Šakiečiai įvairiai pagerbė Laisvės gyvėjus

begimasŠalyje jau 21-ąjį kartą buvo prisiminti Sausio 13-osios įvykiai Vilniuje. Šalyje nestigo įvairiausių renginių, skirtų už laisvę kovojusiems ir žuvusiems pagerbti. Mūsų krašto žmonės Laisvės gynėjus pagerbė atminimo žvakelėmis, bėgdami, paminėjo oficialiuose renginiuose.

Nuotr. Sausio 13-osios aukoms pagerbti septintąjį kartą Sintautuose vyko bėgimo maratonas, sulaukęs gausybės dalyvių.     

Languose įsižiebė atminties žvakelės    

Laisvės gynėjų dienos proga Tarptautinio istorinio teisingumo komisija organizavo jau penktąją kasmetine tradicija tapusią pilietinę akciją „Atmintis gyva, nes liudija“. Šios akcijos metu − 8.00 valandą − dešimčiai minučių visuose mokyklų languose įsižiebė atminties žvakutės.

Šią pilietinę akciją šiais metais palaikė Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo ir Griškabūdžio gimnazijų, Šakių „Varpo“ vidurinės, Šakių „Aukuro“, Kidulių, Siesartėnų, Sudargo Martyno Sederevičiaus, Žvirgždaičių, Paluobių pagrindinių ir Gelgaudiškio specialiosios mokyklų bendruomenės bei Gelgaudiškio kultūros centro darbuotojai.
 
Jei 2010 metais akcijoje dalyvavo 734 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklos ir keletas Lietuvos Respublikos ambasadų užsienyje, valstybinės institucijos: Lietuvos Respublikos Seimas, Krašto apsaugos ministerija, Kultūros ministerija, tai šiemet šią iniciatyvą palaikė 839 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklos ir daugiau nei 100 įvairių Lietuvos institucijų.

Gynėjus pagerbė bėgimu

Penktadienį per pietus Sintautų miestelis kaip niekada buvo gyvas, kupinas entuziastingai nusiteikusio jaunimo, vietos gyventojų bei svečių. Miestelyje, skambant lietuviškoms patriotinėms dainoms, susirinkusieji buvo pakviesti rikiuotis prie starto linijos. Sintautų kultūros centro darbuotojai jau septintus metus iš eilės Sausio 13-osios aukų pagerbimui organizavo aštuonių kilometrų distancijos bėgimą. Organizatoriai tiki, kad kiekvienas moksleivis ir bet kuris kitas geros valios žmogus, įveikęs distanciją, įrašys savo širdyje tą laisvės siekį, dėl kurios, kaip žinia, žuvo net 14 Laisvės gynėjų. Norinčiųjų bėgti išties nestigo. Savivaldybės administracijos direktoriui Juozui Puodžiukaičiui davus startą, pasipylė net 64 žmonių būrys iš Šakių, Vilkaviškio ir Kauno rajonų. Beje, jauniausiam bėgikui buvo aštuoneri, o vyriausiam – 59-eri metai. Sausio 13-osios bėgimo „Sintautai 2012“ mergaičių grupėje iki 13 metų pirmąją vietą iškovojo sintautietė Raminta Banaitytė, antrąją – sintautietė Gintarė Janulaitytė, trečiąją – taip pat sintautietė Sigita Duobaitė. To paties amžiaus berniukų grupėje pirmasis distanciją įveikė Šarūnas Bendaravičius iš Vilkaviškio, antras liko vilkaviškietis Marijus Kijauskas,o trečias – Vytautas Valaitis iš Sintautų. Merginų grupėje nuo 15 metų pirmoji atbėgo Evelina Šulčiūtė iš Vilkaviškio, antroji – Daiva Vyšniauskaitė, atstovavusi Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriui. Trečioji šioje grupėje liko vilkaviškietė Virginija Norcikevičiūtė. Vaikinų grupėje nuo 14 iki 17 metų amžiaus pirmąją vietą laimėjo Mantas Ūsas iš Vilkaviškio, antrąją – Irmantas Kutkaitis iš Panovių,o trečiąją- vilkaviškietis Mantas Kijauskas. Sintautų seniūno Kęstučio Birbilo taurę vyrų grupėje nuo 18 metų iškovojo bėgikas iš Vilkaviškio Nerijus Markauskas, tapęs absoliučiu bėgimo nugalėtoju. Antras šioje amžiaus grupėje liko vilkaviškietis Egidijus Rūkas, trečias taip pat vilkaviškietis Andrius Kašinskas. Šio renginio organizatoriai dėkoja visiems rėmėjams už suteiktą paramą.

Be Sintautuose vykusio bėgimo, Sausio 13 - osios įvykiams atminti įvairiuose rajono kampeliuose buvo surengti paminėjimai. Sudargiečiai netolimos praeities kraupius istorinius įvykius prisiminė paminėjime prie miestelyje esančio Atminimo kryžiaus. Veršių laisvalaikio salėje šiai dienai paminėti buvo skirta literatūrinė kompozicija „Nepamiršti“. Zanavykų krašto muziejuje veikia paroda „Nepamirštama Sausio 13 - oji“. Šakiuose, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, buvo aukojamos Šv. Mišios už Lietuvos laisvės gynėjus. Po jų Šakių kultūros centre nuskambėjo literatūrinė – muzikinė valanda „Nebaigta daina“. Renginyje skambėjo šakiečių atliekamos patriotinės dainos, buvo prisiminti tų dienų įvykiai. Deja, renginyje daugiau buvo dalyvių nei žiūrovų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.