Šakiečiai neliko abejingi nei japonų rašmenims, nei vaikams

kaligrafijaAsta GVILDIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį Šakių kultūros centre vyko pirmosios kaligrafijos pamokas - akcija, kurios metu surinktos lėšos bus skirtos paramos fondui po žemės drebėjimo nukentėjusiems Japonijos žmonėms. Raimonda ir Ričerdas iš Kauno Kyumeikan Kendo mokyklos kvietė nelikti abejingais ir paaukoti įvardijant savo tikslus taip, kaip tai daroma Japonijoje. Į šį pasiūlymą atsiliepė daugiau kaip dvidešimt mūsų kraštiečių, kurie pabandė savo ateinančių metų viltis ir norus užrašyti japoniškais rašmenimis.

Nuotr. Šakiuose pirmą kartą surengta kaligrafijos pamoka sulaukė mūsų  kraštiečių susidomėjimo.

Pasak Raimondos, pravedusios pirmąsias kaligrafijos pamokas, pagal senąsias Japonijos tradicijas, kurios gyvos ir mūsų dienomis, naujaisiais metais viskas daroma pirmą kartą: pirmoji kaligrafija, pirmieji tikslai, pirmoji kavos gėrimo ceremonija. Sausio 5 dieną Tekančios Saulės šalyje japoniškais rašmenimis yra užtvirtinami žmonių siekiai. Vaikai sprendžia, ko jie turi siekti kitais metais, jauni žmonės kuria ateities planus, tėvai padeda vaikams, seneliai savo vaikams. Kiekvienas iš jų savo norus užrašo ant ryžių popieriaus, naudodami pačių pasigamintą tušą. Po to sudegina arba saugo pačioje matomiausioje vietoje, kaip svarbiausią priminimą, kad neišklystų iš gyvenimo kelio.
 
Pasirodo, rašyti japoniškais rašmenimis nėra taip paprasta kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Ši ceremonija tarsi savotiška meditacija, kaip ir visos japonų meno rūšys, remiasi tais pačiais estetiniais principais, skirtais pajausti žmogaus ir gamtos harmoniją. Ne veltui japonų poetė ir kaligrafė Chanda Siuko yra pasakiusi: „Išreikšdama save, gėlė skleidžia nepakartojamą kvapą. Kaligrafija – tai žmogaus dvasios gėlė.“  Tai minčių ir sielos nuraminimas. Priemonės, naudojamos kaligrafijoje vadinamos „keturiomis brangenybėmis“. Tai – teptukas, tušo plytelė, rankų darbo popierius ir indas, skirtas tušui trinti.

Pasakodama apie japoniškus rašmenis ir jų piešimą, Raimonda pabrėžė, kad kiekviena linija turi turėti pradžią ir pabaigą. Čia taisyklės labai griežtos. Hieroglifai piešiami vieną kartą ir nieko negalima taisyti. Kaligrafijos meistrai iš šių rašmenų gali labai daug pasakyti apie juos nupiešusius žmones. Tačiau dviejų vienodų hieroglifų parašyti neįmanoma. Japoniškas popierius yra labai jautrus kiekvienam tuše pamirkytam teptuko prisilietimui. Ant popieriaus uždėjus nors ir mažiausią tašką, pašalinti ar ištaisyti jo neįmanoma. Todėl labai svarbu iš pradžių išmokti valdyti teptuką, o tik po to tapyti.

Džiugu, kad kaligrafija buvo susidomėta. Užrašyti savo 2012 metų siekius į Šakių kultūros centrą užsuko daugiau kaip 20 žmonių. Akcijos metu buvo surinkta apie 400 litų, kuriuos Kyumeikan Kendo mokykla nusprendė paskirti kilniam tikslui - suteikti galimybę nuo stichijos nukentėjusių japonų šeimų vaikams atvykti į Lietuvą ir praleisti vasarą kartu su mūsų vaikais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.