Bibliotekos savaitės renginių maratoną vainikavo draugų vakaras

teiserskyteGiedrė PLEČKAITYTĖ

Paskutinėmis dienomis Šakių rajono bibliotekose nestigo pačių įvairiausių renginių, skirtų nacionalinei Lietuvos savaitei „Skaityk bibliotekoje“. Visų renginių maratoną vainikavo bibliotekos draugų vakaras „Skambantys knygų puslapiai“, kurį savo eilėmis bei pamąstymais paįvairino Seimo narė, poetė Dalia Teišerskytė.

Nuotr. Draugų vakare viešėjusi Seimo narė, poetė D. Teišerskytė skaitė savo kūrybos eiles, nuoširdžiai bendravo su vakaro svečiais.     

Pasveikino draugus

Į jau tradiciniu tapusį draugų vakarą atkeliavo gausus būrys bibliotekos draugų. Juos Šakių viešosios bibliotekos darbuotojos pasitiko su smulkiomis dovanėlėmis. Skambant Guodos Venciūtės nuostabiai atliekamiems kūrinimas, bibliotekos direktorė Regina Ūsienė šiltus draugystės žodžius  išsakė vicemerei Rimai Rauktienei, kuri tądien šventė savo gimtadienį. Taip pat pasveikinimai buvo skirti savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjai Augenijai Julei Kasparevičienei bei tarybos narei Violetai Simonavičienei.
 
Draugų vakaro vedėja Lina Ėringienė susirinkusiems priminė apie visada laukiamus bibliotekos lankytojus. „Mes norime, kad jums būtų gera. Čia esančios knygos, informaciniai leidiniai, spauda, internetas skiriama jums. Bibliotekoje vykstantys susitikimai tebus dvasinė atsvara po dienos darbų“, - sakė ji.

Dovanojo eiles

Tradiciškai į bibliotekoje organizuojamą draugų vakarą pakviečiamas šalyje gerai žinomas poetas, menininkas ar visuomenės veikėjas. Šįkart su šakiečiais susitikti atvyko Seimo narė, poetė, daugelio dainų tekstų žodžių autorė D. Teišerskytė. Pokalbį pradėjusi poetė negalėjo nepaminėti praėjusį sekmadienį rajone įvykusios tragedijos. „Pati baisiausia nelaimė laidoti savo vaiką. Kaip baisu, kai sužinai kažką tokio, ko niekada negali pakeisti“, - jautriai kalbėjo D. Teišerskytė. Tad poetės kūrybos eilės buvo pradėtos skaityti būtent vaikui sukurtu kūriniu. Taip susirikusiems šakiečiams viešnia padovanojo mažą literatūros pamoką, su klausytojais pasidalindama savos kūrybos sonetais iš knygos „Atodūsiai“. Poetė klausytojams papasakojo apie šių sonetų gimimą. „Liūdni tie sonetai, bet ar gyvenimas lengvas? Nelengvas. Sunkus. Krizė, įvairūs įvykiai ir pasaulinės katastrofos. Ir mūsų pačių gyvenime katastrofa tokia, kad prarandama viltis, tikėjimas gėriu, ateitimi. Nors tikrai ne visada galime skųstis gyvenimu, nes pavasaris – gražu. Mes važiuojame per Lietuvą, šitaip gražu, šitaip viskas žydi, vešlu. Bet vis tiek lyg kažko trūksta. Kažkas yra, kad gyvenimas trupučiuką pasisuko į tą pilkąją pusę. Bet reikia tikėti. Jeigu mes netikėsime rytojaus saulėta, žydinčia diena, tai ši diena nieko neverta. Privalome turėti trupučiuką daugiau energijos, daugiau padėti vieni kitiems, trupučiuką daugiau duoti negu imti ir tada, pamatysime – viskas bus gerai. Kad tik Lietuva neišsivaikščiotų“,- jausmingai kalbėjo poetė.

Mintys apie kūrybą ir gyvenimą

Po sonetų skaitymų vyko poetės ir susirinkusių žmonių pasikalbėjimas. Žmones domino, kaip gimsta jos kūriniai. „Žinot, knygos iš niekur neatsiranda“, - patikino ji. Apskritai kūryba vyksta labai įvairiai. Poetė pripažino, jog ją kūrybos mūza kartais neaplanko net keletą mėnesių, bet jau kai užplūsta, tai gali rašyti ne tik dienomis, bet ir bemiegėmis naktimis. „Dabar pradėjau rašyti romaną. Iš pradžių rašėsi labai greitai ir gerai, dabar negaliu nei žodžio iš savęs išspausti“, - teigė poetė.

Toliau pokalbis apie kūrybą pasisuko kiek kita puse – poetė bandė atsakyti į žmonių pateiktą klausimą, kokia bus Lietuvos kultūra po maždaug 30 metų? „Jeigu nori prajuokinti Dievulį – tai pasisakyk, ką darysi po valandos. Nežinau, nežinau – tai priklauso nuo mūsų visų. Žinot, buvau Kauno bibliotekoje ir man bibliotekos direktorės pavaduotoja parodė vaikų rašinius. Tai man norėjosi nusišauti. Vaikai yra visiškai beraščiai“,- apgailestavimą išreiškė ji. Anot jos, tokioje situacijoje nėra ką ir kaltinti. „Vaikus mes turime ne tik maitinti ledais ir kompiuteriais, bet ir iš jų pareikalauti pagarbos tam, kas sukurta, o sukūrę mes esme labai daug ir reikšmingų dalykų. Jeigu mes nerasime laiko savo vaikams, neišmokysime gerbti tėvą, motiną, vyresnį žmogų...“,- kalbėjo D. Teišerskytė. Tačiau ji pripažino, jog Lietuvoje esama išties labai daug puikių, talentingų, kūrybingų žmonių, kurie ir kurs šalies kultūrą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.