Gerumo sparnai nutūpė šešiose rajono šeimose

gerumo_pauksteGintarė MARTINAITIENĖ

Vaiko teisių apsaugos skyrius jau vienuoliktieji metai organizuoja šventę globėjams, kurios metu jie pagerbiami specialiomis „Gerumo paukštės“ nominacijomis. Šiais metais simboliniai sparnai nutūpė šešių globėjų rankose, kurios glosto, rūpinasi ir suteikia meilę svetimiems vaikams.

Nuotr. D. Merčaitienei reikės daug sveikatos ir stiprybės, kol užaugins ir į gyvenimą išleis tris dar nedidelius, globojamus anūkėlius.

Kas gali vaikui atstoti mamą ar tėtį? Prie ko prisiglausti, kai tikrųjų tėvų nėra ar jiems nesi reikalingas? Galų gale, kur rasti namus, šilumą, rūpestį, paguodą ir meilę? Tikrųjų tėvų galbūt neatstos niekas, tačiau tą gerumą, kurį globotiniams dovanoja globėjai, taip pat ne bet kas galėtų dovanoti. Šiuo metu rajone yra 168 globojami vaikai. Būtent jiems ir jų globėjams ir buvo skirta „Gerumos paukštės“ šventė, privertusi susimąstyti, apgalvoti ar tiesiog išspausti ašarą, jog kartais gyvenime būna tiek daug neteisybės ir sunkumų, kuriuos tenka patirti vaikams...
 
Pirmąją nominaciją „Už ilgus globos metus“, skirtą Onai Degutienei, įteikė bendrovės „Jundula“ vadovė Rasita Grincevičienė. Namų šilumą nominantės namuose jau ne vienerius metus yra radusi globotinė Kristina. Mergaitė buvo ypač susigyvenusi su močiute, tad jos netektį išgyveno ypač sunkiai. Sunkiai Kristina susitaikė ir su žinia, kad ją augina ne tikrieji tėvai. Nemažai pastangų globėjai teko įdėti, kad piešiniuose atsirastų šviesesnės spalvos, tačiau dabar tai jau praeityje ir globėjai džiaugiasi augančia jautria ir gerai besimojančia globotine. Globėjai O. Degutienei, kaip ir kitoms nominantėms, buvo skirtas ne tik simbolinis Gerumo sparnas, bet ir mero Juozo Bertašiaus Padėkos raštas už dalijimąsi meile, šiluma bei drąsą gyventi kitaip.

Nominacija „Už amžiną rūpestį“, kurią įsteigė rajono vadovas, buvo įteikta Renatai Girdauskienei. Ji yra keturių vaikų mama ir Ernesto globėja, kuris jos šeimoje gyvena daugiau nei dešimt metų. Ernestas turi ir savo mamos nuotrauką, kaip ir ši – jo. Be to, vaikinas ją kartais aplanko kitame rajone esančiame pensionate, kur ji gyvena ir sako, kad užaugęs rūpinsis ja. Globėjai pavyksta rasti kelią į Ernesto širdį, o šis visus darbus atlieka itin kruopščiai ir atsakingai.

Judita ir Jaunius buvo visai maži, kai Anapilin išėjo jų brangiausias žmogus – mama. Jie dar ilgai vakarais išeidavo pasikalbėti ir žiūrėti į danguje mirgančias žvaigždes tikėdami, jog viena jų – mamos. Nors Juditos kambaryje mamos nuotrauka, perrišta juodu kaspinu, tebestovi lig šiol, vaikai suprato, jog žvaigždelė – ne mama, o gyvenimo kasdienybė – ne pasaka. Jie sunkumus ir skausmą įveikė padedami globėjos Linos, kuri yra reikli tačiau į vakarėlius merginą nuveža ir iš jų parsiveža pati. Moteris reikli ne tik vaikams, bet ir įvairioms šeimos tradicijos, kurių stengiasi nelaužyti – jei gimtadienis, tai jį reikia švęsti tikrąją dieną. O kur dar pokalbiai prie laužo ir kiti šeimyniniai ritualai... Linai Vasiliauskienei Seimo narys Mindaugas Bastys įteikė Gerumo sparną „Už namų šilumą“. Pati nominantė dėkojo už sveikinimus ir teigė nesijaučianti nusipelniusi ar daranti kažką ypatingo.

Kai mama Irma išėjo iš šio pasaulio, jos vyriausiajai buvo septyneri, viduriniajam - šešeri, o jauniausiajam – ketveri. Vaikai liko močiutei, o dabar globėjai Dalijai Merčaitienei. Taip moteris jau trejus metus gyvena anūkų džiaugsmais ir rūpesčiais, atiduodama jiems visą save. Ji nori anūkus užauginti dorais žmonėmis, lydi juos į mokyklą ir pasitinka grįžtančius. D. Merčaitienei vicemerės Rimos Rauktienės įsteigta nominacija buvo įteikta „Už prisiimtą atsakomybę“. „Būkit be galo stipri, nes dar teks užauginti tikrai mažus vaikus“, - linkėjo R. Rauktienė. Pati nominantė dėkojo Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojoms bei Lekėčių seniūnijai už pagalbą.

Bronislava Žemaitaitienė prieš daugelį metų atvėrė duris namų neturinčiai mergaitei ir tikėjo, kad senatvėje ji bus paguoda ir atrama, tačiau atsitiko taip, jog dabar ji glaudžiasi ne prie jos, o prie anūkėlės, kurią ir globoja. Nors neseniai ponia Bronislava atšventė savo aštuoniasdešimtmetį, likimas jai negailėjo smūgių. Ji augina neįgalų sūnų, prižiūri pasiligojusį ir iš lovos nesikeliantį vyrą bei stengiasi atiduoti viską, kas geriausia globojamai anūkei Bernadetai. Bronislava viliasi, kad dėmesys ir rūpestis, skirtas Bernadetai, nenueis perniek. Verslininkės Odetos Bastienės įsteigtas Gerumo sparnas B. Žemaitaitienei buvo įteiktas „Už pasiaukojimą“.

Gyvenimas susiklostė taip, kad motina neaugino nė vieno iš savo keturių vaikų, o jauniausioji Diana namų šilumą rado globėjos Genės Valatkaitienės šeimoje. Lengva nebuvo, nes mergaitei rūpėjo ir ji slapčia grįždavo į senuosius namus, kuriuose patyrė ne vieną likimo smūgį. Dabar globėja džiaugiasi galimybe auginti tvarkingą ir gražią mergaitę, o pati Diana stengiasi gerai mokytis, yra jautri ir atsakinga. Joms netrūksta ateities planų ir užmojų. Ūkininkų Jurgitos ir Mindaugo Martinaičių įsteigtą Gerumo sparną „Už išmintingumą ir kantrybę“ globėjai įteikė Rasa Martinaitienė.

Susirinkusiesiems muzikinę programą dovanojo šakietė Modesta Domeikaitė ir naumiestietė Akvilė Atkočaitytė. Vėliau žiūrovus linksmino cirko studijos „Šypsena“ artistai, o po renginio visi vaikai buvo vaišinami jiems skirtomis vaišėmis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.