Jo kuriama muzika nukelia net į kosmosą

leonasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Labai daug mokyklinio amžius jaunimo piešia, sportuoja, muzikuoja. Tačiau tik nedaugelis jų kuria muziką. Jai neabejingas ir Sintautų pagrindinės mokyklos devintokas Leonas Rėčkus. Jau netrukus pasirodys pirmasis jo kūrybos internetinis šiuolaikinės miesto muzikos kūrinių rinkinys.  

Nuotr. Sintautietis Leonas sako, kad šiuolaikinės muzikos kūrimas yra jo saviraiškos būdas. 
 
Šiuolaikinis jaunimas vis dažniau save realizuoja mene. Piešimui ar grojimui gabių jaunuolių galima sutikti nemažai, bet, sutikite, muziką kuriančiųjų – tikrai nedaug. Tačiau rajone auga šiuolaikinės muzikos kūrėjas - 15- metis L. Rėčkus, šiuolaikinę miesto muziką pradėjęs kurti prieš dvejus metus. Apie jo kūrybos kelią, tikslus, siekius ir svajones kalbamės su pačiu Leonu.

- Leonai, esi jaunas vaikinukas, kodėl susidomėjai būtent muzika, o ne kokia kita meno sritimi?
- Muzika domėtis, ko gero, paskatino šeima. Mama, tėtis yra muzikantai. Jie grojo roko grupėje. Taip pat ir brolis labai domisi muzika.  

- Minėjai, kad jau nuo 12 metų kuri muziką. Koks tai muzikos stilius ir iš kur kilo susidomėjimas būtent šiuo stiliumi?
- Kuriu šiuolaikinę miesto muziką. Mano kuriamą muziką sunku apibūdinti. Labai daug muzikos stilių į ją įeina. Kartais ji neatitinka senųjų muzikos tradicijų. Pirmiausia mūsų šeimoje brolis pradėjo domėtis šiuolaikine muzika, kuri patiko ir man.
 
- Tavo kuriama muzika buvo transliuojama per radiją, jos pasiklausyti galima ir internete. Sakei, jog tave pastebėjo jau pernai. Papasakok plačiau, ko reikėjo, kad pastebėtų tavo kūrybą? Kaip jautiesi?
- Susiradau bendraminčių internete. Mano kūrinius įtraukė į rinkinį „Ritmo kovos“, kuris platinamas internete. Rinkinys yra ganėtinai žinomas tarp besidominančių šiuolaikine muzika. Rugsėjo 19 dieną pasirodys tik mano asmeninių kūrinių rinkinys, kurį išleis leidybinė kompanija „Strike Bock Records“ (leiblas). Šis leiblas susirado mane per pažintis. Penkis kartus mano kūrinius transliavo radijo stoties ZIP FM laidos, skirtos miesto muzikai. Netrukus bus galima pasiklausyti internete. Dar reikia daug dirbti ir dar daug ko siekti. Šiaip džiaugiuosi, kad mano kūrybą pastebėjo.

- Sakyk, Leonai, kokiai auditorijai labiausiai tinka tavo muzika?
- Manau, labiausiai ji tinkama groti miestų kavinėse, parkuose, o gal net ir trankiuose festivaliuose.

- Kokių vertinimų sulauki iš aplinkinių? Kaip šeima vertina tavo kuriamą muziką?
- Gerų. Rajone daugėja žmonių, kurie prijaučia mano kuriamai muzikai, ją supranta. Galbūt nereikia bandyti suprasti mano muziką, bet tiesiog mėgautis ja per daug nesigilinant. Kadangi mano mama yra muzikos mokytoja, tai ji kartais pataria, kokią techniką panaudoti. Labai daug kritikos iš šeimos nesulaukiu. Jie vertina tai, ką aš kuriu. Kūryba – mano reikalas, ir aš kuriu tai, ką aš noriu.

- Kiekvienas kūrėjas kažką nori pasakyti savo kūriniais. Ką tu nori pasakyti?
Mano kūriniai gimsta įvairiai. Dažnai kuriu apie tai, ką išgyvenu. Būna smagūs potyriai, užeina geras ūpas ir sukuriu kelias geras dainas. Kartais pasakoju kokią nors istoriją. Dažniausiai muzika bandau išreikšti pamatytus vaizdus, svajones. Yra dainų apie kosmosą. Aš jame nebuvęs, bet įsivaizduoju, kaip ten yra. Man  gimsta kažkokios mintys, ką aš jame galėčiau regėti. Galbūt netgi papasakoju, ką būtų galima išgirsti tame kosmose. Ekspromtu kurti yra gana sunku. Kuriant reikia iš anksto turėti kažkokią viziją.

-Kas tau yra kūryba?
- Kūryba – tai mano saviraiška. Taip išreiškiu savo giliausias emocines gelmes. Šiuolaikinę miesto muziką kuriu kompiuteriu. Kūrybai naudoju klaviatūrą, kuria kontroliuoju visą programą. Kiekvieną kūrinį kuriu labai individualiai. Jeigu turi kažkokią mintį ir žinai, kaip ją perteikti, tai labai greitai gali sukurti, net per keletą valandų. Kartais būna taip, kad per kokį mėnesį nesukuri nei vieno kūrinio.

- Ar kūrybai turi daug polėkio?
- Kuo toliau, tuo labiau tobulėju, tuo labiau atrandu save. Manau, kad dar ilgai kursiu. Manau, kad dar nesustosiu. Noro kūrybai turiu. Kurti šiuolaikinę miesto muziką man labai patinka. Vieną kartą su draugu diskutavau apie tai, kaip gera kurti muziką. Nusprendėme, kad kai būsime seni, tai visą savo gyvenimo istoriją galėsime prisiminti pasiklausę savo kūrybos. Iš tikrųjų, kai paklausau savo seniau kurtų dainų, iš karto grįžta prisiminimai.

- Minėjai, kad muzikoje esi savamokslis, specialiai muzikos nesimokai, bet muziką labai pamilai.  Ar planuoji savo ateitį sieti su muzika?
- Galvoju, kad muziką savo gyvenime pasiliksiu kaip hobį. Dabar labai daug laiko skiriu muzikai, bet, manau, kad Lietuvoje tai nelabai perspektyvu.

- Pasidalink su skaitytojais savo ateities planais?
- Stengsiuosi nuvykti į didesnius miestus ir pagroti ten, nes jau po truputį sulaukiu kvietimų. Po šito rinkinio bus dar vienas leidinys. Tad ir toliau žadu kurti.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.