Muziejuje – tradicinė kaukių paroda

kaukiu_parodaBelaukiant Užgavėnių, praėjusį trečiadienį Zanavykų krašto muziejuje buvo atidaryta tradicinė kaukių paroda. Muziejaus ekspozicijų salėje eksponuojamos mokinių, muziejininkų ir Girėnų bendruomenės narių - iš molio, gipso, siūlų - gamintos kaukės.

Nuotr. Parodos lankytojus džiugino Agnės Mažeikaitės kūrinėliai.

Tradiciškai, kaip ir kasmet, Zanavykų krašto muziejuje prieš Užgavėnes vyko kaukių parodos atidarymas. „Užgavėnės yra viena žaismingiausių švenčių, kai galima išvyti visas negandas iš mūsų kiemų. Kadangi šiemet Užgavinės vėlyvos, tai ir žiema ilgai laikosi“,- sakė muziejaus etnologė Rima Vasaitienė. Parodoje eksponuojami rajono mokyklų moksleivių, Šakių meno mokyklos, Zanavykų krašto muziejaus darbuotojų bei Girėnų bendruomenės narių darbai. Apie kaukių gaminimo techniką parodos svečiams pasakojo patys jų gamintojai. Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos mokytoja Vilma Frančiakienė kalbėjo, kad jos mokinės nesiekė savo darbuose perteikti Užgavėnių personažus, bet tiesiog mokėsi nėrimo vašeliu. Nors septintokės tik mokėsi nerti, bet merginoms pavyko pagaminti įdomias, žaismingas kaukes, kurios puikiai tiks žiemiškais orais apsisaugoti nuo šaltuko.  
 
Šakių meno mokyklos mokytojas Kęstutis Dovydaitis, pristatydamas savo mokinių kūrinius, pasakojo: „Kaukes darėme iš molio, vinių, vielų ir kuo baisesnes, kad ta žiema greičiau pabėgtų. Yra įvairių personažų, giltinę turime, ir žydą turime“. Zanavykų krašto muziejaus darbuotojai ir dalis Girėnų bendruomenės narių kaukes gamino iš gipso. Kad pasitrauktų ilga ir atšiauri šiųmetė žiema, parodos eksponatų autoriai vieningai stengėsi pagaminti kuo baisesnes kaukes. Iki Užgavėnių likus dar gerai savaitei, suteikiama puiki proga parodoje pasisemti idėjų, kaip pasigaminti kuo baisesnę kaukę, kad į mūsų kiemus kuo greičiau ateitų taip visų laukiamas pavasaris.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.