2011 – uosius sutiko tris kartus

projektas2Trijų skirtingų laiko juostų atstovai - 26 jauni europiečiai iš Lietuvos, Graikijos, Prancūzijos, kurios delegacijoje ir indėnas iš Kolumbijos, Slovakijos, Turkijos ir Lenkijos Naujuosius metus sutiko tris kartus per vieną naktį. Nuo  gruodžio 26 iki sausio 2 dienos jie gyveno ir dirbo Gdansko mieste, Lenkijoje.

Nuotr. Per penkias dienas projekto dalyviai tapo tokie artimi, kad paskutinę nuotrauką jie pavadino šeimos nuotrauka.

Šis Lenkijos miestas jaunimą pasitiko pusnimis, spindinčiais šventiniais žiburėliais ir nepaprastu svetingumu. Turtinga didmiesčio savivaldybė prisidėjo prie Europos Sąjungos finansuojamo projekto taip, kad visi jo dalyviai po dienos darbų ir mokslų galėtų susirinkti vis prie kitos tautos stalo, pažinti vieni kitų žiemos švenčių tradicijas, paragauti kulinarinio paveldo patiekalų. Kiekviena delegacija turėjo savo tradicinių, atsivežtų iš namų skanumynų. Išgirta lietuviška naminė dešrytė, zanavykiškas sūris ir tik mūsų regione kepami meduoliniai grybukai tapo žinomi daugelyje Europos valstybių.
 
Projektas „Media bazar“, kuriame dalyvavo ir trys Gelgaudiškio vidurinės mokyklos vienuoliktokai bei mokytoja Eglė Dragūnaitytė, mokė pažinti ir kritiškai vertinti kasdien mus užgriūvantį informacijos srautą iš visų žiniasklaidos rūšių. Jauni profesionalai iš Prancūzijos ir Graikijos mokė fotografuoti, filmuoti, montuoti gautą medžiagą ir, aišku, manipuliuoti viešąja nuomone bei patiems saugotis tokių manipuliacijų, atpažinti jas. Per  penkias dienas buvo sukurti ne tik keli trumpi filmukai, padaryta daugybė nuotraukų, bet ir iki paryčių besitęsiančios diskusijos, aplankyti svarbiausi Gdansko muziejai, vandens pramogų parkas Sopote, išvaikščiotas nuostabus senamiestis.

Mūsų šalies vaizdus, dainas, šokius, kalbą, tradicijas Gelgaudiškio vidurinės mokyklos moksleiviai pristatė jau devyniuose tarptautiniuose jaunimo mainų projektuose Vokietijoje, Lenkijoje, Graikijoje, septyniolikos Europos valstybių jaunimui. Kaip informavo mokytoja E.Dragūnaitytė, iki vasaros atostogų dar laukia trys projekto seminarai Lenkijoje ir Graikijoje, juose turės galimybę dalyvauti dar 25 moksleiviai.

Ar neskriaudžiamos pamokos? „Tikrai ne. Projektuose, kurie yra laikomi neformaliuoju ugdymu, pamokos vyksta po 12 - 14 valandų per parą, tik jos ne tokios kaip mokykloje ir moko labai svarbių dalykų“, - sako mokytoja E.Dragūnaitytė. – „Darbas daug valandų iš eilės nei trupučio neprimena pramogos, o rezultatais džiaugiasi ne tik patys moksleiviai, bet ir jų tėvai.“

Europos Sąjungos programa „Veiklus jaunimas“, kurios dėka vyksta visi minėti projektai, suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo ir ugdymosi galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą. Visa projekto veikla vyksta bendraujant anglų kalba, o programa sudaroma tokia užimta, kad net miegui laiko pritrūksta. Tačiau šiame projekte gaila būtų miegoti – kiekviena bendravimo minutė - neįkainuojama draugystės, savęs ir pasaulio pažinimo pamoka.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.