipo D.Bukšnienė, lipo ir Lukšių seniūnas, tautodailininkas, tautodailininkų draugijos “Dailius” vadovas Vidas Cikana. “Aitvaru” būtent ir buvo įvertinta ilgametė jo veikla vienijant Šakių krašto tautodailininkus, vadovavimas jai, Šakių krašto meninių tradicijų puoselėjimas, savojo krašto garsinimas svetur. Už veiklą, glaudžiai susijusią su menu, “Aitvaru” pagerbti ir šakiečiai Itana ir Raimondas Januševičiai. Už tai, kad nepabūgo atgaivinti prieš pusšimtį metų Šakių rajone užgimusį, visoje Lietuvoje ir tuometinėje Sovietų Sąjungoje pagarsėjusį, tačiau vėliau trumpam užgesusį, cirką “Šypsena”. Pastaraisiais metais vėl užgimusį tarptautiniu lygiu.
Už nuoširdų darbą, už dainuojamojo meno puoselėjimą, aukšto meninio lygio moksleivių paruošimą respublikiniams konkursams “Aitvaras” nusileido ant Kudirkos Naumiesčio V.Kudirkos gimnazijos pedagogės Editos Legotienės rankų. Už panašią veiklą, tik šįkart susijusią su meninių vokalinių kolektyvų rengimu, “Aitvaru” pagerbtas vos keletą metų Šakių krašte, konkrečiai Sintautuose, meno vadovu dirbantis Deividas Kerevičius, vadovaujantis Sintautų vokaliniam ansambliui “Mozaika”. Šis kolektyvas jau spėjo išgarsėti ne viename šalies meniniame konkurse, gerai žinomas Šakių rajone.
Už bendruomeninę veiklą, už Sudargo krašto istorijos garsinimą, jos įprasminimą, už jaunosios kartos ugdymą “Aitvaru” pagerbta Alberta Natalija Dragūnaitienė. Algimanta Kuncaitytė “Aitvaru” pagerbta už ilgametį ir nuoširdų darbą savojo krašto bibliotekoje, už atsidavimą gerinant vietinės bendruomenės gyvenimą, už vietinių moksleivių skatinimą domėtis lietuvių literatūra ir daugybe kitų veiklų, kurių jokiu matu ir skaičiais neišmatuosi. Tradicinė kasmet skiriama piniginė premija šiemet įteikta Bronei Sakalauskienei, daugelį dešimtmečių atidavusiai Zanavykų krašto muziejui, vėliau – ir Šakių parapijos dekanato muziejui, aktyviai visuomenininkei ir, anot ją pristačiusio rajono mero J.Bertašiaus,- geram žmogui.
“Draugo” inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.