Margino gražiausią margutį

Balandžio 3 dieną Zanavykų krašto muziejuje vyko kiaušinių margintojų sueitukė „Marginame gražiausią margutį“, kurioje dalyvavo kiaušinių margintojos iš viso rajono.

Dabar kiaušiniai skutinėjami, apklijuojami lipdukais, dažomi apsukti įvairiaspalviais siūlais, svogūnų lukštais, žolynais. Kad velykiniai kiaušiniai gali būti marginami įvairiais būdais, įsitikino į Zanavykų krašto muziejų susirinkęs gausus būrelis margintojų. Margintoja Rimutė Grušienė su dukra Roberta pristatė akrilu margintus kiaušinius. Jos prisipažino, kad Velykoms numargina 300-400 kiaušinių. Pasak margintojų, dar ir šiais laikais atsiranda ūkininkų, kurie prašo numarginti margutį senaisiais tradiciniais raštais, ir jį pakasa lauko gale, tikėdami, kad derlius bus gausus ir kirmėlės nepuls.

Šakietė Joana Zakienė kiaušinius margina vašku, šių marginimo paslapčių ji išmoko iš savo mamytės. Velykų laukia kaip didžiausios šventės ir netgi dažus pasiruošia natūralius iš juodalksnio žievės. Moteris kasmet numargina apie 100 margučių. Nuo jos neatsilieka ir draugė Janina Rinkevičiūtė. Moteris numargina 150 margučių Velykų šventėms ir dalina juos kaimynų vaikams. Daugelis vaikų ją pamatę, iš tolo šaukia - Velykų bobutė.
 
Anelė Vaitkevičienė atvyko su dukra Alvyra Goptaitiene. A. Vaitkevičienė susirinkusias margučių margintojas supažindino su margučių skutinėjimu, o dukra pristatė kvilingo techniką. Ant nudažyto kiaušinio reikiamose vietose priklijuokite dekoratyvines juosteles. Sukuriami patys įmantriausi raštai ir ornamentai. Tautodailininkės Eglė Kurcinkevičienė ir Rita Mockeliūnienė laikosi gilių šeimos tradicijų. Margučius skutinėja, dažo svogūnų lukštais, naudoja įvairius dažus, pirmuosius pavasarinius žolynus. Buičiai pagražinti R. Mockeliūnienė kiaušinius apmezga, apneria, siuvinėja.

Panovietėms Teresei Stravinskienei ir Marijai Jurgilienei Šv. Velykos taip pat viena iš labiausiai laukiamų pavasario švenčių. T. Stravinskienei kiaušinių skutinėjimas teikia didžiulį malonumą, leidžia atsipalaiduoti, pajusti sveikatos antplūdį. M. Jurgilienė dažo svogūnų lukštais ir jau daugelį metų naudoja tik mėlynus dažus.

Margintojos Genutė Bučiūnienė kiaušinius dekoruoja skutinėdama, puošdama juos tradiciniais karpinių raštais, šias tradicijas išmokusi iš savo tėvelio. Briediškė Zita Nikolaitienė kiaušinius pradėjo marginti taip pat paskatinta tėvelio, raštams išgauti naudoja acetoninius dažus. Sunku net išvardinti visus marginimo būdus, bet jų būta pačių įvairiausių, nuo pačių seniausių iki novatoriškiausių.

Į sueitukę susirinkusios margintojos dar ilgai nesiskirstė, džiaugėsi viena kitos draugija ir su Šv.  Velykų laukimu margino pačius gražiausius margučius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.