Marija: „Svarbiausia atrasti savąjį kelią, vedantį į laimę...“

marijaAsta GVILDIENĖ

Gruodžio 15 dieną Gelgaudiškio vidurinės mokyklos aktų salėje atidaryta dvyliktokės Marijos Rinkevičiūtės tapybos ir keramikos darbų paroda. Ją organizavo pati jaunoji menininkė. Pasak merginos, ramybės ir gerumo laikotarpiu prieš Šv.Kalėdas taip norėjosi prisidėti prie mokykloje vykstančios Gerumo savaitės ir pradžiuginti savo draugus, mokytojus bei artimuosius paskutinių dvejų metų savo kūrybos darbais.

Nuotr. Nuo šešerių metų pradėjusi muzikuoti ir su muzika užaugusi, Marija ir šiandien nesiskiria su šiuo vaikystės pomėgiu.

Iš tiesų, Marijai staigmena pavyko. Ji savo brandumu nustebintų tikriausiai ne vieną kūrėją ar meno žinovą. „Apie mano kūrybą žinojo nedaugelis, todėl surengta paroda buvo lyg mažas stebuklas“, - prasitarė abiturientė, sakydama, kad dar vasarą kilo mintis surengti parodą paskutiniais metais besimokant Gelgaudiškio vidurinėje mokykloje.

Marija – tai žmogus, nuo ankstyvos vaikystės turintis ypatingą polinkį menui, viskam, kas gražu, subtilu, tikra, neleidžiantis veltui nė vienos savo gyvenimo valandos. Jaunosios menininkės teigimu, ji labai dėkinga Dievui už suteiktus gabumus ir polinkį menui. Tačiau, kad kažko pasiektum, visuomet reikia įdėti daug nuoširdaus darbo ir pastangų. Moksleivė patikino, kad vien gabumų nepakanka. Jai teko nemenkai paplušėti, kol pasiekė norimų rezultatų tiek muzikoje, tiek ir tapyboje.
 
Nuo šešerių metų pradėjusi muzikuoti ir su muzika užaugusi, Marija ir šiandien nesiskiria su šiuo vaikystės pomėgiu. Tai didelė jos aistra. Tikriausiai nesuklysim sakydami, kad polinkį muzikai jaunoji menininkė paveldėjo su genais. Marija prasitarė, kad jos giminėje yra vienas talentingas muzikas. Be to, ir jos tėtis ne tik rašo eiles, bet ir mėgsta muzikuoti. Baigusi Šakių meno mokyklos muzikos skyriaus fortepijono klasę, dar trejus metus ji gilino savo muzikos  žinias išplėstiniame kurse, dalyvavo festivaliuose, tarptautiniame jaunųjų pianistų konkurse Sicilijoje.

Pasak Marijos, dailė jai – didelis atradimas, kasdien užimantis vis didesnę vietą jos gyvenime. Tapyti ir lipdyti iš molio mergina pradėjo tik devintoje klasėje, įstojusi į Šakių meno mokyklos dailės skyrių. „Būčiau laimingiausias pasaulyje žmogus, jei man nereikėtų rinktis vieno iš dviejų labai artimų pomėgių, o ateityje galėčiau ir groti, ir tapyti“, - kalbėjo moksleivė, kuriai muzika ir dailė jau tikrai tapo gyvenimo būdu.

Ateityje apie dailės studijas svajojanti mergina, tik meno pasaulyje jaučiasi savimi. Nors, jos teigimu, ne visuomet pavyksta perteikti tai, ko siekia, pradėdama kūrybinį procesą, tačiau tuo visi darbai ir yra unikalūs, nenuspėjami. „Tačiau būna tokių įkvėpimo dienų, kai tarsi pats Viešpats vedžioja ranką ir viskas nuo pačios pradžios iki pabaigos savaime susidėlioja drobėje, - pasakojo jaunoji menininkė, intuityviai jaučianti spalvas, formas, akcentus. - Tuomet ir gimsta patys geriausi darbai.“

Marija prasitarė, kad labiausiai jai patinka tapyti architektūrinius motyvus. Šiuo metu Gelgaudiškio dvaras yra jų centre. „Drobėje dirbu akrilu. Popieriaus lape dažniausiai guašu arba pastelėmis, nors ilgai negalėjau prie jų priprasti. Tuomet dar nesupratau visų galimybių, pačios technikos. Tačiau šiandien - tai viena mėgiamiausių mano kūrybos priemonių, - pasakojo jaunoji tapytoja.   

Parodos organizatorės teigimu, muzika yra gana tikslus dalykas. Atlikėjas turi natas, turi formą ir privalo ją tiksliai atkartoti muzikos instrumentu. Nors skambinant pianinu Marija taip pat visada mėgo interpretuoti, perteikti muzikos garsus savaip, tačiau to neįmanoma palyginti su daile. Čia svarbiausia yra kūryba.

Pradėjus dailės studijas, Marijai pats mėgiamiausias buvo akademinis piešimas - darbas pieštuku, reikalaujantis didelio tikslumo, išlaikytų proporcijų, gražaus štricho. Kai dailės mokytoja Lolita Rūgytė pasakė, kad muzikantai yra geri piešėjai, jaunosios tapytojos sąmonėje įvyko persilaužimas. Ji užsidegė tapyba ir ėmė ieškoti naujų atspalvių, sudėtingesnių kompozicijų. Tai, ką surado Marija, ir eksponuojama šiandieninėje jos parodoje.

Ne tik gražiai grojanti ir dainuojanti, bet ir nuostabiai tapanti dvyliktokė, dar ir gerai mokosi. Labiausiai jai patinka anglų kalba ir istorija. „Manau, svarbiausia žmogui - realizuoti save, teigė Marija. - Aš visuomet tikėjau, jog kiekvienas žmogus į žemę ateina su tam tikra misija ir, kaip sakė berniukas Sinjakas iš filmuko ,,Alchemikas“, žemėje jis turi išgyventi savo asmeninę legendą. Todėl svarbiausia atrasti savo kelią, vedantį į laimę.“

Artėjančių Naujųjų metų proga Marija visiems linki neišsenkančių vilčių, gerumo, ramybės, džiugaus laukimo, tikėjimo, ir, žinoma, svajonių, nes šiuo metu joms kaip niekada lemta išsipildyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.