Moksleivių pagarba savo krašto praeičiai

paluobiaiYra žemėje ypatingų vietų:  vienišas medis, menantis buvusią sodybą, žmonių užmirštas žemės lopinėlis – kažkieno amžinojo poilsio vieta... Yra tokių vietų ir mūsų rajone.

Nuotr. Pagerbti Lypkų kaimo mirusiųjų ir pašventinti kryžiaus susirinko net 90 Paluobių apylinkės gyventojų.

Viena jų - Lypkų kaimo kapinaitės. Vykdydami kraštotyros būrelio mokytojo užduotį - surasti, nufotografuoti ir aprašyti kryžius, esančius Paluobių apylinkėse, jas atrado Paluobių pagrindinės mokyklos dešimtos klasės moksleiviai Aivaras, Juozas, Tadas, Nerijus ir Deividas.

Tada moksleiviams ir kilo mintis sutvarkyti šias kapinaites ir vietoj kažkada stovėjusio senojo kryžiaus pastatyti naują, padarytą savo rankomis. Su technologijų mokytojo Jono Kaminsko ir istorijos mokytojo Andriaus Zavistausko pagalba savo sumanymą mokiniai įvykdė.
 
Birželio 14 – ąją, Gedulo ir vilties dieną, Paluobių apylinkės žmonės rinkosi į bažnyčią,  Šv. Mišiose pagerbti Lypkų kaimo mirusiuosius. Moksleivių pastatytą kryžių pašventino Paluobių parapijos klebonas Juozas Kaminskas, kaimo ir jo žmonių istoriją visiems susirinkusiesiems priminė A.Zavistauskas, dabartinė kaimo gyventoja  Angelė Damidavičienė, buvusi Vidgirio mokytoja Kunigunda Bukantienė.  

Skambėjo  giesmės, nuoširdūs posmai,  kuriuos deklamavo kryžių ąžuoliniu vainiku papuošusios merginos, garbės sargyboje su vėliavomis  stovėjo kryžių gaminę dešimtokai. Apie 90 Paluobių apylinkių gyventojų nulenkė galvas praeičiai ir čia gyvenusiems žmonėms. Daugiau kaip pusę amžiaus senosios kaimo kapinaitės laukė tokio gyvųjų dėmesio.

Moksleiviai tiki, kad jų pastatytas kryžius bus tarytum tiltas, padedantis protėvių dvasioms sugrįžti į savųjų tarpą, ir gyvas įrodymas, kad ir dabartinis jaunimas neabejingas savo krašto praeičiai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.