Kalba - tautos protas, jos plakanti širdis, jos praeitis, dabartis ir ateitis

kalbos_dienaBirželio 11 dieną Sintautuose vyko 39-toji kalbos diena, skirta kalbininkui Juozui Pikčilingiui ir poetui Pranui Vaičaičiui atminti. Į šį paminėjimą susirinko ir paprasti miestelio gyventojai, ir profesoriai iš didžiųjų miestų.

Nuotr. Nors oras tą dieną buvo nelepino, tačiau uždegti žvakeles ant poeto ir kalbininko kapų susirinko nemažas būrys žmonių.


Kalbos dienų pradininkai buvo prof. J.Pikčilingis ir Jonas Augustaitis (kalbininko mokytojas). Jų iniciatyva pradėtos rengti kalbos dienos vyko įvairiose rajono vietose. Šiais metais tai buvo 39-toji kalbos diena, o Sintautuose ši šventė surengta jau ketvirtąjį kartą. Pasveikinti visų su šia gražia švente atvyko ir Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas: „Kuo mažiau ilgų sveikinimų, nes jei jau pamatysite, jog žmonės kalbasi tarpusavyje, tai prisiminkite, kad jie susirinko į kalbos dieną, o ne į klausymosi dieną“.
 
  • Daugiau nuotraukų iš renginio rasite čia.
 
Nors oras tą dieną nebuvo vasariškas, tačiau visi džiaugėsi, kad nėra labai karšta. Po Kiaulupių kaimo kryžiaus šventinimo ir Šv. Mišių Sintautų Švč. Mergelės Marijos į dangų ėmimo bažnyčioje, visi susirinko į Sintautų pagrindinę mokyklą. Ten lietuvių kalbos mokytoja Marija Puodžiukaitienė pasakojo apie prof. J.Pikčilingį, kaip mokslinės lietuvių kalbos stilistikos pradininką. Į šventę atvyko nemažas būrys svečių iš Vilniaus. Suvalkijoje pirmą kartą viešėjo dvi studentės iš Vilniaus Dailės Akademijos. Paklaustos, kas jas paragino atvykti į 39-ąją kalbos dieną Sintautuose, jos atsakė, jog patinka domėtis naujais dalykais, pamatyti nelankytas vietas, taip pat gražu klausytis suvalkiečių tarties.
 
Aplankę kapines visi susirinko į P.Vaičaičio sodybą išgerti kavos bei paskanauti saldinio sūrio su aguonomis. Kiek pabendravę ir pasidaliję įspūdžiais svečiai susėdo klausytis skaitomų pranešimų, kuriuos parengė dr. Arvydas Vidžiūnas, prof. habil. dr. Regina Koženiauskienė ir prof. Vladas Žukas. Į šventę atvyko ir pranešimų klausėsi paprasti miesto gyventojai, kuriuos visada žavėjo tokie renginiai. Šakių bibliotekos darbuotoja teigė, kad tokia šventė jai yra įdomi, nes tai susiję su darbu: „Į biblioteką dažnai užsuka studentai, kuriems reikia J.Pikčilingio knygų“. Kalbos dienoje, kuri vyko Kudirkos Naumiestyje, ji lankėsi ir pernai: „Esu tikra patriotė, man patinka lankytis tokiuose renginiuose ir laikas greitai prabėga, ir be galo įdomu“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.