Algas pažadėjo, o duoti pinigų pamiršo

Darius MIKELIONIS

Ruošdamiesi vasario mėnesio rajono tarybos posėdžiui, tarybos nariai svarstymui gavo rajono kultūros įstaigų darbuotojų pasirašytą raštą. Rašto moralas trumpas: nors ir ne visas matomas, tačiau kultūrininkų darbas yra pakankamai sunkus ir naudingas savajam kraštui. Todėl vertas ir normalaus atlygio. Tuo labiau, kad tokį pažadą jiems lyg ir davusi šalies Vyriausybė. Tačiau tokį prašymą svarstę tarybos nariai, net ir labai norėdami, gerais tapti negalėjo. Kultūrininkų prašymo įgyvendinimui rajono biudžete nėra pinigų.

Nuotr. Kultūros darbuotojai (nuotr. - E.Pilypaitis, L.Mockevičienė - iš kairės) vertinabet kokį rajono valdžios dėmesį.Tačiau nori ir šiek tiek didesnių algų.

Vyriausybė pažadėjo: padėsime!
Vasario 12 dieną rajono mero priimamajame užregistruotas rajono savivaldybės kultūros darbuotojų kreipimasis. Jį pasirašė mažiausiai dešimties rajono kultūros įstaigų, Zanavykų krašto muziejaus, Šakių viešosios bibliotekos vadovai ar darbuotojai. “Šie 2009 metai Lietuvai ypatingi. Minime savo Valstybės vardo paminėjimo tūkstantmetį. Ši unikali proga pasauliui ir sau pristatyti atgaivintą mūsų istoriją, persipinančią nūdienoje ir nubrėžiančią ateities gaires. Deja, šie metai pažymėti ir išskirtinio sunkmečio žyme. Visuotinio taupymo akivaizdoje labiausiai nuskriausti lieka kultūros darbuotojai: muziejininkai, bibliotekininkai, kultūros centrų darbuotojai. O juk šie žmonės yra visos mūsų tautos kultūros istorijos saugotojai, puoselėtojai ir reprezentantai. Per jų pastangas, kantrų ir dažnai tylų bei nematomą darbą užtikrinamas kultūros tęstinumas bei perdavimas ateinančioms kartoms, kuo remiasi ir tokie valstybinio masto renginiai, kaip Dainų šventės, nekalbant apie savo krašto kultūros ir etnokultūros reprezentavimą tiek vietiniu, tiek ir šalies mastu”. Štai tokiais žodžiais prasideda kreipimosi, adresuoto rajono savivaldybės vadovams ir rajono tarybai, tekstas.
O kreipimosi esmė išsakyta šiuose sakiniuose: “Ilgo ir nuoseklaus įvairių kultūros darbuotojus vienijančių organizacijų darbo vaisius - 2008 metais pasiektas susitarimas su Vyriausybe dėl atlyginimų didinimo. (...) Mūsų darbas rajono valdžios pastebėtas bei nuolat vertinamas įvairiais apdovanojimais, padėkos raštais, tačiau neįvertintas konkrečia pinigine išraiška, nuo kurios priklauso mūsų šeimų gyvenimas. Kultūros darbuotojo vidutinis darbo užmokestis mūsų savivaldybėje šiandien vos viršija minimalią algą, t.y. nekvalifikuotos darbo jėgos įvertinimą (daugelyje šalies savivaldybių situacija nepalyginamai geresnė). Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008-12-30 nutarime Nr. 1377 numatyta, kad nuo 2009 metų sausio mėnesio asignavimai darbo užmokesčiui kultūros ir meno darbuotojams didinami 11 proc., kurių rajono savivaldybės administracija mums neskiria. 2009 m. sausio 23 dieną Kultūros ministras pasirašė įsakymą Nr. ĮV-28, kuriuo numatyta nauja kultūros įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka, pagal kurią mes atrodome itin kukliai - nesiekiame net „žirklių” vidurkio. Kyla klausimas - kam reikalingi nutarimai, kurie nevykdomi?”.
Pinigų biudžete nėra
Kreipimosi pabaigoje kultūros darbuotojai įvardino ir tikruosius skaičius, kurių, jų manymu, pakaktų įgyvendinti tokį Vyriausybės deklaruojamą pažadą gerinti kultūros sistemos darbuotojų finansinę situaciją. Jų manymu, papildomiems 11 proc. padidinti kultūros darbuotojų algoms rajono biudžete reikėtų atrasti apie 17 tūkst. litų per mėnesį. Metams reikėtų apie 200 tūkst. litų.
Palaikyti tokius reikalavimus vasario 19-ąją į rajono tarybos Švietimo, sporto ir kultūros komiteto posėdį atvyko rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparavičienė, Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė ir Gelgaudiškio kultūros centro direktorius Edgaras Pilypaitis. Mandagaus, tik šiek tiek emocijomis pagrįsto pokalbio tarp jų ir rajono tarybos narių bei rajono vadovybės metu suformuluota tik viena konkreti mintis: kad ir kaip gerbtų ir palaikytų kultūros darbuotojus, kad ir kaip norėtų pagerinti jų finansinę padėtį, šiandien jų norų patenkinti rajono vadovybė negali.
Vien dėl to, kad vos pavyko sustyguoti šių metų rajono biudžetą. Vien per sausį į biudžetą tepavyko surinkti kiek daugiau nei pusę planuotų pajamų (iš maždaug  1,44 mln. litų tesurinkta apie 785 tūkst. litų). Ir nors viena iš kultūrininkų interesus gynusiųjų, R.Ūsienė, bandė apeliuoti, jog tie 200 tūkst. litų rajono biudžeto per daug neišbalansuotų, rajono meras Juozas Bertašius surado daugybę argumentų, dėl ko surasti minimus 200 tūkst. litų dar nepatvirtintame rajono biudžete šiandien neįmanoma.
Vienas iš pagrindinių jo bei rajono savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės argumentų buvo toks: abstrakčiai pažadėjusi kultūrininkams 11 proc. didesnius atlyginimus, šalies Vyriausybė nutylėjo, kad lėšų rajonams papildomai neskirs. Aklai patikėję Vyriausybės deklaruotu geru darbu, dalis savivaldybių tokį pažadą kultūros sektoriaus darbuotojams įvykdė. Dabar, anot J.Bertašiaus, graužiasi nagus ir nebežino, kaip situaciją sugrąžinti į buvusią praėjusių metų pabaigoje padėtį. Be to, J.Bertašius visiems pademonstravo Vyriausybės atstovo Marijampolės apskrityje Pauliaus Ulecko oficialų ir įsakmų raštą: savivaldybė privalo garantuoti, kad rajono biudžetas bus pagrįstai subalansuotas, kad savivaldybė nepuls aklai skolinti lėšų, kad sugebės išgyventi kiek prisiverždama diržus visose srityse.
Susiklosčiusia šalyje situacija naudojasi ir bankai – imti kreditą šiandien būtų neprotinga dėl itin aukštų palūkanų. Mero teigimu, vien neimdama šiemet jokio kredito, savivaldybė sutaupytų iki 300 tūkst. litų (galimų palūkanų forma bankams, jei savivaldybė imtų kreditą, norėdama 100 proc. patenkinti šių metų visų rajono sričių poreikius). O kreditų reikės kitąmet, kai prasidės daugybės ES finansuojamų projektų įgyvendinimas ir bus būtinas rajono savivaldybės koofinansavimas.
Apsikeitę rimtais argumentais, abi pusės simboliškai sutarė: po pusmečio prie kultūros darbuotojų algų klausimo rajono taryba vėl sugrįš, nes remtis vien sausio mėnesio rajono biudžeto rinkimo duomenimis nebūtų teisinga. Tikroji situacija renkant mokesčius į biudžetą geriausiu atveju bus matyti tik pasibaigus pirmajam metų ketvirčiui, o dar aiškiau bus po pusmečio. Jei situacija rajono biudžete pasitaisys, rajono kultūrininkų prašymas padidinti atlyginimus bus patenkintas.
Kultūra verta kiemsargio algos?
Tarp daugiau nei 100 rajono tarybai sąraše pateiktų kultūros sistemos darbuotojų pareigybių vos trys – Gelgaudiškio ir Šakių kultūros centrų vadovai E.Pilypaitis ir Irena Drazdauskienė bei Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė – gauna po 2150 litų “ant popieriaus” (16,8 koeficientas, algą skaičiuojant pagal bazinės mėnesinės algos dydį – 128 litus). Likę daugiau nei 100 kultūros centrų, laisvalaikio salių, Zanavykų krašto muziejaus ar Šakių viešosios bibliotekos darbuotojai bei vadovai geriausiu atveju “ant popieriaus” gauna 1830 litus (Kudirkos Naumiesčio kultūros centro vadovė Laima Mockevičienė) ar 1728 litus (Zanavykų krašto vadovas Vidmantas Dėdynas) mėnesinį atlyginimą. Yra ir tokių darbuotojų, kurių alga per mėnesį siekia vos 3,31 bazinės mėnesinės algos dydį (apie 423 litus).
Atskaičius mokesčius, kišenėje geriausiu atveju lieka iki 1,5 tūkst. litų. Tai maksimali suma, kurią gauna rajono kultūros srities darbuotojai. Dažnai tempiantys nematomą, skaičiais neišreiškiamą, tačiau svarbų krūvį saugant valstybės identitetą, ugdant jaunąją kartą, puoselėjant valstybės kultūros tradicijas ir kt. Pasak E.Pilypaičio, norint kultūrininkų darbą būtų galima išmatuoti ir atvykusių į renginius žmonių, renginyje prekiaujančių ir pelną gaunančių bei mokesčius į biudžetą sumokančių prekybininkų, gautų apdovanojimų ir kt. skaičiais.
Dar praėjusių metų pabaigoje visi rajono kultūrininkai buvo atestuojami, tikinta, kad nuo to priklausys ir jų atlyginimai. Atestacijos baigėsi, atlyginimai nesikeitė. Kultūrininkus glumina ir bendravalstybinis požiūris į jų darbą: pasirodo, valstybėje laimi tie, kurie garsiai rėkauja, mitinguoja ar net imasi destrukcinių veiksmų. Iš dalies į tokių kategoriją patenka ir šalies pedagogai, tiesiog išsireikalavę ne tik pažadų, bet ir realaus darbo užmokesčio didinimo. Vien Šakių rajonas šiemet švietimo sistemos naudai gavo papildomai apie 7,5 mln. litų. Tai kone dešimtadalis viso rajono biudžeto.
Tačiau ar kils dėl savo gerbūvio kovoti panašiais metodais kaip pedagogai, kultūrininkai kol kas neatsakė. Kaip jie rašė rajono tarybai ir merui adresuotame rašte, “...tokie metodai nepriimtini mums, kultūros darbuotojams, nes esame atsakingi už save ir už tuos žmones, kuriems ir su kuriais dirbame”.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.