Susidomėjo kulinarinio paveldo išsaugojimu

profesinio_komandaSpalio 24 dieną Marijampolės profesinio rengimo centre vyko regioninis šalies profesinių mokyklų konkursas - varžytuvės „Lietuvos kulinarinio ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“, skatinantis jaunosios kartos susidomėjimą tradiciniu lietuvišku maistu. Ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje kulinarinis paveldas laikomas svarbia kiekvienos šalies kultūros sritimi, jos savitumu ir autentiškumu.

Nuotr. Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus moksleivių komanda konkurse laimėjo antrąją vietą ir galimybę dalyvauti respublikiniame etape.

Šiame konkurse dalyvavo Vilkijos  žemės ūkio mokykla, Smalininkų verslo mokykla, Marijampolės PRC Vilkaviškio, Kudirkos Naumiesčio ir Paslaugų skyriai. Mūsų rajonui atstovavo Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus mokinės:Karolina Ambruževičiūtė, Bernadeta Bruožytė, Giedrė Matijošaitytė, Kristina Valentukonytė  ir  mokytoja  Alma Rastupkevičienė.

Varžytuvių metu buvo vertinamas komandų prisistatymas, tautosakos ir kulinarinis paveldas. Komanda trumpai turėjo pristatyti savo rajoną, savo specialybę, parodyti,  kuo jie gali būti įdomūs kitiems. Tautosakos paveldui reikėjo pasirinkti savo  etnografiniam regionui būdingą tautosakos kūrinį ir jį tarmiškai pristatyti. Kulinariniam paveldui dalyviai pristatė  patiekalus,  būdingus savo regionui.
 
Geriausiai pasirodė ir pirmąją vietą šiame konkurse laimėjo  Marijampolės profesinio rengimo Paslaugų skyrius, trečiąją vietą užėmė Vilkaviškio skyriaus komanda.

Kudirkos Naumiesčio skyriaus moksleivės šiame konkurse užėmė  antrąją vietą ir pateko į respublikines varžytuves, kurios vyks lapkričio pabaigoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.