Juozo Didžbalio kūryba įmažinta knygoje

knygaPraėjusį pirmadienį gausus būrys lietuviško žodžio mylėtųjų sugužėjo į Staliorių koplytėlę, kur buvo pristatyta kraštotyrininko, poeto Juozo Didžbalio poezijos knyga „Ties kiemo vartais“. Poetą pažinoję ir su jo kūryba susipažinę žmonės renginyje dalijosi šiltais prisiminimais.

Nuotr. Renginyje buvo pristatyta poeto atminimui išleista nauja knyga „Ties kiemo vartais“.

Staliorių koplytėlėje vykusiame renginyje – knygos „Ties kiemo vartais“ sutiktuvėse Šakių krašto žmonės prisiminė prieš septynerius metus Anapilin išėjusį šviesaus atminimo poetą, kraštotyrininką J. Didžbalį. Šį žmogų vyresnės kartos zanavykai prisimena kaip paprastą, neįmantrių posmų rašytoją, jo kūriniuose jaučiama širdies šiluma, gėrio ir grožio pajutimas, taip pat ir širdgėla. J. Didžbalis rašė ir vaikams, ir suaugusiems. Jo eilėraščiuose perteikiamas gimtojo krašto peizažas, daugeliui širdžių mielas kaimo dvelksmas, ištikimybė kaimui ir paprastam žmogui. Manoma, jog poeto įkvėpimo šaltinis – meilė tėvams, tėviškei, jos gamtai ir žmonėms.

Knyga „Ties kiemo vartais“ buvo išleista siekiant susisteminti poeto kūrybą ir įamžinti jo atminimą. Viena šios knygos sudarytoja, bibliotekos darbuotoja Lina Eringienė kūrėją J. Didžbalį įvardijo kaip žinomai nežinomą asmenybę. „Daugeliui girdėtas Anupras Dirvelė, tačiau nedaugelis žino, jog tai tas pats J. Didžbalis. Mes visi laukdavome to šeštadieninio „Valstiečių laikraščio“, skaitydavome Anupro Dirvelės nuotykius ir nežinojome, kas jis toks yra“,- kalbėjo L. Eringienė. Tad ir knygos pristatymo metu buvo tokių žmonių, kurie tik dabar sužinojo, jog Anupras Dirvelė buvo būtent J. Didžbalio slapyvardis. Pasak L. Eringienės, J. Didžbalis po savo kūriniais pasirašydavo pačiais įvairiausiais slapyvardžiais, kaip antai: Anupras Dirvelė, Zanavykas Keliauninkas, Pranas ne Pranas. Jis buvo laikraščio „Draugas“ neetatinis korespondentas, kurio dėka laikraštyje nuolat pasirodydavo žinutės, epigramos, įvairiausi kraštotyriniai straipsneliai.
 
Knygos sudarytojai įsitikinę, kad J. Didžbalis nuoširdžiai džiaugtųsi naujai pasirodžiusia knyga, nes jis ypač mylėjo knygą, ją vertino ir laikė didžiausiu turtu. Visas jo gyvenimo turtas buvo knygos. Kaip pamena jį pažinoję žmonės, tai buvo žmogus, kuris pėsčiomis eidavo į Šakių knygyną pasiimti Lietuvių didžiojo žodyno, nes jis buvo vienintelis prenumeratorius Šakių rajone. Knygos „Ties kiemo vartais“ sudarytoja, poetė, lituanistė O. Jasinskienė pastebėjo, kad J. Didžbalio eilėraščiai tarsi laukia tęsinio ir viliamasi, jog galbūt dar rajone atsiras panašų pasaulėžiūros suvokimą turintis rašytojas.

J. Didžbalio poezijos knygos „Ties kiemo vartais“ leidybą finansavo Šakių rajono savivaldybė. Knygos viršelio ir iliustracijų autorė – šakietė Galina Sniečkuvienė. Medžiagą surinko Liepalotų bibliotekos vedėjas Teresė Ulinskienė. Knyga išleista 500 egzempliorių tiražu. Ją galima įsigyti Šakių viešojoje bibliotekoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.